Kurbanlik Hayvanlarin Istanbul'a Girisi Basladi

Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince, Kuzey Marmara Otoyolu Mecidiye giseleri denetim noktasinda kurbanliklarin pasaport ve saglik raporu kontrolleri yapildi Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca: 'Hem Kovid19 açisindan hem de hayvan sagligi açisindan bütün önlemlerimizi aldik. Satis ve kesim yerlerinde de bütün önlemler alindi' 'Vatandaslarimizdan istirhamimiz, park, bahçe ve sokaklarda kesim yapmamalaridir. Sadece Valiligimizce belirlenen satis yerlerinden kurbanlarini almalari, kesim yerlerinde kesim yapmalarini istiyoruz'

Kurban Bayrami'nin yaklasmasiyla kurbanliklar Istanbul'a getirilmeye baslandi.

Büyükbas hayvanlarin kente getirilmesine izin verilmeye baslandigi günün ilk saatlerinden itibaren Anadolu yakasinda Kuzey Marmara Otoyolu girisleri Mecidiye giseleri denetim noktasinda, Kuzey Marmara Otoyolu çikis giseleri ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girisinde Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince kontroller siklastirildi.

Istanbul Il Jandarma Komutanligi, zabita ekipleri ve Istanbul Emniyet Müdürlügü ekiplerinin de destek verdigi denetimlerde çesitli illerden kente getirilen kurbanliklari tasiyan araçlar durduruldu. Ekipler, kurbanliklarin pasaportlari, küpeleri ve Avrupa yakasina götürülecek olanlarda sap hastaligi bulunup bulunmadigina iliskin saglik raporlarini inceledi.

Kente giris yapan araçlardaki küçükbas ve büyükbas hayvanlarin hastalik ve belge kontrolleri yapilarak uygunsuz hayvanlarin girisine izin verilmeyecek.

Kurbanliklarin Istanbul'a getirilmeye basladigi gecenin ilk saatlerinde denetlenen hayvanlarin gerekli saglik raporlari ve belgelere sahip olduklari belirlendi.

- "Istanbul’a kurbanlik hayvanlarin girisleri basladi"

Mecidiye giselerindeki denetimlere katilan Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yaptigi açiklamada, kurbanliklarin Istanbul’a getirilmeye baslandigini söyledi.

Kente getirilen hayvanlarin denetimlerini gerçeklestirdiklerini ifade eden Karaca, sunlari kaydetti:

"Kovid-19 gölgesinde ikinci bayramimizi yasiyoruz. Biz bütün önlemlerimizi Istanbul için aldik. Hem yol kontrolleri hem de pazar yerleri ve kesim noktalariyla ilgili bütün önlemlerimizi aldik. Bugün Istanbul’a kurbanlik hayvanlarin girisleri basladi. Burada yol kontrollerinde hayvanlarin saglik raporu var mi, hayvanlarin kulak küpeleri uyumlu mu, pasaportlari var mi, Trakya'ya geçislerde sap hastaligi için kan analizleri lazim, Trakya'ya geçis sertifikasi var mi, yok mu ona da bakiyoruz. Anadolu yakasi için geçis sertifikasi istemiyoruz."

Kurbanlik havyan getiren araçlarin plaka sisteminden, gitmeleri gereken yere gidip gitmediklerini takip ettiklerini söyleyen Karaca, "Hem Kovid-19 açisindan hem de hayvan sagligi açisindan bütün önlemlerimizi aldik. Satis ve kesim yerlerinde de bütün önlemler alindi. Yol kontrollerinde jandarma, zabita ve emniyet müdürlügümüzle beraber görev yapiyoruz. Vatandaslarimizdan istirhamimiz, park, bahçe ve sokaklarda kesim yapmamalaridir. Sadece Valiligimizce belirlenen satis yerlerinden kurbanlarini almalari, kesim yerlerinde kesim yapmalarini istiyoruz." dedi.

Kurban sayisiyla ilgili bir sikinti beklemediklerini belirten Karaca, geçen yil Istanbul’a 70 bin büyük ve küçükbas hayvan getirildigini ifade ederek söyle konustu:

"Yine ayni rakamlari bekliyoruz. Yaptigimiz analizlerde gerek Istanbul içerisinde yetistirilen hayvanlar gerek Trakya bölgesinden gelecek ve Anadolu'dan gelecek hayvanlari hesapladigimizda herhangi bir kurbanlik problemi yasamayacagimiz çok net bir sekilde ortada. Onunla ilgili Bakanligimiz da bütün önlemleri aldi."

Amasya’dan 26 büyükbas havyan getiren Durmus Çakal, ekim ayindan beri kurban için hayvanlari beslediklerini, getirdikleri hayvanlari satarak geri dönmeyi istediklerini söyledi.

Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan kent genelinde izinli satis ve kesim yerlerinde Kurban Bayrami boyunca 39 ilçede tam zamanli veteriner hekim görevlendirildigi ögrenildi.

Ayrica Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan gelistirilen "Haysag" ve "Türkvet" adli mobil telefon uygulamalari sayesinde vatandaslara satin aldiklari hayvana ait bilgileri takip edebilme, bildirim ve sikayetlerini anlik olarak iletme imkani sunuldu.

Kaynak: AA