Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin Açiklamasi 'FETÖ Ile Mücadele Konusunda Arnavutluk'ta Önemli Çalismalar Var'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Arnavutluk’a günübirlik resmi ziyaret gerçeklestirerek, burada yaptigi konusmada FETÖ ile mücadele konusunda Arnavutluk’ta önemli çalismalar oldugunu söyledi.

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin Açiklamasi 'FETÖ Ile Mücadele Konusunda Arnavutluk'ta Önemli Çalismalar Var'


Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Arnavutluk’a günübirlik resmi ziyaret gerçeklestirdi. Ziyaret kapsaminda Tiran’daki Türk kurumlarini ziyaret eden Kalin, Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile bir araya geldi. Görüsme sonrasinda Türk basinina konusan Sözcü Kalin, Arnavutluk Basbakani Rama Türkiye’ye Ocak ve Haziran aylarinda iki ziyaret gerçeklestirdigini ve bu ziyaretler verimli geçtigini söyledi.

Bu ziyaretlerde konusulan konulari takip mahiyetinde ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da önümüzdeki aylarda tasarladigi bir Arnavutluk ziyaretini görüsmek üzere geldigini belirten Kalin devaminda söyle konustu:

“Bugün burada temaslarda bulunduk, hem de ikili iliskilerimizi, hem bölgesel konulari bu sekilde ele alma imkânimiz oldu. Arnavutluk bildiginiz gibi Balkanlarda bizim en çok tarihî derin köklerimizin iliskilerimizin oldugu bir ülke hem de bugün ticaretten güvenlik isbirligine bölgesel konulara kadar farkli alanlarda yakin çalistigimiz bir ülke, bütün bu konulari etrafli bir sekilde ele alma imkânimiz oldu. Bildiginiz gibi 600’e yakin Türk firmasi bugün Arnavutluk’ta çesitli sektörlerde is yapmakta, yatirim yapmakta. Ayni sekilde bizim insanlarimiz hem buraya gelmekte hem Arnavut kardeslerimiz Türkiye’ye sikça gelmekteler. Bütün bu alanlarda isbirligimizi daha da güçlendirmek için, egitim kültür alanlarinda da isbirligimizi daha da derinlestirmek için çalismalarimizi bundan sonra da yürütecegiz.”

“FETÖ ile mücadele konusunda Arnavutluk’ta önemli çalismalar var”

Görüsmelerde FETÖ konusunun da gündeme geldigini söyleyen Kalin, “Tabi özellikle FETÖ ile mücadele baglaminda da burada Arnavutluk makamlariyla yürüttügümüz önemli çalismalar var. Bu terör örgütünün bulunduklari ülkelerin kanunlarini kendi lehlerine manipüle ederek iliskilerimize zarar vermesine müsaade etmemiz elbette mümkün degil. Zira Cumhurbaskanimizin da (bir çok kez) ifade ettigi gibi bu örgütün bulundugu ülkeler için de bir tehdit teskil etmektedir. Ama ayni zamanda bulunduklari ülkeler ile ülkemiz arasindaki iliskileri zehirlemek için, bozmak için de çesitli manipülasyonlar faaliyetler yaptiklarini da biz biliyoruz” ifadelerini kullandi.

“IHA satisindan sonra Türkiye-Arnavutluk iliskileri birçok alanda gelismeye devam edecek”

Bölgesel konularin da gündemde oldugunu belirten Kalin, Balkanlarda baris ve istikrarin devam ettirilmesi ve NATO baglaminda isbirligi, Avrupa Birligi, bölgesel gibi konularin da konusulduguna vurgu yapti. Türkiye-Arnavutluk iliskilerinin her yil daha da güçlenerek, ivmeler kazanarak devam ettigini belirten sözcü Kalin, bu iliskileri farkli alanlarda genisletmek ve derinlestirmek için de çalismalarin bundan sonra yogun bir sekilde devam edecegini söyledi.



Türkiye’nin Arnavutluk’a yapacagi IHA satisina da deginen Kalin, “Tabii Arnavutluk’la savunma sanayi alaninda da önemli isbirliklerimiz var. Yani IHA’lar da dahil olmak üzere Arnavutluk’un güvenligini saglamak, buradaki baris ve istikrari desteklemek için savunma sanayi alaninda da isbirligimiz bundan sonra devam edecek. Bu konuyla ilgili bir takim spesifik projeler hakkinda yürütülen müzakereler de devam ediyor. Bunlarin en kisa zamanda tamamlanarak neticelendirilmesini arzu ediyoruz. Zira Arnavutluk’un baris ve istikrari bizim baris ve istikrarimiz, Balkanlarin baris ve istikraridir. Yani burada hem teröre karsi hem insan kaçakçiligidir uyusturucu kaçakçiligidir ya da benzer suçlara karsi Arnavutluk bu güvenlik makamlarinin güçlendirilmesi bizim de ortak çikarimizadir. Bu manada da özellikle savunma sanayindeki çalismalarimizi güçlendirerek devam edecegiz” sözlerini kaydetti.



“Iki ülke arasindaki isbirligi derinlestirilecek”

Önümüzdeki dönemde yani saglik alaninda olsun altyapinin güçlendirilmesi ticaret yatirim güvenlik egitim kültür tarih gibi alanlarda iki ülke arasindaki isbirligin devam edecegini ifade eden Kalin, su ifadeleri kullandi:

“Bildiginiz gibi bizim çesitli kurumlarimiz burada yillardir faaliyet gösteriyor, mesela TIKA yillardir burada restorasyon faaliyetleri yapiyor, tarihî eserlerin restore edilmesiyle ilgili önemli çalismalar yapiyor. Ayni sekilde kültür alaninda Maarif Vakfimizin üniversitesi var burada. Özellikle Arnavut gençlerin egitimi, hem lise hem üniversite düzeyinde egitimin daha da güçlendirilmesi ve desteklenmesi için yürüttügümüz faaliyetler var. Ayni sekilde bildiginiz gibi burada yasanan deprem hadisesinden sonra Cumhurbaskanimizin talimatiyla burada 500’den fazla konut insa edildi, bunlar tamamlanmak üzere ve Agustos ayinda da sahiplerine teslim edilecek. Bu alandaki isbirligimizi de artiracagiz. Yine bu salgin döneminde özellikle saglik alanindaki isbirligi baglaminda Cumhurbaskanimizin talimatiyla burada çok kisa bir sürede bir hastane yapildi biliyorsunuz. Asi tedarik etme imkânimiz oldu. Bundan sonraki süreçte de saglik da dahil olmak üzere bütün bu alanlarda Arnavutluk’la isbirligimizi derinlestirmeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA