KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar Elazig'da Ziyaretlerde Bulundu Açiklamasi

'Federal bir çati altinda Kibris'in tümünün Avrupa Birligi'ne alinmasi bir bakima o yol, Türkiye ile baglarimizin kopartilmasidir. Biz asla Türkiye ile baglarimizin kopartilmasina izin vermeyiz' 'Kibris'ta adalet, esitlik, Kibris'in gerçeklerine göre siyasi bir anlasma istiyoruz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Federal bir çati altinda Kibris'in tümünün Avrupa Birligi'ne alinmasi bir bakima o yol, Türkiye ile baglarimizin kopartilmasidir. Biz asla Türkiye ile baglarimizin kopartilmasina izin vermeyiz." dedi.

Temaslarda bulunmak üzere Elazig'a gelen Tatar, yerel Kanal 23 ve Kanal Firat televizyonlarini ziyaret ederek programlara konuk oldu.

Tarihi Harput Mahallesi Okumaevi'nde de Final Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelen Tatar, görüsme öncesi gazetecilere yaptigi açiklamada, Elazig'da bulundugu için mutlu oldugunu söyledi.

Tatar, KKTC'den Elazig Valisi'ne, milletvekillerine, Belediye Baskani'na, tüm Elazig halkina sevgi ve saygilarini getirdigini belirtti.

1963 yilinda "Kanli Noel" olarak tarihe geçen hadisede, o zaman tabip binbasi olarak Kibris'ta görev yapmakta olan Nihat Ilhan'in, esi ve üç çocugunun hunharca evlerinde katledildiklerini hatirlatan Tatar söyle konustu:

"Aramizda çok önemli gönül baglari vardir. Bu ziyaretimin sebebi Nihat Ilhan'in oglu Prof. Dr. Mustafa Ilhan basbakan oldugum zamanda beni ziyaret etmis, ben de kendisini Elazig'da ziyaret etmek istedim. O babanin ilk esi Mürüvvet Hanim ve evlatlari Hasan, Kutsi ve Murat'in kabirlerini ziyaret etmek istiyorum. Pandemi dolayisiyla biraz geciktim ama simdi Allah nasip etti ve cumhurbaskani olarak geldim."

KKTC Cumhurbaskani olarak ortak yasanan birtakim yasadiklari olaylar dolayisiyla Elazig ile gönül ve kader birliginin bulundugunu dile getiren Tatar, bu acilari da hep yüreginde paylasmak istedigini belirtti.

Sehitlere rahmet dileyen Tatar onlari hiçbir zaman unutmadiklarini, unutmayacaklarini anlatti.

Tatar söyle dedi:

"O 3 çocuk, o sehitler benim yaslarimdaydilar. Katledildiler. Kibris'ta yasanan o olaylari hiçbir zaman Türk ulusu, Türk milleti unutmamalidir. Çünkü Kibris'in bir Yunan adasi yapilmasi için her türlüsü yapilmisti. Ama hamdolsun biz Türkiye'nin destegiyle biz orada direndik. Direnmeye de devam ediyoruz. O bakimdan vefa örnegi, 20 Temmuz'un arifesinde, Kurban Bayram'inin ilk günüdür. KKTC'de her yil kutladigimiz Kibris Baris Harekati'nin 47. yil dönümüdür. 20 Temmuz'a 3 haftalik zaman kaldi."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in büyük bir heyetle KKTC'yi ziyaret edecegini hatirlatan Tatar mesajlarin verilecegini belirtti.

Temmuzun ilk haftasinda, 20 Temmuz'un arifesinde Elazig'i ziyaret etmek istedigini dile getiren Tatar söyle devam etti:

"Bu ortak gönül birligimizi Türk ulusuyla, milletiyle ve bütün dünyayla paylasmak ve bu sekilde bir gönül birligi içerisinde bütün bunlari buradan paylasabilmek, bu duygulari yasayabilmek, Ilhan ailesinin acilarini ve bizim acilarimizi tekrar hatirlayabilmek. Ona göre Kibris'ta verilen mücadelenin ne kadar kutsal ve degerli oldugunu bir kez daha bütün dünyayla Türkiye ile paylasmak, bu anlamli yerden tarihi yerden Elazig'imizdan verecegimiz mesaji fevkalade önemli olduguna inandim."

Bu duygularla Elazig'da bulundugunu aktaran Tatar, Elazig'da birçok is insani ve ögrencinin KKTC'de yasamlarini sürdürdügünü, onlari da selamladigini söyledi.

- "Türkiye ile baglarimizin kopartilmasina izin vermeyiz"

Tatar konusmasini söyle sürdürdü:

"Zaten ayni milletin evlatlariyiz. Hepimizin ortak temennisi ve yüregi güçlü bir Türk ulusu ve Türk milleti ve KKTC güvenlik içerisinde yasayan bir Kibris Türk halki, çünkü 1071'de Malazgirt Savaslari, Selçuklularin ve daha sonra Osmanlilarin Anadolu'ya geçisi, 1453'te Istanbul'un fethi, 1571'de de 70 bine yakin sehit verilerek bir yil süren savaslar var. Kibris'in fethi 2. Selim ve Osmanli tarihinde o günden beridir Kibris'ta bir mücadele verilmektedir. Yunanlilara ve Ingilizlere karsi, ama neticede bizim orada bir devletimiz vardir."

Cumhurbaskani seçilmesiyle yeni bir siyaset olustugunu ve gelistigini kaydeden Tatar, "O vizyonda Kibris'ta yan yana yasayan iki bagimsiz devletin is birligiyle ancak bir anlasma olabilecegi, çünkü bugün Yunanistan ve Kibrisli Rumlar Avrupa Birligindedir. Ama Türkiye Avrupa Birligi'nde degil. Kibrisli Türkler her zaman Türkiye ile beraber olmustur. Dolayisiyla federal bir çati altinda Kibris'in tümünün Avrupa Birligi'ne alinmasi bir bakima o yol, Türkiye ile baglarimizin kopartilmasidir. Biz asla Türkiye ile baglarimizin kopartilmasina izin vermeyiz." ifadesini kullandi.

Oradaki güvenlik ve geleceklerinin Türkiye devletiyle birlikte olusturacaklari siyasete bagli olduguna dikkati çeken Tatar, aralarindaki baglarin, köprülerin, siyasi, ekonomik, kültürel ve her türlüsüyle daha da güçlendirilmesi gerektigini vurguladi.

Tatar konusmasini söyle sürdürdü:

"Dogu Akdeniz'deki olaylar, degisen konjonktür, enerji kaynaklari baglaminda, stratejik ve hava sahasinda hem göklerde zaten bunlarin ne kadar önemli oldugunu her gün tekrar halklarimizla paylasiyoruz. Her türlüsüyle o bölgede güçlenmekteyiz. Dolayisiyla öyle bir tehlikeli oyuna hiçbir zaman gelmeyiz, gelmeyecegiz. O bakimdan Kibris'ta adalet, esitlik, Kibris'in gerçeklerine göre siyasi bir anlasma istiyoruz. Kibris'in gerçegi de su anda zaten 60 yildan beridir sehitlerimizin sehit edilislerinden 60 yil bir zaman geçmistir. 60 yilda Kibris Türk Devleti, KKTC olarak vardir, var olacaktir. Çünkü egemenligimizdir, bizim gelecegimizi güvence altina alacak olan, egemenligimiz Türkiye Cumhuriyeti ile her türlü su anda var olan anlasmalar ve birtakim yakinliklar devam edecektir.

Su projesinden sonra baska türlü büyük projelerde de KKTC'nin desteklenmesi ve daha büyük güçlü bir devlet haline gelmesi zaten Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir öngörüsü, temennisi ve dilegidir. Çünkü ulusal çikarlarimiza baktigimizda bu tartismalarin içerisinde Dogu Akdeniz'in herkesin pozisyon almaya çalistigi bu önemli bölgede bizim Türkiye ile is birliginde ulusal durusumuzun, gücümüzün muhafaza edilmesi ve daha da güçlendirilmesi bu siyasete baglidir."

- Baskalarinin oyununa gelmemek lazim

"Dolayisiyla Kibris'ta iki ayri devleti savunuyoruz. Federasyon geçmiste kalmistir. O defter kapanmistir. Bunu Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da söylemisti." diyen Tatar, pozisyon ve anlayisin bu olduguna isaret etti.

Bu sekilde meseleyi ulusal çikarlari kapsaminda degerlendirdiklerini dile getiren Tatar, ona göre baskalarinin oyununa gelmemek gerektigini vurguladi.

Öyle bir oyuna asla ne Türk milleti ve ulusu ne de Kibris Türkü'nün gelmeyecegini belirten Tatar, Elazig'dan bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti ve Kibris Türk halkinin bir kader ve gönül birliginin, tarihten gelen haklari ve çikarlari oldugu mesajini verdigini ifade etti.

Gelecekte herhalde daha güçlü, Dogu Akdeniz'deki hak ve çikarlarimizi korunmasi için bu anlayisin daha da köklenmesi gerektigini kaydeden Tatar onun için mücadele ettiklerini ve çalistiklarini bildirdi.

Ilhan ailesinin acisini paylasmak için Elazig'da bulundugunu dile getiren Tatar söyle devam etti:

"Vefali bir insan, vefali bir halk, hiçbir zaman unutulmaz, Türkiye çok bedeller ödemistir. Kibris'ta sehitler vermistir. Ilhan ailesi onlardan biridir. Prof. Dr. Mustafa Ilhan'in daveti üzerine buradayim. Elazig'dan bütün Türkiye Cumhuriyeti'ne ve KKTC'ye buradan verdigimiz mesajin ne kadar anlamli oldugunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bütün dünya da bunu görsün. Kibris'ta bir mücadele vardi. Türk mücadelesidir. KKTC'nin ilelebet yasayabilme meselesidir. Çünkü biz bunu hak ediyoruz. Ayri halk ayri bir devlet ve arkamizda 85 milyon bugün, ileride 100 milyon güçlü bir Türkiye, Dogu Akdeniz'deki hak ve çikarlarimizi korunmasi bakimindan bu anlayis ve gönül birliginin ilelebet sürmesi lazim. Dolayisiyla tüm Türkiye'ye bir kez daha sükranlarimi minnet duygularimi ifade etmek istiyorum."

- Rum kesimindeki yangin

Bir gazetecinin Rum kesimindeki yanginla iliskin sorusu üzerine Tatar, gelismeyi üzüntüyle izlediklerini söyledi.

"Ayni adada yasiyoruz. Böyle bir felaket, böyle bir yangin, biz de gerekli destegi vermeye haziriz dedim. Sayin Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay Bey ile dün görüstüm. 'Bir görüsme olursa helikopter gibi destekler de verilebilir mi?' dedim. 'Memnuniyetle.' dedi, sayin Fuat Oktay. Dolayisiyla o mesaji da ilettim, karsiliginda daha bir cevap alamadim. Insallah yangin söndürülmüstür." ifadesini kullanan Tatar, gerekeni yaptiklarini, çünkü insanlik ve medeniyetin bunu gerektirdigini dile getirdi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar konusmasini söyle tamamladi:

"Telefon açtik, konustuk. Dolayisiyla Kibris'ta iki esit devlet is birligine variz. Onun için müzakere yoluyla anlasmanin herkes için iyi olacagini hem Kibris'taki Türk ve Rumlar için hem de bölgesel olarak Dogu Akdeniz'deki dengelerin olusmasi bakimindan Türkiye ve Yunanistan arasindaki gerginliklerin ve tansiyonun azalmasi için de orada bir anlasma herkesin faydasina olacaktir. Ama hep onlarin dedigi gibi hep onlarin hakimiyetinde Türkler bir azinliktirlar, federasyon, Avrupa Birligi, Türkiye zaten orada yok, dolayisiyla yavas yavas Kibris'ta orayi bir bütün almak ve Türkiye'yi Kibris'tan çikarmak hayaline asla müsaade etmemiz söz konusu degildir."

Cumhurbaskani Tatar'a, Vali Erkaya Yirik, AK Parti Milletvekili Zülfü Demirbag, Metin Bulut ve Sermin Balik, Belediye Baskani Sahin Serifogullari, Il Emniyet Müdürü Celal Sel de eslik etti.

Kaynak: AA