Büyükbas Kurbanlik Fiyatlari 10 Bin Liradan Basliyor

TÜKETBIR Baskani Bülent Tunç: 'Yeteri kadar kurbanlik hayvan bulunuyor, kurbanlik temininde sikinti olmaz' 'Büyükbas hayvanlarin fiyati yaklasik 10 bin liradan basliyor, büyükbasin canli kilogram fiyati ise bölgelere göre 28 ila 30 lira arasinda degisiyor'.

MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Kirmizi Et Üreticileri Merkez Birligi (TÜKETBIR) Baskani Bülent Tunç, ülkede yeteri kadar kurbanlik hayvan bulundugunu belirterek, "Kurban olabilecek büyükbas hayvanlarin fiyati yaklasik 10 bin liradan basliyor, büyükbasin canli kilogram fiyati ise bölgelere göre 28 ila 30 lira arasinda degisiyor." dedi.

Tunç, AA muhabirine, üreticilerin elinde yaklasik 1 milyon 500 bin büyükbas ve 3 milyon civarinda küçükbas kurbanlik oldugunu söyledi.

Bayram öncesinde kurbanlik sikintisi olmayacagini dile getiren Tunç, "Yeteri kadar kurbanlik hayvan bulunuyor, kurbanlik temininde sikinti olmaz." ifadesini kullandi.

Tunç, küçükbas fiyatlarinin 1500 ila 3 bin 500 lira arasinda olduguna dikkati çekerek, "Kurban olabilecek büyükbas hayvanlarin fiyati yaklasik 10 bin liradan basliyor, 25 bin liraya kadar var. Hisse olarak düsündügünüzde yaklasik 2 bin liraya büyükbas hissesi alabilirsiniz. Büyükbas hayvanin canli kilogram fiyati ise bölgelere göre 28 ila 30 lira arasinda degisiyor." ifadelerini kullandi.

- "Yapilacak müdahalelerle yem fiyatlarinin düsmesini bekliyoruz"

Üreticilerin girdi maliyetlerinin yükseldigine dikkati çeken Tunç, yem gibi maliyetlerin artmasinin sektörü olumsuz etkiledigini anlatti.

Tunç, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) piyasaya müdahale karari almasinin olumlu karsilandiginin altini çizerek, "TMO'nun karari bizleri umutlandirdi. Bu haberin duyulmasindan sonra yem fiyatlarindaki artis durdu. Yapilacak müdahalelerle yem fiyatlarinin düsmesini bekliyoruz. Girdi maliyetleri artarsa kimse hayvancilik yapmaz." degerlendirmesinde bulundu.

Sehirlerarasi kurbanlik naklinin özellikle bayrama 10 gün kala yogunlastigini belirten Tunç, bu dönemde fiyatlarin yükseldigini anlatti. Tunç, dönemsel olarak yükselen nakliye fiyatlarinin denetlenmesi gerektigini vurguladi.

- Kurban pazar yerlerinde kira denetimi yapilmali

Tunç, kurbanliklarin maliyetlerini etkileyen bir diger unsurunda hayvan pazarlari kirasi olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Özellikle büyük sehirlerde hayvan pazarlarinin kiralari üreticilerimize fazla geliyor. Burada aracilarin oldugunu görüyoruz. Bir baskasi belediyelerden yer kiralayarak bunu hayvan pazari haline getirip çok yüksek fiyatlara üreticilere kiraliyor. Buralarda denetim yapilmasi hem üreticinin hem de tüketicinin faydasina olacaktir."
Kaynak: AA