Izlanda'da Haftada 4 Gün Çalisma Denemesi Basariyla Sonuçlandi

Arastirmacilar, Izlanda'da yapilan ve dünyanin simdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalisma denemesinin büyük basariyla sonuçlandigini ve Ingiltere'de de test edilmesi gerektigini belirtti.

Izlanda'da yapilan bir arastirma kapsaminda, ülkenin çalisan nüfusunun yüzde 1'inden fazlasi, toplam ücrette herhangi bir azalma olmadan haftalik çalisma süresini 35-36 saate indiren pilot programa katildi.

Uygulama, isçiler, ofis çalisanlari, hastane ve sosyal hizmetler çalisanlari dahil is yerleri ve standart olmayan vardiya düzenlerinde 09.00-17.00 saatlerinde çalisan farkli gruplardan olusturuldu.

Haftada 4 günü kapsayan çalisma denemesinin ardindan Izlanda'daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Dernegi (Alda) ve Ingiltere'deki Autonomy adli düsünce kuruluslarinin yayimladigi ortak analiz, 2015'ten 2019'a kadar süren ve 2 bin 500'den fazla kisinin katildigi denemelerin üretkenligi ve refahi artirdigini ortaya koydu.

Denemeye katilan isçilerin refahinin bir dizi göstergede önemli ölçüde iyilestigi, stres ve tükenmisligin yani sira saglik, is ve yasam dengesinin hemen hemen pilot programa katilan tüm gruplarda önemli ölçüde iyilestigini gösterdi.

Öte yandan, arastirmacilar, denemeye dahil edilen is yerlerinin çogunda üretkenlik ve hizmet sunumunun ayni kaldigini veya iyilestigini gözlemledi.

- "Izlanda, Ingiltere için de gerçek hayattan harika bir örnek ortaya koydu"

Izlandali çalisanlarin çogu için ücret ve kosullari toplu olarak müzakere eden Izlanda sendika federasyonlari, çalisma saatlerinin azaltilmasini müzakere etmeye basladi.

Alda arastirmacilarindan Gudmundur D. Haraldsson, denemeye iliskin yaptigi açiklamada, "Izlanda'da daha kisa çalisma haftasi yolculugu bize modern zamanlarda sadece daha az çalismanin mümkün oldugunu degil, ayni zamanda ilerici degisimin de mümkün oldugunu gösteriyor." dedi.

Autonomy'de Arastirma Direktörü Will Stronge de bu çalismanin, kamu sektörünün daha kisa çalisma haftalarinin öncüsü olmaya hazir olduguna ve diger hükümetler için dersler alinabilecegini gösterdigine isaret ederek, sunlari söyledi:

"Izlanda, yerel konseyler ve Ingiltere'de kamu sektöründe bunu uygulamayi düsünenler için gerçek hayattan harika bir örnek ortaya koyarak haftada 4 gün çalismaya dogru büyük bir adim atti."

Ingiltere'de haftada 4 gün çalisma önerisi bazi kesimler tarafindan da destek buluyor.

Ülkede muhalefetteki Isçi Partisi dahil farkli partilerden 45 milletvekili, geçen yil hükümeti bu öneriyi incelemek için bir komisyon kurmaya çagiran önergeye imza atmisti.

Kaynak: AA