Tunus Basbakani Mesisi, Cumhurbaskani'nin Yeni Bir Isim Atamasi Halinde Görevi Teslim Edecegini Açikladi

Tunus Basbakani Hisam el-Mesisi, Cumhurbaskani Kays Said'in yeni bir basbakan atamasi halinde halkin güvenligini ve hakkini gözettigi için görevini devredecegini duyurdu.

Mesisi, yasanan son gelismelere iliskin sosyal medya hesabi üzerinden açiklamada bulundu.

Said'in kendisini görevden almasi karsisinda Cumhurbaskani'nin atayacagi yeni bir basbakana görevi teslim edecegini belirten Mesisi, Tunus'un durumunu karmasiklastiran ve zora sokan engelleyici bir rol üstlenmeyecegini kaydetti.

Tüm Tunuslularin güvenligini ve hakkini gözetmesi nedeniyle devlette bir görev almayacagini ifade eden Mesisi, ülkesine her kosulda hizmet etmeyi sürdürecegini belirtti.

- Ne olmustu?

Tunus'ta hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler, Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Kaynak: AA