Kanada'da Ilk Kez Bir Bebegin Yemek Borusu Miknatisla Tutturuldu

Kanada'nin Montreal kentindeki Çocuk Hastanesi'nde cerrahlar, bir çocuk hastada dogustan kusurlu yemek borusunun üst ve alt kisimlarini miknatislar kullanarak tutturmayi basardi.

CTV'de yer alan haberde, operasyonun tip dünyasinda ilk kez gerçeklestigi ve dünyanin dört bir tarafindan cerrahlarin, ayni durumdaki hastalara uygulamak için operasyonun cerrahlari ile iletisime geçtigi belirtildi.

Operasyonun gerçeklestirildigi Henryk Deneen isimli bebegin 33 haftalik dogdugu aktarilarak, bebekte özofagus atrezisi adi verilen ve özofagusun bir kisminin eksik oldugu dogum kusuru bulundugu kaydedildi.

Özofagus atrezisi ile dogan çocuklarin yemek yiyemedigi veya yutamadiklari hatirlatilarak, bu durumdaki bebeklere 3 aylik olduktan sonra operasyon yapilabildigi ve cerrahi operasyonla yemek borusunun üst ve alt kisimlari arasindaki boslugun baglandigi bildirildi.

Bebek Deneen'in yemek borusunun eksik kisminin çok büyük oldugunu gören operasyon ekibinin, daha önce hiç denenmemis bir hibrit prosedür gelistirdikleri belirtildi.

Buna göre doktorlar, cerrahi olarak Deneen'in karnina girecek, midesinin bir kismini gögsüne dogru çekecek ve ardindan organlarin uçlarini birbirine dogru germek için iki miknatis baglayacakti.

Ekip ayrica bebegin yemek yemesine yardimci olmak için el yapimi bir de stent gelistirdi.

Yüksek risk tasimasi nedeniyle operasyon ve detaylari ile ilgili Kanada Federal Saglik Bakanligindan da onay alan ekibin ameliyati 10 saat sürdü.

Ameliyat sonrasi bir hafta boyunca röntgenlerle kontrol edilen miknatislarin çalismasi, Deneen'in ailesini sevince bogdu.

Bebek Deneen'in annesi Joy Deneen, yaptigi açiklamada, "Onlarin [miknatislarin] bir araya geldigi gün, en güzel, duygusal ve unutmayacagim gündü. Benim için mucize." dedi.

Kaynak: AA