Türkiye'den ABD'nin Insan Ticareti Raporu'na Tepki

Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, ABD Disisleri Bakanligi’nin 2021 yili Insan Ticareti Raporu’nda bir takim STK raporlarindaki iddialara yer verilmesine tepki gösterildi.

Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, “ABD Disisleri Bakanligi’nin 2021 yili Insan Ticareti Raporu’nda ülkemizin insan ticaretiyle mücadelesini arttirdigi teyit edilmektedir. Buna ragmen, güvenirliligi süpheli, bir takim STK raporlarindaki iddialara yer verilerek, asilsiz varsayimlara dayanarak Türkiye’nin çabalarini gölgeleyecek ithamlarda bulunulmasi esefle karsilanmistir” ifadeleri yer aldi.

Türkiye, insan ticareti suçunun önlenmesi, suçlularin cezalandirilmasi ve suç magdurlarinin korunmasi için her türlü çabayi göstermektedir” denilen açiklamada, ‘Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye’ vizyonuyla hazirlanan, Sayin Cumhurbaskanimizin imzasiyla yayinlanan, insan ticareti ile etkili mücadeleyi de hedef alan ‘Insan Haklari Eylem Plani’, kararliligimizin açik bir göstergesidir.

Öte yandan, çocuklarin silah altina alinmasi konusunda Türkiye’ye sorumluluk atfeden iddialari külliyen reddediyoruz. Türkiye, çocuk haklarinin korunmasina iliskin BM bünyesinde kabul edilenler dahil baslica uluslararasi düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir.

Suriye ve Irak’taki terör eylemlerinde çocuklari zorla silah altina alan PKK-PYD-YPG terör örgütüne silah yardimi dahil aleni destek veren ABD’nin, Türkiye’ye böyle bir iftirada bulunmasi çifte standart ve iki yüzlülügün en çarpici örnegidir.

Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde “Suriye Demokratik Güçleri”nin Suriye’de çocuklarin zorla silah altina alinmasi, kaçirilmasi, özgürlükten mahrum birakilmasi, okullarin askeri amaçlarla kullanilmasi gibi birçok ihlal ve agir suç isledigi, BM Çocuklar ve Silahli Çatisma Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nin 21 Haziran 2021 tarihli raporuyla da sabittir. Buna ragmen, raporda bu örgüte atif yapilmamasi da ayri bir garabettir.

ABD’nin Suriye’de ortaklik yaptigi, egitim ve silah verdigi, sadece Suriye’de degil, Irak’in Mahmur ve Sincar gibi bölgeleri dahil bir çok yerinde çocuklari kaçiran ve ellerine silah veren bu ayrilikçi terör örgütünün isledigi agir suçlari görmezden gelirken bir çok bölgesel konuda yakin esgüdüm içinde bulundugu müttefiki Türkiye’ye böylesine temelsiz ithamlarda bulunmasi vahim bir çeliskidir ve asla kabul edilemez.

Türkiye, taraf oldugu sözlesmelere bagli olarak, insan ticareti suçunu önlemek için geçmiste oldugu gibi bundan sonra da çabalarini kararlilikla sürdürecektir” cümlelerine yer verildi.

Kaynak: İHA