Almanya'da Eski Anayasayi Koruma Teskilati Baskani Maassen, Gazetecilerden Anayasaya Sadik Olmalarini Istedi

Almanya’da eylülde yapilacak genel seçimlerde, Thüringen eyaletinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) milletvekili adayi olan eski Anayasayi Koruma Teskilati Baskani Hans-Georg Maassen, kamusal yayin organlarinda çalisan gazetecilerin anayasaya sadik olmalarini talep etti.

Maassen, Alman Haber Ajansi’na (DPA) yaptigi açiklamada, kamu hizmeti veren medyanin özel bir sekilde anayasaya sadik olmasi gerektigini belirtti. Maassen, ayni sekilde kamu yayini yapan medyada çalisanlardan da anayasa bagli olmalarinin beklenilecegini ifade etti.

"Antifa ile geçmiste baglantisi olan ve muhtemelen hala baglari olan gazetecilerin oldugu yillardir biliniyor." ifadesini kullanan Maassen, böyle bir süphenin ortadan kaldirilmasi gerektigini kaydetti.

Maassen daha önce "tv.berlin" adli yerel bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, haberlerde bir denge görmedigini savunarak, "Sola dogru bir bükülme var." degerlendirmesinde bulunmustu.

Alman Birinci Televizyon Kanali'nin bünyesindeki Kuzey Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu NDR tarafindan hazirlanan “Tagesschau” adli haber bültenine isaret eden Maassen, "Tagesschau" ve kamu televizyonlari için çalisanlarin sol veya asiri sol çevrelerle baglantilarin görüldügünde bu gazetecilerin biyografisinin incelenmesi gerektigini kaydetmisti.

- Maassen'e tepki

NDR Sözcüsü Barbara Jung ise Maassen’e tepki göstererek, “Tagesschau” bülteninde yüksek standartlarda tarafsiz ve titizlikle haberleri yayinladigini, haberleri seçerken de sadece gazetecilik kriterlerinin takip edildigini söyledi.

Rheinland-Pfalz Eyaleti Basbakani Malu Dreyer de Maassen’in sözlerini basin özgürlügüne saldiri olarak degerlendirerek, Maassen’in gazeteciligin ve kamu yayinciliginin güvenirligini sarsmayi amaçladigini belirtti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise adaylarin seçim kampanyasinda yaptiklari açiklamalara yanit vermek için bir sebep görmedigini kaydetti.

CDU Genel Basbakani ve basbakan adayi Armin Laschet’in basina kapali yapilan CDU Yönetim Kurulunda, “Bu tür tartismalar bize zarar veriyor.” ifadesini kullandigi aktarildi.

Maassen, 2012-2018 yillari arasinda Anayasayi Koruma Teskilatinin (Iç Istihbarat Servisi) baskanligini yapmisti.

Kaynak: AA