Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, Lübnan'da Yasanan Krizler Konusunda ABD'ye Yüklendi Açiklamasi

'Lübnan lirasinin deger kaybetmesinin, yasadiginiz kriz ve sikintilarin, açlik, hayat pahaliligi ve is imkanlarinin yok edilmesinin bas ortaginin ABD ve Lübnan'daki ABD Büyükelçiligi oldugunu bilin'.

Lübnan Hizbullahi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'da yasanan ekonomik ve diger krizlerin ardinda ABD'nin ve onun politikalarinin oldugunu söyledi.

Hizbullah tarafindan düzenlenen Ulusal Basin Bulusmasi'na video konferans yöntemiyle katilan Nasrallah, ülkede yasanan krizler, ABD'nin politikalari, hükümetin kurulmasi ve Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamayla ilgili yürütülen sorusturma hakkinda konustu.

Ülkede siyaset, yolsuzluk, yönetim, hükümet ve tekellesme krizi olduguna atifta bulunan ve insanlarin benzin almak için akaryakit istasyonlari önünde kuyruklar olusturduguna dikkati çeken Nasrallah, "Tüm bunlarin ardinda çok daha büyük bir sebep var. O da ABD ve onun ablukaya alan, cezalandiran ve dünyadan gelecek her türlü yardima engel olan politikalaridir." dedi.

Nasrallah, ABD'nin Lübnan'in yurt disindaki bankalarda bulunan paralarini almasina, yabanci ülkelerden gelecek kredi ya da mevduat türü yardimlarina ve Lübnan'in dogudaki dostlarindan yardim istemesine engel oldugunu öne sürdü.

Çin ve Rusya'nin Lübnan'da hiçbir karsilik beklemeden yatirim yapmaya hazir oldugunu kaydeden Nasrallah, ABD'nin buna engel oldugunu dile getirdi.

Nasrallah, "Lübnan lirasinin deger kaybetmesinin, yasadiginiz kriz ve sikintilarin, açlik, hayat pahaliligi ve is imkanlarinin yok edilmesinin bas ortaginin ABD ve Lübnan'daki ABD Büyükelçiligi oldugunu bilin." ifadelerini kullandi.

Aylardir kurulamayan hükümete iliskin de konusan Nasrallah, hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad el-Hariri'nin yurt disindan döndügünü ve ilerleyen günlerin sürecin gidisatinin netlesmesinde belirleyici olacagini belirtti.

Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayla ilgili yürütülen sorusturmada davalilarin isimlerinin basina sizdirilmasi konusuna da deginen Nasrallah, bu olayin siyaseten kullanimina karsi olduklarini ifade etti.

Nasrallah, patlamanin üzerinden neredeyse bir yil geçtigini ancak adaletin hala uzakta ve gerçeklerin de hala gizli oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA