Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Karadeniz'deki Gerilimin Ardinda ABD Var'

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karadeniz’de Ingiliz donanmasina ait savas gemisi HMS Defender’in Kirim’a yaklasmasini provokasyon olarak yorumlarken, bu girisimin ardinda ABD’nin oldugunu savundu.

Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Karadeniz'deki Gerilimin Ardinda ABD Var'
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov katildigi bir televizyon programinda açiklamalarda bulundu. Özellikle Ingiltere Donanmasi’na ait HMS Defender savas gemisinin Karadeniz’de Kirim’a yaklasmasi ve Rus savas uçaklari ve sinir muhafizlarinin müdahalesini degerlendiren Peskov, yasanan olayin ardinda ABD’nin oldugunu iddia etti. Peskov, "Sanirim istihbarat kuruluslarimiz oradaki kararin kim tarafindan alindigini biliyor. Ama elbette bu tür operasyonlarin özünün okyanus ötesi yoldaslar tarafindan planlandigina eminim" ifadelerini kullanarak, olaydan ABD’yi sorumlu tuttu.

Peskov yasanilan olayi provokasyon olarak degerlendirerek, “Bu olayda muhrip gemisi sadece provokasyon araciydi" ifadelerini kullandi. Peskov ayrica, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in de daha önce söyledigi sözleri hatirlatarak, "Rusya, Ingiliz destoyerinin provokasyonuna benzer provokasyona sertlikle karsilik vermeye devam edecek" sözleri ile batili ülkelere gözdagi verdi.

Peskov’dan NATO konusunda Türkiye örnegi

Rusya’nin NATO ile iliskilerine de deginen Peskov, NATO üyesi ülkeler ile ortaklik iliskisi kurabilmesinin gerekli oldugunu vurgulayarak, bu konuda da Rusya ile Türkiye arasindaki iliskileri örnek gösterdi. Kendileri için Türkiye ile iliskilerin çok önemli oldugunu dile getiren Peskov, "Türkiye ile iliskilerimiz NATO üyeleri ile bile ortaklik iliskisi kurabilecegimizin mümkün ve gerekli oldugunun bir örnegidir. En üstünde ABD’nin oldugu söz konusu blokta NATO’ya üye ülkeler egemenliklerini koruyabilir ve bölgesel güvenlik konularinda sorumluluk alabilir. Bu baglamda Türkiye ile iliskiler çok önemli ve daha da ziyade bu iliskiler bölgemiz için istikrar sagliyor" dedi.

Kaynak: İHA