Sabanci Üniversitesi'nin Mezuniyet Töreni Gerçeklestirildi

Sabanci Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Baskani Güler Sabanci: 'Her seyin yeniden düsünüldügü, bütün kurum ve kuruluslarin rollerinin yeniden belirlendigi, degisim döngülerinin hizlandigi ve stratejik bakis açilarinin çeviklik gerektirdigi bu dönemde basarili olmak, çok yönlü ve akici bir liderlik yaklasimi gerektiriyor'.

Sabanci Üniversitesi'nin 19. dönem lisans ve 22. dönem lisansüstü mezuniyet töreni üniversitenin kampüsünde fiziksel olarak gerçeklestirildi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Sabanci Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Baskani Güler Sabanci ve Rektör Prof. Dr. Yusuf Leblebici'nin katilimi ile gerçeklesen 2021 mezuniyet töreninin onur konusmacilari olan BioNTech'in kuruculari Prof. Dr. Ugur Sahin ve Dr. Özlem Türeci, mezuniyete video mesajla katildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Baskani Güler Sabanci, bazi üniversitelerden farkli olarak normallesme ve asi süreçlerinin hizlanmaya baslamasini göz önünde bulundurarak ve gerekli tüm önlemleri alarak 2021 mezuniyet törenini Sabanci Üniversitesi kampüsünde gerçeklestirdiklerini belirtti.

Mezunlarin pandemi sonrasindaki dünyaya Sabanci Üniversitesi'nde aldiklari egitimle hazir bir sekilde baslayacagini aktaran Sabanci, "Bu zorlu sartlarin üstesinden geleceginize inancim sonsuz. Sizler, yeni dünyanin yeni sorunlarina çözüm üreten ve topluma katki saglayan liderler olacaksiniz. Her seyin yeniden düsünüldügü, bütün kurum ve kuruluslarin rollerinin yeniden belirlendigi, degisim döngülerinin hizlandigi ve stratejik bakis açilarinin çeviklik gerektirdigi bu dönemde basarili olmak, çok yönlü ve akici bir liderlik yaklasimi gerektiriyor. Zorluklari asabilmek için hizli ve akilci çözüm bulma becerisi, yani beceriklilik ve de duygusal dayaniklilik çok önem kazaniyor. Degisime ayak uyduran, degisimi kucaklayan, sikayet etmek yerine çözüm üreten bireyler olmak önemli. Unutmayin ki degisiklige uyum saglamak bir zeka göstergesidir." ifadelerini kullandi

Sabanci, Sabanci Üniversitesi'nin çagin her zaman ilerisinde olmayi hedefledigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bugün sizler, basarili bir 'dünya vatandasi' olabilmeniz için gereken tüm yetkinliklere sahipsiniz. Egitim hayatiniz boyunca Türkiye'nin en güçlü akademik kadrosundan en üst düzeyde imkanlarda egitim aldiniz. Sizler, evrensel degerler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de dedigi gibi, 'Fikri hür, irfani hür, vicdani hür' dünya vatandasi gençler olarak yetistiniz. Hayatinizin bundan sonrasini, bu sahip oldugunuz temeller üzerinde, sahip oldugunuz donanimla, bilgiyle ve kendi seçimlerinizle insa edeceksiniz. Seçtiginiz yolda ülkesine, çevresine ve insanliga fayda saglayan bireyler olarak hayatta yer almaniz, bizim için en büyük ödül olacaktir."

- "Tevazu gösterin, merakinizi yitirmeyin"

Prof. Dr. Ugur Sahin de pandeminin, her seyden önce bilim ve arastirmanin nasil bir fark yaratabilecegini tüm dünyaya gösterdigini aktararak, birer bilim insani olarak, egitimleri ve 10 yili askin arastirmalari sayesinde meslektaslari, uzmanlar ve güvenilir bilim insanlari ile bir fark yaratmayi basardiklarini vurguladi.

Sabanci Üniversitesi mezunlarini diplomalari için tebrik eden Sahin, "Bugün basardiklariniz, geleceginizi dogrudan etkileyecek. Bugünü asla unutmayin. Çünkü bugün 3 sebeple sizin için çok önemli bir gün. Birincisi, bugün sizin için bir kutlama günü. Gösterdiginiz yogun çalismayi ve sizi buraya getiren merak duygusunu kutlama günü. Bu meraki hiç kaybetmeyin. Önemsediginiz konulari daima savunun. Böylece durmadan devam edebilir, asla bikmadan usanmadan isinize sarilabilirsiniz. Sizi nereye götürecegini bilmeseniz dahi yeni yollar, yeni hedefler kesfetmekten geri durmayin. Isimle ilgili en çok sevdigim sey, her gün bilimsel makalelerden, haberlerden, verilerden, esimden, meslektaslarimdan, hatta yabancilardan bir seyler ögrenebiliyor olmam. Daima yeni fikirlere açik olun." degerlendirmesinde bulundu.

Sahin, ikincisinin, bugün "minnet duyma günü" oldugunu belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Sizleri bugünlere getiren, size inanan, sizi destekleyen, egiten, daima yaninizda olan ve gözyaslarinizi silen insanlara tesekkür etmek için önemli bir gün. Sizlerle ayni motivasyonu paylasan insanlara yakin olun. Hep birlikte daha büyük basarilara imza atacaksiniz. Hep birlikte bir fark yaratacaksiniz. Üçüncüsü, bugün derinlemesine düsünme günü. Bugün, hayatinizda bir devrin sona erisini ve yeni bir devrin baslangicini temsil ediyor. Simdi kendinize su sorulari sormanin tam zamani; 'Benim için önemli olan ne?', 'Yaptiklarimla topluma nasil katkida bulunabilirim?' Kendi adima, bir amaca hizmet etmek, çalismalarimi pek çok insanin hayatini iyilestirmeye adamak, içimi mutluluk ve minnetle dolduruyor. Arastirmalarimiz ve çalismalarimiz sayesinde pandemiyle mücadeleye katkida bulunabildigimiz, insanlara yardim edebildigimiz için çok minnettarim. Bugün ise sizin çalismalarinizin bir sonucu. Kendiniz için, aileleriniz için ve gelecek nesiller için yepyeni bir sayfa açmaya hazir olun. Ama her seyden önce fark yaratarak faydali olmaya çalisin. Hayatta çok küçük seyler, çok büyük seylere vesile olabilir. Tevazu gösterin, merakinizi yitirmeyin, inandiklarinizdan taviz vermeyin. Ben kendim için hep bunu dilemisimdir. Simdi ise mezun oldugunuz ve hayatiniza yeni bir sayfa açtiginiz bu günde aynisini sizler için diliyorum."

- "Asilamanin pandemiyi kontrol altina alma konusunda yardimci oldugunu görüyoruz"

Ugur Sahin, arastirmalarinin odak noktasinin kanser hastalari için hastaya özel ilaç gelistirmek oldugunu vurgulayarak, gelistirdikleri teknolojinin yalnizca kanser hastalari için ilaç gelistirmede degil, tüm insanliga faydali olabilecek bir asi gelistirmede de kullanilabilecegini fark ettiklerini aktardi.

Yarattiklari etkinin boyutunun önemli olmadigini, tek bir kisiye bile yardim ettiklerinde de, gelistirdikleri asinin tüm insanliga fayda saglayarak normal hayata dönmelerine vesile oldugunda da ayni oranda mutlu oldugunu belirten Sahin, sunlari kaydetti:

"Normal hayatlarimiza dönecegimizden eminim. Asilamanin pandemiyi kontrol altina alma konusunda yardimci oldugunu görüyoruz. Dolayisiyla herkesin asilanmasi çok önemli. Bu muhtemelen 3-4 ay içinde Türkiye'de de gerçeklesecek. Böylece hem enfeksiyonu kontrol altina alabilecegiz hem de hastaneye yatis oranlarini azaltabilecegiz ve normal hayatimiza devam edecegiz. Pandeminin bize ögrettiklerinden ders çikarmamiz çok önemli, bunlardan biri de bilim ve is birliginin ne denli büyük bir fark yaratabilecegi oldu. Dolayisiyla gelecege iyimser bir sekilde bakmali ve bilime, egitime, arastirmaya yatirim yaparak is birligine daima açik olmaliyiz."

Dr. Özlem Türeci de mezuniyet töreni vesilesiyle dünyanin en iyi üniversitelerinden biri olan Sabanci Üniversitesi'nde mezunlara seslenmekten dolayi gurur duydugunu aktararak, "Sabanci Üniversitesi'nde son birkaç yilda edindiginiz beceriler sizi gelecege tasiyacak, bilimde ve toplumda bir etki yaratabilmeniz için sizlere destek olacak. Üstelik bu yolda yalniz degilsiniz. Canan Dagdeviren gibi birçok Sabanci Üniversitesi mezunu bugün toplum için bir fark yaratti." ifadelerini kullandi.

Ugur Sahin'le beraber çiktiklari yolculuk boyunca sonuçlarini ve neticelerini kestiremedikleri pek çok karar almak zorunda kaldiklarina isaret edenTüreci, bu yolda kendilerine 3 erdemin (cesaret, tevazu, sebat etmek) yol gösterdigini vurguladi.

Sabanci Üniversitesi mezunlarina yaptiklari her seyde cesaret ve tevazu ile hareket etmeyi öneren Türeci, basarisizliktan korkmamalarini gerektigini kaydetti. Türeci, "Potansiyelinizi ve size has özel güçlerinizi açiga çikarmak için hiç durmadan gayret etmeniz gerekli. 20 kere basarisiz olup, 21. denemede basariya ulasabilirsiniz. Evet, bu Ugur ile hayatimizda hep tekrar eden bir tema oldu. Kariyerimin basinda, büyük basarilar elde etmek istiyorsam yalnizca basariyla degil, basarisizlikla da basa çikabilmem gerektigini anladim. Enerjinizi basarisizliginizi saklamaya çalisarak harcamayin. Basarisiz olmadan gelisemezsiniz." degerlendirmesinde bulundu.

Türeci, kendi hayat tecrübelerini de göz önünde bulundurarak Sabanci Üniversitesi mezunlarina verdigi mesajda önlerine açilan en kolay ve en engebesiz yolun her zaman onlari hedeflerine yaklastiracak dogru yol olmayabilecegini, onlari asil hedefine tasiyacak olanin ise gerektiginde bu yoldan sapma cesaretini gösterebilmek oldugunu vurguladi. Kendilerini hedeflerine tasiyan yolun bu oldugunu vurgulayan Türeci, "Hedefimiz, bilimi bir hayatta tutma becerisi ve insanlik için daha iyi bir yasam olusturmak için kullanabilmekti." ifadesini kullandi.

- "Sabanci Üniversitesi, ülkenin en iyi üniversitelerinden biri"

Sabanci Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ise gerek egitim programlarinin kalitesi ve özgünlügü gerekse bilim dünyasina yapilan katkilari simgeleyen arastirma çiktilari ile Sabanci Üniversitesi'nin ülkenin en iyi üniversitelerinden biri oldugunu belirtti.

Aklin ve bilimin isigini her zaman kendilerine rehber aldiklarini ve almaya devam ettiklerini aktaran Leblebici, hedeflerinin sadece Türkiye'nin degil, tüm dünyanin taninan ve takdir edilen bir arastirma üniversitesine dönüsmek oldugunun altini çizdi. Yürütülmekte olan arastirma çalismalarina proje katkisi boyutunda Sabanci Üniversitesi'nin, Türkiye'nin en önde gelen ilk 3 üniversitesi arasinda yer aldigini, pandemi süresince egitim ve arastirma altyapisini daha da zenginlestirecek adimlari atmaya hiç ara vermeden devam ettiklerini belirten Leblebici, modern uzaktan egitim altyapisi ile donatilan ana kampüslerinin önümüzdeki akademik yilda gerçek anlamda hibrit egitim verilmesine olanak saglayacak duruma getirildigini ve tüm ögrencilerini yeniden kampüse kabul etmeye hazir olduklarini bildirdi.

2021 mezuniyet töreninde, her yil Sakip Sabanci'nin vasiyeti üzerine tamami Sakip Sabanci Fonu'ndan karsilanan özel bir ödüle layik görülen fakülte birincileri de açiklandi. Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Birincisi Deniz Sahin, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Birincisi Selin Alara Dalgiç, Yönetim Bilimleri Fakültesi Birincisi Orkan Mamado oldu. Lisansüstü mezunlari adina Sevval Özkaymak, lisans mezunlari adina Alara Buyuran birer konusma yapti.

Törenin baslangicinda basta "onur konusmacilari" olarak mezunlara mesajlarini ileten Prof. Dr. Ugur Sahin ve Dr. Özlem Türeci ile tüm saglik çalisanlari, salgin sürecinde topluma yapmis olduklari katkilardan dolayi tüm mezunlar tarafindan ayakta alkislandi.
Kaynak: AA