Bakan Kurum Açiklamasi 'Marmara Denizi'ni En Kisa Zamanda Eski Haline Getirecegiz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, müsilajla mücadele çalismalariyla ilgili, “Bugün itibariyle 592 bölgede temizlik çalismasi yürüttük ve 10 bin 500 metreküp müsilaji bertaraf ettik. Marmara Denizi’ni en kisa zamanda eski haline getirecegiz” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Marmara Denizi'ni En Kisa Zamanda Eski Haline Getirecegiz'
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Beykoz Belediyesine ziyarette bulundu. Ziyaretin ardindan açiklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Bugün Istanbul’un fethinin müjdecisi Beykoz’umuzdayiz. Beykoz’umun güzelliklerine güzellik katabilmek, vatandaslarin mülkiyet ve imar problemlerini çözebilmek adina istisarelerde bulunduk. Beykoz’umuzu daha güzel, daha yesil yapacak adimlari her birlikte atacagiz” dedi.

Imar plani çalismalarinda son safhaya gelindigini belirten Kurum, “Önümüzdeki hafta Çavusbasi ve Görele mahallelerimizin imar planlarini onaylayip, vatandaslarimizin bu noktadaki imar problemlerini çözmüs olacagiz. Bu çerçevede etaplar halinde imar çalismalarimizi yürütüyoruz. Ikinci alanimiz Gümüssuyu Karlitepe bölgemiz. Burada da yerlesime uygun alanlari tespitlerini yapiyoruz. 8 bin 200 vatandasimizi ilgilendiren bu çalismayi da Agustos ayi itibariyle neticelendirip, vatandaslarimizin imar sorununu çözecegiz. Bir yandan ilçedeki yesil alanlarin dogal yapisini koruyacak diger yandan da vatandaslarin imar ve mülkiyet problemlerini çözecek adimlarimizi atiyoruz. Yilsonu itibariyle çalismalarimizi tamamlayacagiz. Tokatköy’de vatandaslarimiza verdigimiz sözlerimiz var. Bu sözlerimizi tutmanin mutlulugunu gururunu yasiyor olacagiz insallah” diye konustu.



“Beykoz Çayiri Millet Bahçesi’ni önümüzdeki yil Beykoz’umuza armagan edecegiz”

Bakan Kurum, “Beykoz’umuz ve Istanbul’umuz için çok önemli bir alanimiz var. Beykoz Çayirimiz. Burada dogal sit alanimiz, korunmasi gereken agaçlarimiz var. Burada agaçlarin korundugu, herkesin hatiralarinin korundugu bir düzenlemeyi Istanbul’umuza kazandiracagiz. Buradaki yesil alani arttiriyoruz. Buranin ismini Beykoz Çayiri Millet Bahçesi olarak düsünüyoruz. Gencinden yaslisina herkesin hatiralarinin canlanabilecegi, tescilli agaçlarinin korunarak gelecege aktarilacagi, vatandaslarimiz için coskuyla birlikte beraberlik ruhu içerisinde yasam alani olusturacak projemizi de Ekim ayi itibariyle olusturuyor olacagiz. Önümüzdeki yil da Beykoz’umuza, Istanbul’umuza armagan edecegiz” seklinde konustu.



“26. günü geride biraktik”

Müsilaja iliskin önemli açiklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Marmara’da 22 maddelik eylem plani çerçevesinde çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu çerçevede 26. günümüzü geride biraktik. Müsilajla mücadelemizi kararlilikla sürdürüyoruz. Bilimin isiginda, bilim insanlariyla beraber çalismalari yürütüyoruz. Marmara Denizi’miz 26 gün öncesinden daha iyi oldugunu gözle görür hale geldik. Bugün itibariyle 592 bölgede temizlik çalismasi yürüttük ve 10 bin 500 metreküp müsilajin toplanarak bertarafini saglamis olduk. Yine 7 ilde ekiplerimiz denetimlerine araliksiz devam ediyor. 8 bin 570 denetim gerçeklestirildi.

140 tesise yaklasik 180 milyon lira idari para cezasi uygulandi” dedi.



“Derin sularda oksijen azalmasina iliskin herhangi bir emare tespit edilmedi”

Kurum, “Bilim gemimizle birlikte Marmara Denizi’nden numuneler topladik. 1200 metre derinlige kadar bu örneklerimizi aliyoruz ve müsilajin denizin ilk 30 metresinde yogunlastigini ve derin sularda olmadigini tespit ettik. Derin sularda oksijen azalmasina iliskin herhangi bir emare tespit edilmedi. Yine müsilajin Izmit Körfezi’nin bati bölgelerinde daha az oldugunu belirledik. Marmara Denizi’nde etkili olan noktasal kirliligin giderilmesi amaciyla geçen hafta genelge yayinladik. Bütün Marmara’daki kirleticilerin yilsonuna kadar Bakanligimizin 7/24 online izleyebilecegi sekliyle sürekli ölçüm cihazlari takma zorunlulugunu getirdik. Bu sekilde denetimlerimizi sürekli anbean yapabilecegiz” diye konustu.

Bilimsel çalismalarin yürütüldügünü kaydeden Kurum, mevcut atik su aritma tesislerin kapasitelerinin artirilmasi konusunda çalismalarin da sürdügünü, müsilaj temizlik çalismalarina balikçilarin da dahil edildigini söyledi.



“Marmara’yi en kisa zamanda eski haline getirecegiz”

“Amacimiz Marmara’yi en kisa zamanda eski haline getirmektir. Umut ediyoruz ki çok yakin zamanda Marmara denizimizi eski haline getirecegiz” diyen Bakan Kurum, “Eylem planimiz 3 senelik bir eylem plani. Ama ben inaniyorum ki önümüzdeki 1 buçuk 2 yil içerisinde bu takvimle birlikte adimlarimizi atacagiz ve Marmara’mizi eski haline getirecegimizi düsünüyorum. Bilim insanlarimiz da bu noktada olumlu görüsler veriyor. Amacimiz 2 sene içerisinde Marmara’mizi eski haline getirmektir. Sayin Cumhurbaskanimiz bu konuda gerek maddi gerek teknik noktada gereken tüm destekleri vermektedir. Biz de Bakanlik olarak Belediyelerimizle birlikte beraberlik ruhu içerisinde bu süreci yürütüyoruz. Marmara’yi en kisa zamanda eski haline getirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA