Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Kastamonu'da 'Tarim Sektörü Paydas Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Pandemiyi ugurlamaya basladigimiz su dönemde Türkiye, hem saglikta hem gida tedarikinde çok güçlü bir ülke oldugunu tüm dünyaya kanitladi. Pandemide herhangi bir gida malzemesinde sikinti çekmedik, herhangi bir markette kuyruga girmedik' 'Türkiye dün oldugu gibi bugün de yarin da gida güvenligi açisindan bir sikinti yasamayacaktir. Türkiye büyük bir ülke, hububat konusunda kendi kendine yeten bir ülke. Bu anlamda gerekli tedbirleri aldik'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, "Pandemiyi ugurlamaya basladigimiz su dönemde Türkiye, hem saglikta hem gida tedarikinde çok güçlü bir ülke oldugunu tüm dünyaya kanitladi. Pandemide herhangi bir gida malzemesinde sikinti çekmedik, herhangi bir markette kuyruga girmedik." dedi.

Kastamonu Valisi Avni Çakir'i makaminda ziyaret ederek çalismalari hakkinda bilgi alan Pakdemirli, daha sonra Halk Egitim Müdürlügü Konferans Salonu'nda düzenlenen Tarim Sektörü Paydas Toplantisi'na katildi.

Pakdemirli, burada yaptigi konusmada, üretim ve istihdama katki sunmak için sehir sehir gezdiklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde Türkiye'nin önemli bir sinav verdigine isaret eden Pakdemirli, "Pandemiyi ugurlamaya basladigimiz su dönemde Türkiye, hem saglikta hem gida tedarikinde çok güçlü bir ülke oldugunu tüm dünyaya kanitladi. Pandemide herhangi bir gida malzemesinde sikinti çekmedik, herhangi bir markette kuyruga girmedik. Bu, üreticimiz sayesinde oldu." ifadesini kullandi.

Salgin öncesinde 106 tedbir aldiklarini, bu tedbirler sayesinde marketlerde kuyruklar, yagmalar olmadigini vurgulayan Pakdemirli, "Yurt disinda birçok ülkeye gittim. Birçok ülkede marketlerde kuyruk oldu, camlari kirildi, raflarina saldirilar oldu. Gida üreticileri ile konusarak aldigimiz tedbirlerle bunun önüne geçmeye çalistik. Türk insaninin pratikligi ve lojistik sektörünün iyi bir sinav vermesi, en önemlisi de üreticimizin iyi bir sinav vermesi sonucu sorun yasamadik." diye konustu.

Üretimde aksama yasanmamasi için çiftçilere kolaylik sagladiklarinin altini çizen Pakdemirli, "En önemlisi, çiftçimize diplomatik bir pasaport verdik. Herkes evinde otururken çiftçimiz, üreticimiz tarlada, baginda, serasinda, çiftliginde üretimine devam etti. Böylelikle de Türkiye'nin çok ötesinde bir büyüme ile geçen yili kapatmis olduk. Tarim sektörü ve üretimde bir problem olmadigi gibi gida zincirinde de bir problem yasamadik. Bunun sonucu tüm Türkiye'deki tarimsal üretim miktari 333 milyar liraya geldi. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi öncesinde bu, 189 milyardi. 3 sene içinde 333 milyara geldik. Tarim sektörü, bütün sektörlere fark atarak büyüme yasadi." diye konustu.

- "Destekler, AK Parti dönemlerinde misli misli artti"

Pakdemirli, 2021 yilinda 24 milyar liraya varan bir destekle üreticinin karsisinda olduklarini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Göreve geldigimizde 14 milyardi. 14 milyardan 24 milyara varan bir yükselme var. Hiç olmayan destekler, AK Parti dönemlerinde misli misli artti. AK Parti hükümetleri döneminde destekler artarak devam ediyor. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde hem destekleri artirdik hem de müdahale alimlarini çiftçiye de üreticiye de kazanç saglayacak sekilde yaptik. Hasat zamanindan önce fiyat açiklayacagiz. Piyasalarin speküle edilmemesini saglayacagiz. Birçok üründe müdahale alimlarina basladik. Bunlari yaparken de kamuya zarar ettirmeme ilkesiyle çalistik ama önceligimiz, üreticimizin para kazanmasi. Bugün Türkiye'de kimse, 'Hububatin fiyatindan memnun degiliz' diyemez. Son 3 senede asla sizleri enflasyona ezdirmedik."

Bu sene ciddi sekilde kuraklik yasandigini, bunun ciddi etkilerini gördüklerini anlatan Pakdemirli, "Ancak Türkiye güçlü bir ülke. Gerek stoklarimiz, gerek takviye yöntemlerimiz olsun, bunlari görerek üstesinden geldik. Türkiye dün oldugu gibi bugün de yarin da gida güvenligi açisindan bir sikinti yasamayacaktir. Türkiye büyük bir ülke, hububat konusunda kendi kendine yeten bir ülke. Bu anlamda gerekli tedbirleri aldik. Gida güvenligi açisindan bir problem yasanmayacak. Cumhurbaskanimizin talimati ile kurakliktan zarar gören çiftçilerimizin tarim kredi ve ziraat borçlari ertelenecek." ifadelerini kullandi.

Bakan Pakdemirli, çiftçiyi her anlamda desteklediklerine dikkati çekerek, söyle konustu:

"Ithal hayvan, ithal et... Bunlar Türkiye'nin gündeminden tamamen çikmistir. Üreticimizin para kazanmasini istiyoruz. Bugünlerde kesim fiyatlari maliyet fiyatina geldi, biliyoruz ama herhalde kurbandan sonra toparlayacagina inaniyoruz. Yukariya dogru bir toparlanmada kar elde etmeniz için belli bir noktaya kadar buna müdahale etmeyecegimizi bilmenizi isterim. Kaba yem konusunda yonca, saman ve benzeri ithalati durdurarak önceligi üreticimize verdik. Kaba yem ve saman fiyatlarinda da spekülatif fiyat artisina izin vermeyecegimizi, sizlerin nezdinde herkese ifade etmek istiyorum. Üretici örgütleriyle is birliginde ihtiyaç duyuldugunda kaba yem ve saman konusunda çalisma yapilabilecegini söylemek istiyorum. Kaba yem ihtiyacini karsilamak için yem bitkileri destegi veriyoruz."

Kastamonu'nun sarimsak üretiminde Türkiye'de ikinci, kestanede altinci, findikta ise dokuzuncu sirada oldugunu aktaran Pakdemirli, "Kirsal kalkinmada da son 20 yilda 207 milyon lira hibe verdik, 3 bin 600 kisiye istihdam saglandi. Kirsal kalkinma ile alakali Kastamonu için Ankara'da kapiniz ardina kadar açik. Bana kirsal kalkinma ile ilgili proje gönderin, gönderdiginiz projelerin hepsinin evraki eksik olmadigi, proje mantikli oldugu sürece kabulünü saglayacagim." dedi.

Kastamonu'da 22 ürünün cografi isaretli oldugunu dile getiren Pakdemirli, "18'i son 3 yilda. Tasköprü sarimsagi da bu yil Avrupa Birligi'nden tescil aldi. Henüz bunlarin belki degerini bilmiyoruz ama cografi isaretin ne kadar degerli oldugunu, bu isin ne kadar bize ileride para ve imkan saglayacagini da hep birlikte görecegiz. Ürünleri satarken hikayesiyle birlikte satmamiz lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, Tasköprü sarimsaginin hasadina katilmayi planladigini ancak hava sartlari nedeniyle bu programi iptal etmek zorunda kaldiklarini bildirdi.

Ekoturizmin önemine de deginen Pakdemirli, "Bugün ekoturizm deyip geçmemek lazim. Biz 50 küsur milyar dolar turizm geliri hedefleyen dünyanin 6'nci büyük destinasyonu olan bir ülkeyiz. Bundan gurur duyuyoruz ama ekoturizm konusunda gidilecek çok mesafemiz var. Ülkemizin cografyasini düsündügümüz zaman, Kastamonu'yu da düsündügümüz zaman, Küre Daglari'ni düsündügümüz zaman, bu cografyayi düsündügümüz zaman burada da yapilacak çok sey oldugunu görüyorsunuz, göreceksiniz." diye konustu.

Tarimin siyaset üstü bir mesele oldugunu vurgulayan Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Gece gündüz, 7 gün 24 saat çalisiyoruz, çalismaya devam ediyoruz. Sizlere hizmet yolunda her zaman en iyisini yapamayabiliriz ama sundan emin olun; bize güvenin, sizin bir derdiniz varsa bu dert bizimdir. Siz eger gece uyumuyorsaniz, emin olun Bakanligimizin isiklari açik, biz de uyumuyoruz demektir. Ne zaman bir yerde dertleniyorsaniz, biz de ayni derdi yüregimizde hissediyoruz ve bir seyler yapma gayreti içinde oluyoruz. Sundan emin olun; çalisiyoruz, gayret içindeyiz, çaba içindeyiz. Sizlere hizmet etme gayesinde Sayin Cumhurbaskanimizdan aldigimiz enerji ve isikla sizleri dün oldugundan bugün daha iyi, bugün oldugundan da yarin daha iyi hale getirmek için çaba içerisindeyiz. Insallah Kastamonu'muz için daha çok isler yapariz."

Kastamonu'ya yapilacak yatirimlarla ilgili de bilgi veren Bakan Pakdemirli, yatirimlarin hayirli olmasini diledi.

Kaynak: AA