Afganistan'da Bir Ilçe Taliban'dan Geri Alindi

Afganistan'in batisindaki Herat vilayetinde bir ilçe Taliban'dan geri alindi.

Afganistan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, güvenlik güçlerinin Taliban'in kontrol ettigi ilçeleri geri almak için operasyonlarina devam ettigi bildirildi. Operasyon sonucu Herat vilayetinin Karuh ilçesinin Taliban'dan geri alindigi bilgisi paylasilan açiklamada, operasyonda 15 Taliban militaninin öldürüldügü, 20'sinin de yaralandigi ifade edildi.

Ülkenin batisi Iran sinirinda bulunan Herat vilayetinin çogu ilçesi, Taliban kontrolünde bulunuyor.

- Son 24 saatte 10 vilayette Taliban ile çatisma yasandi

Savunma Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, son 24 saatte10 vilayette Taliban militanlariyla güvenlik güçleri arasinda çatisma yasandi. Çatismalarda, 152 militan öldürüldü, 53 militan yaralandi. Söz konusu vilayetlerde düzenlenen operasyonlarda çok sayida silah ve mühimmat ele geçirildi, 11 bomba düzenegi etkisiz hale getirildi.

Taliban'dan olaylara iliskin henüz açiklama yapilmadi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor. Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida Gazne vilayetine yogunlasti.

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sinirindaki Spin Boldak Sinir kapilarini ele geçirmisti. Taliban; Badahsan, Tahar, Gazne, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindigi bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 155'ten fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere, ele geçirmis bulunuyor. Taliban, kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 255 oldugunu savunuyor.

Ülkede, 34 vilayet merkezi tamamen devlet kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: AA