Cezayir Açiklamasi Fransa, Cezayir Çölünde Nükleer Denemelerin Yapildigi Alanlarin Haritalarini Vermek Istemiyor

Cezayir Savas Gazileri Bakani Tayyib Zeytuni, Fransa'nin, 1960'larda Cezayir çölünde nükleer denemeler gerçeklestirdigi alanlarin haritalarini teslim etmeyi kabul etmedigini söyledi.

Zeytuni, ülkenin 5 Temmuz 1962'de Fransa sömürgesinden kurtulusunun 59. yili münasebetiyle Cezayir haber ajansi APS'ye konustu.

"Fransa, radyoaktif ve kimyasal atiklarin gömüldügü ve hala açiga çikarilmamis olan alanlarin belirlenmesini saglayacak topografik haritalari vermeyi kabul etmiyor." diyen Zeytuni, Paris yönetiminin, bu atiklarin bulundugu alanlarin temizlenmesi ya da bu denemelerden zarar görenlerin tazmini için hiç bir girisimde bulunmadigini belirtti.

Zeytuni, Fransa'nin nükleer denemelerinin, çevreye ve insana zarar veren radyoaktif etkilerinin hala devam ettigini ve bunlarin, islenen suçlarin su götürmez bir kaniti oldugunu sözlerine ekledi.

Fransa'nin 1960-1966 yillarinda Cezayir Çölü'nde 4'ü yerin üstünde 13'ü de yer altinda olmak üzere en az 17 nükleer deneme yaptigi belirtiliyor.

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun, haziran basinda Fransiz haftalik dergisi Le Point'e verdigi röportajda, "Fransa'dan nükleer deneme sahalarini temizlemesini istiyoruz." demisti.

Kaynak: AA