Ilginç Gelenek, Dilek Dileyip Tasa Çivi Çakiyorlar

Sivas’in Hafik ilçesinde, batil bir inanisla sifa dagittigina ve dilekleri gerçeklestirdigine inanilan Öksürük deligine gelenler dilek diledikten sonra tasa çivi çakiyor.

Ilginç Gelenek, Dilek Dileyip Tasa Çivi Çakiyorlar
Sivas’in Hafik ilçesine bagli Tavsanli köyünde bulunan Öksürük Deliginin hem sifa dagittigina hem de dilekleri gerçeklestirdigine inaniliyor. Vatandaslar tastaki deligin içinden geçerek dis agrisi ve öksürük gibi hastaliklarinin iyilesmesini istiyor ve ardindan tasa çivi çakiyor. Ayni zamanda dileklerinin gerçek olmasini isteyen vatandaslarda dilek dileyip tasa çivi çakiyor. Dilekleri gerçeklesen ve hastaligi iyilesenler daha sonra köyün arka kisminda yüksek bir tepede bulunan ziyarete giderek adaklarini yerine getiriyor. Sifa dagittigina inanilan Öksürük deligi il disindan gelen ziyaretçilerini de agirliyor. Tasa çivi çakmanin anlaminin ise ’çivi gibi saglam olmak’ anlamina geldigi söyleniyor.

Tasa çivi çakip sifa diliyorlar

Köy sakinlerinden Zafer Yikilkan vatandaslarin buraya gelerek sifa dilediklerini belirterek, “Suan bulundugumuz yer öksürük deligi .Büyüklerimizden gördügümüz bildigimiz öksürügü olan kisi bu delikten geçip çivi çakarsa öksürügü geçmis oluyor. Niyet, dilek, saglik, okulda basari, iste basari diliyorlar, dilekleri kabul olursa herkes buraya gelip kurbanini kesiyor, ziyaret var yukarida oraya çikiliyor, börek çörek, pogaça, simit dagitiliyor insanlara. Hemen hemen her sene insanlar geliyor, yaz aylarinda daha çok geliyorlar. Ziyaret edip sifa diliyorlar. Memnun olanlar var, öksürügüm geçti diyen var, dilegim kabul oldu diyen var. Öksürük deligine geldikleri zaman dileklerinin gerçeklesmesi için çivi çakiyorlar’’ dedi.



“Atalardan, dedelerden devam ediyor’’

Osman Göktepe ise, “Ben ameliyat oldum Istanbul’da burada dilek diledim. Agacin dibine kazan kurduk adak kesiyoruz. Burasi ziyaretin kapisi, ziyarette yukarida. Birisi bu kayanin basina çikti, burayi dagitacakti, kayadan asagi düstü, dagitamadi böylece kaldi burasi. Atalardan, dedelerden gördügümüz ayni devam ediyor. Yillardir insanlar gelir gider. Çivi çakmasinin sebebi saglam olacak’’ diye konustu.

Kaynak: İHA