Tunus'ta Nahda Hareketinden Cumhurbaskani'na Ülkede 'Anayasal Sürece Dönülmesi' Çagrisi

Nahda Hareketi:'Cumhurbaskani'nin basvurdugu yöntemler anayasaya ve hukuka aykiridir. Bunlar, Tunus demokrasisi, halkin sivil ve bireysel haklarinin gerekliliklerine bir saldiridir, devlet kurumlarini ülkeye ve vatandasa hizmet çalismalarini yapmaktan alikoyan bir çatismaya sürükler'

Tunus'taki Nahda Hareketi, basbakani azletmek ve meclisin çalismalarini durdurmak gibi kararlar alan Cumhurbaskani Kays Said'e "anayasal sürece dönülmesi" çagrisinda bulunarak söz konusu yöntemlerin "anayasaya ve hukuka aykiri oldugunu" belirtti.

Nahda Hareketinden yapilan yazili açiklamada, partinin Yürütme Kurulu'nun düzenledigi toplantida Tunus Cumhurbaskani Said'in "darbe niteligindeki olaganüstü adimlari" göz önüne alinarak ülkenin içinden geçtigi sosyal, ekonomik ve saglik alanlarindaki çoklu krizleri degerlendirdigi ifade edildi.

Tunus'taki devlet kurumlari ve siyasi olusumlarinin önceliginin, Tunuslularin saglik ve ekonomi alanindaki sikintilarinin gözetilmesi oldugu vurgulanan açiklamada, "Cumhurbaskani'nin basvurdugu yöntemler anayasaya ve hukuka aykiridir. Bunlar, demokrasi, Tunus halkinin sivil ve bireysel haklarinin gerekliliklerine bir saldiridir, devlet kurumlarini ülkeye ve vatandasa hizmet çalismalarini yapmaktan alikoyan bir çatismaya sürükler." degerlendirmesi yapildi.

Nahda Hareketi, "ülkenin içinde bulundugu açmaz karsisinda bir çikis yolu olarak halk tarafindan istenen mesru talepler seklinde gösterilen" Cumhurbaskani kararlarinin, "birikmis ve karmasik sorunlara çözüm üretemeyecegini tam aksine istikrara, halkin sosyal ve ekonomik güvenligine zarar verebilecegi, bu sekilde Tunuslularin çektigi sikintilari arttirabilecegini" savundu.

Bu sorunlardan çikisin "nepotizm, adaletsizlik ve yolsuzlugu arttirabilecek biçimde yönetimin tek elde toplanmasiyla" mümkün olmadigi vurgulanan açiklamada, "yasama, yürütme, siyasi ve sivil tüm herkesin Tunus halki önünde sorumlu oldugunu ve bu sorumluluk çerçevesinde tüm unsurlarin kavgayi birakarak kimseyi dislamayan halkin ve ülkenin önceliklerine uygun bir biçimde bir diyaloga girmesi gerektigi" kaydedildi.

Nahda Hareketi, açiklamasinda, Tunus Cumhurbaskani'na "ülke çikarina öncelik vermesi, anayasal sürece dönülmesi, kanuna uygun hareket etmesi ve herkesin sonuçlarina razi olacagi bir ulusal diyalog için alan açmasi" çagrisi yapti.

Açiklamada, tüm siyasi partileri, olusumlari ve sivil toplumu, "en asgari milli bir temelde; ülkenin birlik ve istikrarini koruma, anayasal ve hukuki zemine dönme, kurumlarin normal çalismasi konusunda, fikir birliginde olmaya" da davet eden Nahda Hareketi, tüm vatandaslardan demokrasiye bagli kalmalari, kaos, siddet ve sabotaja karsi durmalarini istedi.
Kaynak: AA