Esed Rejiminin Idlib Kirsalina Yönelik Saldirisinda 8 Sivil Öldü

Suriye'de Bessar Esed rejimi ve Iran destekli terörist gruplarin, Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi sinirlari içinde bulunan Messu, Iblin ve Belyun köylerine yönelik saldirisinda 8 sivil hayatini kaybetti, 9 sivil yaralandi.

Suriye Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Medya Sorumlusu Hasan el-Ahmet, AA muhabirine yaptigi açiklamada, rejim güçlerinin, Idlib'in güneyinde yer alan Iblin, Messun ve Belyun köylerine karadan karaya atis yapan silahlarla saldiri düzenledigini belirtti.

Ahmet, saldirida Iblin'de 5, Belyun'de 2 ve Messun'da 1 olmak üzere toplam 8 sivilin yasamini yitirdigini, yaralanan 9 sivilin çevredeki hastanelere kaldirildigini bildirdi.

- Idlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Iran arasinda 4-5 Mayis 2017'de gerçeklesen Astana toplantisinda, Idlib ve komsu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazi bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baskent Sam'daki Dogu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginligi azaltma bölgesi" olusturuldu.

Ancak rejim ve Iran destekli teröristler, Rusya'nin hava destegiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Idlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateskesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardi.

Rusya ve rejim güçleri, Mayis 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara basladi ve Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi içinde çok sayida büyük yerlesimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasinda 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat saglandi.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettigi ateskes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklasik 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldirilarinda Türkiye sinirina yakin bölgelere göç etmek zorunda kaldi.

Kaynak: AA