Bursa Büyüksehir Belediyesi Çamur Yakma Tesisinde Elektrik Enerjisi Üretiyor

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas: 'Her gün 51 bin 689 hanenin tüketecegine es deger elektrik enerjisi üretiyoruz'.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, çamur yakma tesisinde, aritmadan çikan çamuru enerjiye dönüstürdüklerini belirterek, "Bir evin ayda ortalama 150 kilovatsaat enerji harcadigini düsündügümüzde, her gün 51 bin 689 hanenin tüketecegine es deger elektrik enerjisi üretiyoruz." bilgisini paylasti.

Belediyeden yapilan açiklamaya göre, yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimi konusunda çalismalar yapan Büyüksehir Belediyesi, Yenikent ve Inegöl Kati Atik Depolama Sahalarina kurulan tesislerde metan gazindan elektrik üretiyor.

Bursa Su ve Kanalizasyon Idaresinin (BUSKI) ana içme suyu hatlarina kurulan hidroelektrik santralleri ve metro istasyonlari ile hizmet binalarinin üzerine yerlestirilen günes panelleriyle de elektrik üretimiyle dogal kaynaklar enerjiye dönüstürülüyor.

BUSKI tarafindan projelendirilip Dogu Atiksu Aritma Tesisi'nde insa edilen ve 2018'de üretime baslayan çamur yakma tesisi, enerji ihtiyacinin karsilanmasinda önemli bir islev görüyor.

Günlük 400 ton yakma kapasitesine sahip tesiste Büyüksehir Belediyesi bünyesindeki 11 ileri aritma tesisinden gelen çamur tamamiyla yakiliyor.

- "5,5 milyon lira kazanç saglamis olduk"

Açiklamada görüslerine yer verilen Büyüksehir Belediye Baskani Aktas, küresel isinma ve iklim degisikliginin dünyanin en önemli sorunlarindan biri oldugunu vurguladi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimiyla ilgili önemli bir mesafe katettiklerini belirten Alinur Aktas sunlari kaydetti:

"2018 yilinda devreye aldigimiz çamur yakma tesisi de bu anlamda büyük önem tasiyor. Bu tesisle aritma tesislerimizden çikan çamuru hem bertaraf etmis oluyoruz hem de enerji üreterek ekonomiye kazandiriyoruz. Tesis devreye alindigindan beri yaklasik 385 bin ton çamur bertaraf edilmis oldu ve yaklasik 48 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi. Bu üretimin 9,5 milyon kilovatsaatini aritma tesislerinde kullanarak yaklasik 5,5 milyon lira kazanç saglamis olduk. Bir evin ayda ortalama 150 kilovatsaat enerji harcadigini düsündügümüzde, her gün 51 bin 689 hanenin tüketecegine es deger elektrik enerjisi üretiyoruz. Çevreyi atalarimizin mirasi degil, çocuklarimizin emaneti olarak görüyor ve emanete en iyi sekilde sahip çikmak için canla basla çalisiyoruz."
Kaynak: AA