Balikesir'deki Antandros Antik Kenti'nde 2 Bin 400 Yillik Pitos Mezar Bulundu

Balikesir'in Edremit ilçesi Altinoluk Mahallesi'nde milattan önce 10. yüzyilda kuruldugu düsünülen Antandros Antik Kenti'nde 2 bin 400 yillik pitos (küp) mezar bulundu.

Kazdaglari'nin eteklerindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi ve Balikesir Büyüksehir Belediyesinin ana sponsorlugunda yürütülen 21. dönem kazilari sürüyor.

Kazilarda, biri 2 bin 400 yillik pitos, digeri 2 bin 200 yillik oldugu tahmin edilen, dogrudan topraga gömülmüs mezar ortaya çikarildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Gürcan Polat, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda yogun çalismalarini sürdürdüklerini söyledi.

Antandros'taki kazilarin iki alanda yürütüldügünü, bunlardan birisinin yamaç ev olarak degerlendirilen Roma villasi oldugunu anlatan Polat, söyle konustu:

"Yamaç evde Roma villasinin konumlandigi bir üst terasta çalismalara yeni basladik. Orasi yeni bir sektör olarak devreye girdi. Nekropolis'teki çalismalarimiz da ayni alanda sürdürülmekte. Su anda arkadaslarin arkada çalistiklari alan bir 'pitos' mezar. Milattan önce 4. yüzyila ait oldugunu düsünüyoruz. Su an bir bireyin kafatasina iliskin bulgular gelmeye basladi. Daha henüz mezar hediyesine ulasamadik."

Nekropolisteki diger çalisma alaninda da dogrudan topraga gömülmüs bir mezari açiga çikarmaya çalistiklarini belirten Polat, Antandros'ta pitos, lahit, çati kiremiti ya da dogrudan topraga gömme gibi çok farkli ölü gömme geleneklerini görmenin mümkün oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA