Bakan Pakdemirli, Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi

'Gerede Sistemi'nden baskente yillik ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yilina kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaci karsilanmis olacaktir'.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, "Gerede Sistemi'nden baskente yillik ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yilina kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaci karsilanmis olacaktir." dedi.

Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesinde gerçeklestirildi.

Pakdemirli, burada yaptigi konusmada, Türkiye'nin "su stresi" yasayan ülkeler grubunda oldugunu belirterek, "2050'de 100 milyonun üzerine çikmasi beklenen nüfusumuzu doyurmak için gida üretimimizi bugünküne göre yüzde 60 artirmak gerekiyor. Bunun için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayiz. Tedbirlerimizi simdiden almali, suyumuzu verimli kullanmali ve dogru yöneterek gelecek nesillere en iyi sekilde aktarmaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Son 19 yilda barajlardan tarimsal sulamaya, içme ve kullanma suyu temininden hidro-enerji yatirimlarina kadar binlerce tesisi hizmete alarak "suyun gücünü milletle bulusturduklarina" dikkati çeken Pakdemirli, 277 milyar liralik yatirimla, Cumhuriyet tarihindekinin iki katindan fazla baraji bitirdiklerinin altini çizdi. Pakdemirli, Türkiye'nin güvenilir içme suyu hizmeti kullanan nüfus oraninda, yaklasik yüzde 99 ile gelismis birçok ülkenin üzerinde bir seviyeye ulastigini vurguladi.

Pakdemirli, son 3 yilda sulama alaninda 41 milyar liranin üzerinde yatirimla 72'si baraj, 46'si içme suyu olmak üzere toplam 1000 tesisi hizmete aldiklarini aktararak, "Bu yili "Su ve Sulama Yatirimlarinda Hamle Yili" ilan ettik. Cumhurbaskanimizin destegiyle su yatirim bütçesini 2,5 kat artisla 15,3 milyar liraya çikardik." ifadesini kullandi.

Bu zamana kadar tamamladiklari projelerden de örnekler veren Pakdemirli, 275 metreyle "Türkiye'nin en yüksek baraji" olan Yusufeli Baraji'ni bu yil içinde bitireceklerini söyledi. An itibariyla 34 yer alti baraji bulundugu bildiren Pakdemirli, bu sayiyi yil sonuna kadar 50'ye, 2023'e kadar da 150'ye ulastirmayi hedeflediklerini belirtti.

Pakdemirli, çiftçilerin bireysel modern basinçli sulama yatirimlarina bu yil verecekleri destegi iki kat artirarak 300 milyon liraya çikardiklarinin altini çizdi.

Içme ve kullanma suyu alaninda 81 ildeki 130 projenin devam ettigini bildiren Pakdemirli, söyle devam etti:

"81 il içme suyu eylem planlari hazirlanarak, 44 ilimizin içme suyu sikintisi yasamasini önledik. Bu yatirimlar yapilmasaydi, bu kurak dönemde 44 ilimiz, 2020 ve 2021 yilinda kismen veya tamamen susuz kalacakti. 2023'e kadar yapacagimiz yatirimlarla da 16 ilimizde içme suyu sikintisi yasanmasini önleyecegiz. Son 19 yilda 2,7 milyar metreküp daha içme ve kullanma suyu saglanmis ve toplamda 4,72 milyar metreküpe ulasmistir. 2023 sonuna kadar da 6 milyar metreküpe ulasmayi hedefliyoruz."

- "Günlük 8 bin 200 metreküp su aritilarak tekrar kullanima sunulacak"

Pakdemirli, açilisi gerçeklestirilen 5 önemli tesisin 3'ünün, Ankara'yi içme suyu anlaminda rahatlatacak Gerede Projesi içerisinde yer aldigini vurguladi.

Ankara nüfusunun son 10 yilda yüzde 20 artisla yaklasik 5,7 milyona ulastigina ve su ihtiyacinin da giderek büyüdügüne dikkati çeken Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Gerede Sistemi ile Gerede Havzasi'ndaki sular, Ulusu Deresi üzerinde insa edilen Isikli Regülatörü ile çevrilerek 4,5 metre çapli ve 31 bin 592 metre uzunlugundaki içme suyu iletim tüneli vasitasiyla Ankara'nin en büyük içme suyu baraji olan Çamlidere Baraji’na aktarilmaktadir. Bu su, Gerede Tüneli ile dogal egimle cazibeli olarak, tek kurus enerji masrafi yapilmadan Çamlidere Baraji’na iletilmektedir. Gerede Sistemi'nden baskente yillik ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yilina kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaci karsilanmis olacaktir.

Ankara’nin menba kalitesindeki içme-kullanma suyu ihtiyacini önemli bir kismini karsilayacak olan bu sistemden su ana kadar Ankara'ya 312 milyon metreküp su verilmistir. Yani Ankara'nin yaklasik 8 aylik suyu bu sistemden karsilanmis olup, Ankara nüfusunun yarisi, içme ve kullanma suyu ihtiyacini Gerede Sistemi'nden karsilamaktadir."

Pakdemirli, 1,2 milyar liraya mal olan Gerede Tüneli'nin, açildiktan sonra dünya genelinde "en uzun 50'nci" ve su temin tünelleri arasinda ise "en uzun 15'inci" tünel olarak listede yer almaya baslayacagini aktardi.

Ayrica Gerede Projesi içerisinde yer alan Isikli Regülatör Havzasi Atiksu Aritma Tesisi ve Atiksu Toplama Kolektör Hatti'nin da açilisini gerçeklestirdiklerini dile getiren Pakdemirli, "19,1 kilometrelik kolektör hatti ve artima tesisi ile günlük 8 bin 200 metreküp su aritilarak tekrar kullanima sunulacaktir." dedi.

- Kirikkale ve Çankiri projeleri

Açilisi yapilan Kirikkale'deki Sulakyurt Baraji Sulamasi'na iliskin bilgi veren Pakdemirli, 2016'da tamamlanan Sulakyurt Baraji'nda depolanan suyun, Sulakyurt Sulamasi Projesi vasitasiyla 25 bin 700 dekar araziyi, yani 5 bin futbol sahasi büyüklügünde bir alani sulayacagini vurguladi.

Pakdemirli, böylece daha önce kuru tarim yapilan topraklarin, artik modern sistemlerle sulanmaya baslayacagini belirterek, "Bu yatirimla yillik 17 milyon lira gelir artisi elde edilecek ve 2 bin 300 kisiye istihdam saglanacaktir." dedi.

Bugün hizmete alinan Çankiri Dereçati Baraji'na da deginen Pakdemirli, "Bu baraj temelden 50,5 metre yükseklige ve 2 milyon 160 bin metreküp depolama hacmine sahiptir. Bu barajla Dereçati, Pasaköy ve Yukariçavus köylerine ait yaklasik 7 bin dekar tarim alani modern basinçli borulu sistemlerle sulanacaktir. Proje ile yillik yaklasik 5 milyon lira gelir artisi elde edilecek ve yaklasik 1050 kisiye istihdam imkani saglanacaktir." diye konustu.
Kaynak: AA