KTO'dan KOSGEB Kredi Programi Bilgilendirme Semineri

Kayseri Ticaret Odasi (KTO), KOSGEB Hizli Desteklerinden üst düzeyde faydalanilmasi amaciyla, ikinci kez bilgilendirme semineri düzenledi. Seminerde konusan KOSGEB Il Müdürü Ahmet Özbekler, Kayseri’de imalatçi mikro ve küçük isletmelere yönelik baslatmis oldugu hizli kredi destek programinda ikinci kez çagriya çiktiklarini belirterek, “Kriterler daha sadelestirilmis ve isletmelerin lehine olusturulmus bir sekilde programimizi düzenledik” dedi.

KTO'dan KOSGEB Kredi Programi Bilgilendirme Semineri
Kayseri Ticaret Odasi tarafindan is dünyasinin, KOSGEB desteklerinden faydalanmasi ve gücüne güç katmasi amaciyla bilgilendirme seminerlerini sürdürüyor. Kayseri Ticaret Odasi’nin ev sahipliginde online olarak düzenlenen seminerde KOSGEB Kayseri Il Müdürü Ahmet Özbekler tarafindan pandeminin etkiledigi mikro ve küçük isletmelere yönelik saglanan destekler konusunda hizli destek programi hakkinda bilgilendirme yapildi. Seminerin açilis konusmasini yapan KTO Genel Sekteri Mevlüt Çil, öncelikli amaçlarinin, devlet desteklerini yanlarina alarak firmalarin büyümelerine katki sunmak oldugunu ifade ederek; “Devletimizin farkli kurumlar üzerinden birçok sektörü destekledigini, önemli hibe programlari sundugunu biliyoruz. Ancak bu programlarin daha genis kitlelere duyurulmasi ve katilimin daha fazla olmasi amaciyla KTO olarak egitim programlari düzenliyoruz. Geçtigimiz Mayis ayinda KOSGEB destekleri konusunda yine bilgilendirme semineri düzenlemistik. Sartlarin agir olmasi sebebiyle çok fazla is insanimiz faydalanamadi. KOSGEB programinda yapilan degisiklikleri yeniden duyurmak için ikinci kez bilgilendirme semineri düzenleme geregi duyduk. Amacimiz, desteklerden üst düzeyde faydalanilmasidir” dedi.

Seminerde daha sonra söz alan KOSGEB Il Müdürü Ahmet Özbekler, COVID-19 pandemisi kapsaminda Dünya Bankasi ve Japon Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) isbirligi ile uygulanan programin isletmelerin finansal güçlerini artirmak oldugunu söyledi.

Özbekler, Mikro ve küçük ölçekli isletmelerinin faaliyetlerini sürdürmek ve salginin baslangicindan itibaren istihdamlarini korumalarini saglamak için çikarilan hizli kredi destek programinin yararlanmanin ana unsurunun imalatçi olmak oldugunun altini çizdi. Özbekler, “Mayis ayinda çikarilan programina gelen elestiriler ve sartlarini agir olmasi nedeniyle kredi programinin ikinci çagrisina çikmis olduk. Birinci çagriya göre kriterler daha sadelestirildi ve isletmelerin lehine olusturuldu” dedi.

Programdan yararlanmak kriterleri hakkinda bilgiler veren Özbekler, “Öncelikle imalat sektöründe faaliyet gösteren, 2019’da en az 75 bin TL net satisinin olmasi, 2020 yilinin, 2019 yilina kiyasla geliri artmayan mikro ve küçük isletmeler ile 2017 ve sonrasinda kurulmus imalat, bilgisayar programlama veya bilimsel AR-GE sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük isletmeler yararlanabilir.” diye konustu.

"Teminatsiz ve faizsiz olan programa son basvuru tarihi 9 Temmuz"

Programin en önemli özelliginin ise isletmelere kullandirilacak geri ödemeli destegin teminatsiz ve faizsiz bir sekilde olacaginin altini çizen Ahmet Özbekler, “9 ve altinda çalisan Mikro isletmeler 30 bin TL’ye, 10’dan 49’a kadar olan küçük isletmelere 75 bin TL, Yenilikçi genç isletmelere ilave 25 bin TL destek verilecektir. Son basvurular online olarak 9 Temmuz tarihinde sona erecektir. Destek programi ilk 3 yil ödemesiz. 2024 yili Agustos ayinda ödemeye baslayacak. Daha sonra 4’er ay dönemler halinde 6 taksitte toplam 5 yil içerisinde isletmelerimiz bunu kapatabilecek” dedi.

Il Müdürü Özbekler seminerde imalatçi mikro ve küçük isletmelere yönelik baslatilan hizli kredi destek programina Türkiye geneli ve Kayseri’de basvurunun artmasini istediklerini belirterek “Basvurulari son güne birakmamakta fayda var. Haziran ayini takriben 3 ay içerisinde isletme sermayesine destek ödemeleri yapilacak” dedi.

Destekten faydalanma sartlari konusunda iyilestirmeler yapildiginin altini çizen Özbekler sunlari söyledi;

“Isletmelerin ana ve yan kolu imalat olan firmalar yararlanabilecek. 2021 yili Mayis ayindaki Nace kodlari sabitlendi ve o kodlar baz alinacak. Nace kodu 10 ile 33’e kadar olan isletmeler ve 72 ile baslayanlar ve ilave olarak 62 olacak. Teknoparkta faaliyet gösteren isletmeler, patent almis ve tür belgesi olan isletmeler müracaat edebilecekler. Salgindan etkilenen isletmenin satisin en az 75 bin TL olmasi gerekiyor. 2017 kurulmus isletmelerde ise 75 bin TL sarti aranmamaktadir. Kamu bankalari ve KGF araciligiyla Ise Devam Kredisinden yararlanan isletmelerde KOSGEB kredisinden yararlanabilecekler. Burada aranan sart ise 250 bin TL’den fazla kredi almamis olmasi gerekmektedir. Vergi ve SGK borçlari belirli limitlerin üzerinde ise destekten yararlanamayacak. Destek limitleri personel sayisina göre belirlenecek.“

Seminerde katilimcilara detayli bilgiler vererek sorulari da yanitlayan Il Müdürü Ahmet Özbekler, KOSGEB olarak amaçlarinin ortak sorunlara ortak çözümler sunabilen projeleri desteklemek oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA