Anadolu Yaban Koyunlarinin Ilk Yavrulari Hayata Merhaba Dedi

Kahramanmaras’in Nurhak ilçesinde nesilleri tükendikten 150 yil sonra tekrar yerlestirilen Anadolu yaban koyunlarinin ilk yavrulari dünyaya merhaba dedi.

Anadolu Yaban Koyunlarinin Ilk Yavrulari Hayata Merhaba Dedi


Anadolu yaban koyunlarinin, dogaya salindiklari ilk yilda yavruladigina sahit olmak, bir yildir her adimlarini izleyen Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerini sevince bogdu. Annesinin yaninda Nurhak Daglari’nda otlayan yavru Anadolu yaban koyunu ile eriskin bir koçun heybeti, DKMP ekiplerinin objektiflerine takildi. Türkiye’deki endemik türlerden biri olan Anadolu yaban koyunlari, dünyadaki evcil koyunlarin atasi olarak görülüyor. Göz alici güzellikleriyle insani kendine hayran birakan, halk arasinda da ‘ceren’ diye bilinen bu türün Nurhak bölgesindeki varligi, Rus doga tarihçisi ve yerbilimci Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafindan 1800’lü yillarin sonunda tespit edilmisti. Ancak bu dönemden sonra sayilari hizla azalan yaban koyunlarindan geride hiçbir iz kalmadi. Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün (DKMP) Anadolu yaban koyunu yerlestirme projesine Nurhak da dahil edildi. Konya’dan getirilen çesitli yaslardaki 30 ceren, geçtigimiz yil Yilan Ovasi’ndaki daglik alanlara birakildi. Doga Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaras Sube Müdürlügü ile Elbistan Sefligi ekiplerinin yogun çabasi ile teknolojinin tüm imkanlariyla izlenen Anadolu yaban koyunlarinin, yaklasik bes ay süren hamilelikleri sona erdi.

Bu özel hayvanlarin neslinin devami için bölgeye uyum saglamalariyla birlikte yeni yavrularin dünyaya gelip gelmedigini belirlemek amaciyla sahada 1 hafta boyunca inceleme yapildi. Yusuf Ardiç ve Mustafa Topaloglu’ndan olusan Doga Koruma ve Milli Parklar 7.Bölge Müdürlügü uzman teknik ekibi ile DKMP Kahramanmaras Sube Müdürlügü Elbistan Sefi Faruk Tülücü ve memur Güray Türk, Yilan Ovasi’ni karis karis gezerek 1 hafta sahada kaldi. DKMP ekiplerinin merakli ve bir o kadar da endiseli arayisi heyecan verici bir gelisme ile sonlandi. Bir disi Anadolu yaban koyununun yavrusuyla birlikte otladigini tespit eden DKMP ekipleri, özel ve heyecan verici bu ani fotograflamayi basardi. Oldukça saglikli oldugu gözlenen ve annesinin pesinden ayrilmayan yavru Anadolu yaban koyunu, objektiflere takildi.

Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri, sadece yavru yaban koyununu degil, digerlerini de fotografladi. DKMP ekipleri, bir koçu tüm heybetiyle birlikte kayanin üzerinden sürüyü izlerken görüntüledi.
Kaynak: İHA