Yesil Deniz Kaplumbagasi Patara Plaji'na 9 Yil Sonra Yuva Yapti

Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Baskale: 'En son 2012 yilinda bu plajda görülmüstü. Bu durum bizi çok heyecanlandirdi, mutlu etti' 'Buraya yuva yapmalari koruma projemizin basarisini gösteriyor'

SÜLEYMAN ELÇIN - Dünyada nesli tükenme tehlikesi altinda olan yesil deniz kaplumbagasinin (chelonia mydas) 9 yil sonra Patara kumsalina yuva yaptigi tespit edildi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügünün destegiyle "Patara Deniz Kaplumbagalari Koruma Projesi" kapsaminda 3 yildir Antalya'nin Kas ilçesinde caretta carettalarin korunmasi için çalisma yürüten Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Baskale, AA muhabirine, her yil mayistan ekime kadar bölgede "yasam nöbeti" tuttuklarini söyledi.

Geceleri 10 kisilik ekiple özellikle Patara kumsalinda ergin bireylerin yumurta birakmalarini ve agustosla yavru çikislarini takip ettiklerini aktaran Baskale, bölgede genelde caretta carettalarin yuva yaptigini dile getirdi.

Baskale, Türkiye'de yuva yapan kaplumbagalardan birinin de ender görülen yesil deniz kaplumbagalari oldugunu söyledi.

Bu kaplumbagalarin genelde Türkiye'nin dogu sahilleri ile Kibris'ta yuva yaptigina isaret eden Baskale, söyle devam etti:

"Bati sahillerine ise nadiren çikis yapiyor. Nesilleri caretta carettalardan daha fazla tehlike altinda. Arazi çalismalari esnasinda doktora ögrencimiz uzman biyolog Ayfer Sirin, yuva yapan bir yesil deniz kaplumbagasini Patara Plaji'nda tespit etti. En son 2012 yilinda bu plajda görülmüstü. Bu durum bizi çok heyecanlandirdi, mutlu etti. Kas'in koylarindaki deniz çayirlarinda beslendiklerini biliyorduk. Orada kis aylarini geçiriyorlardi ancak kumsala hiç çikmiyorlardi. Buraya yuva yapmalari koruma projemizin basarisini gösteriyor."

- "Bu yil yüzde 10 daha fazla yuva olacagini tahmin ediyoruz"

Bölgede 2019'da 330 yuvayla rekor kirdiklarina deginen Baskale, "Bu yuva sayisi son 28 yilin en yüksek rakamiydi. Geçen yil 434 yuvayla rekoru yeniledik. Bu yil yuvalamanin basinda olmamiza ragmen 250'nin üzerinde yuva tespit ettik. Bu yil yüzde 10 daha fazla yuva olacagini tahmin ediyoruz." dedi.

Kovid-19 salgini nedeniyle insanlarin sahillerde yogunluk olusturmadigina dikkati çeken Baskale, kaplumbagalarin rahatlikla sahile çikip, yuvalarini yaptigini kaydetti.

Kaynak: AA