Yemen Hükümeti, Güney Geçis Konseyi Ile Gerginligi Düsürmek Için Varilan Anlasmadan Memnun

Yemen hükümeti, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) tarafindan desteklenen Güney Geçis Konseyi (GGK) ile her türlü gerilimi düsürmek için bir mekanizma olusturulmasini memnuniyetle karsiladi.

Disisleri Bakani Ahmed Avad bin Mübarek, sosyal medya hesabi Twitter'dan yaptigi açiklamada, Suudi Arabistan'in, GGK ile hükümetin, her türlü gerilimi düsürmek için bir mekanizma olusturulmasi konusunda anlasmasi ve hükümetin geçici baskent Aden'e dönüsüne hazirlanmak için açik mesajlar içeren açiklamasini memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Mübarek, hükümetinin çesitli olaylarla ilgili yaklasiminin her zaman çözüm odakli oldugunu kaydetti.

GGK tarafinran yapilan yazili açiklamada ise, "Karsi tarafin (hükümet) çikardigi engellere ragmen Riyad Anlasmasi'ni uygulamak için çabaliyoruz." denildi.

Açiklamada, GGK'nin hükümet tarafini anlasmanin sartlarinin uygulanmasini engelleyecek tehlikeli önlemler aldigi konusunda defalarca uyardigi kaydedildi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Yemen hükümeti ile GGK temsilcileri, 5 Kasim 2019'da imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasina yönelik çalismalarin tamamlanmasini görüsmek üzere Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da bir araya gelmisti.

Toplantida taraflar, üzerinde uzlastiklari mekanizma dogrultusunda siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik, sosyal ve medya alaninda her türlü gerilimi düsürme ve tirmanisi durdurma konusunda anlasmaya varmisti.

Yemen'de mesru hükümet ile BAE destekli GGK arasinda son dönemde karsilikli gözaltilar ve es zamanli sekilde baslayan silahli çatismalarla gerginlik yeniden tirmanmisti.

GGK'ya bagli silahli kisiler, geçen ay Yemen resmi haber ajansi SABA'nin geçici baskent Aden'deki merkezini basarak binayi ele geçirmisti.

- Riyad Anlasmasi kapsamindaki gelismeler

Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin savunma ve içisleri bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren anlasma imzalanmisti.

Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.

Riyad yönetiminin Temmuz 2020'de Yemen hükümeti ile GGK arasinda imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasi ve ülkede istikrarin saglanmasi için taraflara bir öneri sundugu duyurulmustu.

Bunun üzerine GGK Sözcüsü Nizar Heysem, Twitter hesabindan yaptigi açiklamayla, Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesi için Konseyin özerk yönetimden vazgeçtigini bildirmisti.

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi de Suudi Arabistan'in sundugu öneri ve GGK'nin güney illerindeki özerklikten vazgeçtigini ilan etmesinin ardindan Ahmed Salim Rabi'nin yerine Ahmed Hamid Lemles'i yeni Aden Valisi olarak atamisti.

Hadi, daha sonra da Basbakan Muin Abdulmelik'i Riyad Anlasmasi uyarinca yeni hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Kaynak: AA