Bogulma Vakalarinin Sik Yasandigi Güneydogu'da Çocuklar Yüzme Kurslarinda Güvenle Kulaç Atiyor

Hava sicakliginin yer yer 40 dereceyi astigi bölge illerinde çocuklar, serinlemek için girilen su kanali, nehir ve göletlerde yasanan bogulma tehlikelerine karsi Gençlik ve Spor Müdürlügü, belediyeler ve kaymakamliklarin düzenledigi kurslarda yüzme egitimi aliyor Batman Gençlik ve Spor Il Müdürü Safi Özperk: 'Batman çevresi akarsular ve baraj gölleriyle çevrili. Bu alanlarda suya girmek tehlikeli. Kent merkezinde 3, ilçelerde 4 havuzda çocuklara ücretsiz yüzme egitimi veriyoruz. Yaklasik 30 bin çocuga ulasmayi hedefliyoruz'

Güneydogu'da çocuklar, serinlemek için girilen su kanali, nehir ve göletlerde yasanan bogulma tehlikelerine karsi Gençlik ve Spor Müdürlügü, belediyeler ve kaymakamliklarin düzenledigi kurslarda ve kurulan portatif havuzlarda güvenle yüzmenin tadini çikariyor.

Hava sicakliginin yer yer 40 dereceyi astigi bölge illerinde serinlemek için girilen su kanali, nehir ve göletlerde yasanan bogulma tehlikelerine karsi açilan kurslarda yüzme ögrenen çocuklar havuzlarda serinleme imkani da buluyor.

Antrenör ve yüzme hocalari gözetiminde ücretsiz verilen egitimlerle binlerce çocugun yaz tatilini mutlu ve güvenli sekilde geçirmesi saglaniyor.

- Batman

Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ile Batman Belediyesinin kentte sundugu yüzme egitiminden yüzlerce çocuk istifade ediyor.

Gençlik ve Spor Il Müdürü Safi Özperk, AA muhabirine, Gençlik ve Spor Bakanliginin "Yüzme Bilmeyen Kalmasin" projesi kapsaminda verilen egitimlerin uzman antrenörler esliginde devam ettigini söyledi.

Bu kapsamda olimpik yüzme havuzunda bin, 19 Mayis Mahallesi'ndeki portatif yüzme havuzunda da 800 çocugun egitim gördügünü dile getiren Özperk, kentte hava sicakliginin yüksek seyretmesi nedeniyle çocuklarin serinlemek istedigini ifade etti.

Özperk, söyle konustu.

"Batman çevresi akarsular ve baraj gölleriyle çevrili. Bu alanlarda suya girmek tehlikeli. Bogulma vakalarinin önüne geçmek ve çocuklarin serinleme ihtiyacini karsilamak için ücretsiz havuzlarla hizmet veriyoruz. Hedefimiz çocuklarin yüzme ihtiyacini havuzlarda karislayip, yüzmeyi de havuzlarimizda ögrenmelerini saglamak. Kent merkezinde 3, ilçelerde 4 havuzda çocuklara ücretsiz yüzme egitimi veriyoruz. Yaklasik 30 bin çocuga ulasmayi hedefliyoruz. Can kurtaranlar, antrenörlerimiz var burada. Buradaki su saglikli, tahlilleri yapiliyor. Çocuklarimiza, gençlerimize nehirlerde, göletlerde, sulama kanallarinda hayatlarini tehlikeye atip yüzmeleri yerine havuzlarimizi tercih etmelerini tavsiye ediyoruz."

Özperk, yüzme kurslari disinda 24 bransta toplam 60 antrenör ile çocuklara sporla dolu bir yaz tatili programi hazirladiklarini kaydetti.

Yüzme kursuna katilan çocuklardan Muhammed Ali Demir, haftanin iki günü egitim aldigini ve yüzme ögrendigini söyledi. Havuzdan istifade ettigi için sulama kanallarina gitmedigini ifade eden Demir, havuzda çok güzel vakit geçirdigini aktardi.

Mert Sirin de bos vakitlerinde Gençlik ve Spor il Müdürlügünün ücretsiz yüzme kursuna katildigini anlatti.

Ibrahim Isik ise bu kurs sayesinde yüzmeyi ögrendigini belirtti.

- Sirnak

Sirnak'ta Gençlik ve Spor Il Müdürlügünün "Yüzme Bilmeyen Kalmasin" projesi kapsaminda sundugu hizmetten geçen yil salgin tedbirlerine ragmen 3 bin 445 kisi faydalandi.

Bu yil Beytüssebap, Idil, Silopi ve Cizre ilçelerinde yüzme havuzlarinin faaliyete geçmesiyle il genelinde 10 bin kisinin yüzme egitiminden yararlandirilmasi hedefleniyor.

Yüzme antrenörü Hasan Çelik, genellikle 7-18 yas arasi çocuklarin yüzme kursuna katildigini ifade ederek, "Dicle Nehri'nde her yil onlarca gencimiz hayatini kaybediyor. Artik derelerimizde, nehirlerimizde bir can daha kaybetmek istemiyoruz. Amacimiz gelecegin yüzücülerini çikartmak, bogulmalarin önüne geçmek." dedi.

Çelik, yüzme ögrenmeyi isteyen herkesi tesislere beklediklerini dile getirdi.

Çocugunu yüzme kursuna getiren Abdurrahman Ermis, her yil kent genelinde onlarca gencin dere ve nehirlerde bogularak yasamini yitirdigini belirterek, bogulmalara karsi bu hizmetin sunulmasinin önemli oldugunu söyledi.

Ermis, çocugunu kursa getirerek bir bakima bogulmalara karsi önlem de aldigini anlatarak, "Tatile gittigimizde denize giriyoruz. Çocuklarimiz en azindan yüzme bilerek suya girecekler. Yüzmeyi burada en iyi sekilde bilirlerse tehlikeler ortadan kalkar." ifadelerini kullandi.

Kursa katilan 9 yasindaki Ibrahim Erdogan, 2 haftadir egitim aldigini aktararak, "Yüzme ögreniyorum, bogulmak istemiyorum. Yüzmeyi en iyi sekilde ögrenmek istiyorum." dedi.

- Mardin

Mardin'in Kiziltepe ilçesinde kaymakamlik, belediye ve halk egitim merkezince Ipekyolu Ilkokulu bahçesine portatif havuz kuruldu.

2 ay boyunca açik kalacak havuzda 7-14 yas arasi toplam 2 bin 400 çocuk yüzme ögrenecek.

Yüzme antrenörü Volkan Ince, havuzda 7 antrenörle hizmet verdiklerini belirterek ilginin yüksek oldugunu söyledi.

Ince, 2 hafta önce kayitlara basladiklarini ve kisa sürede bin 200 çocugun basvuru yaptigini ifade ederek, "Kayit yogun oldugu için ilk ay bin 200, sonraki ay da bin 200 kisiye egitim vermeyi düsünüyoruz. Hafta iki gün toplamda 8 ders alacaklar. Çocuklarimiz yüzmeye çok yatkin. Iki derste ögrenenler oldu." dedi.

Ince, "Bogulma vakalarini duydugumuzda çok üzülüyoruz. Buradan çocuklarimiza seslenerek, 'Derelere girmiyoruz, havuzlarda yüzmeyi ögreniyoruz.' diyoruz." seklinde konustu.

Yüzme ögrenen çocuklardan Elif Aslan daha önce ailesiyle piknige gittiginde serinlemek için dereye girdiklerini belirtti.

Burada açilan havuz sayesinde yüzmeyi havuzda ögrendigini dile getiren Aslan, "Artik derelere gitmek yerine burada serinliyoruz. Yüzmeyi de ögreniyoruz. Kaymakamligimiza çok tesekkür ederiz." seklinde konustu.

Kaynak: AA