AB, Kovid-19'A Karsi Asilamada Hedefine Yaklasti

Yetiskin nüfusun yüzde 64,7'sini yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi asilayan Avrupa Birligi (AB), temmuz sonu için koydugu hedefine ulasmak üzere.

Avrupa Hastaliklarin Önlenmesi ve Kontrol Merkezinin verilerine göre, AB'de 18 yas üstü nüfusun yüzde 64,7'si ilk dozu, yüzde 53'ü ise her iki dozu da oldu.

Böylece 450 milyon nüfuslu AB ülkelerinde 213 milyon 6 bin 969 kisiye ilk doz asi uygulanirken,167 milyon 560 bin 651 kisi tam asilanmis oldu.???????

- Üye ülkeler arasinda farkliliklar var

Asilama oraninin en yüksek oldugu Malta'da yetiskinlerin yüzde 84'ü en az bir doz asi olmusken, Bulgaristan'da bu oran yüzde 18,3'te kaliyor.

Malta'yi yüzde 82,9 ile Hollanda, yüzde 82,7 ile Belçika, yüzde 81,6 ile Danimarka ve yüzde 78,4 ile Finlandiya takip ediyor.

En az asilama oranlari ise Bulgaristan'dan sonra yüzde 31,1 ile Romanya, yüzde 44 ile Letonya, yüzde 47 ile Hirvatistan, yüzde 47,2 ile Slovakya ve yüzde 49,7 ile Slovenya'da kaydedildi.

AB ülkelerinde 2021'in ilk günlerinde baslayan asilamalar, ilk aylarda yavas ilerlemis, bu nedenle AB yönetimi elestirilere maruz kalmisti. Yönetim, AstraZeneca firmasinin asi tedarikinde yasanan sorunlar nedeniyle BioNTech-Pfizer firmasiyla ilave asi almak üzere anlasma yoluna gitmisti.

Yetiskin nüfusun yüzde 70'inin asilama hedefini nisan sonunda açiklayan AB yönetimi, temmuz basinda yeterli miktarda asiyi üye ülkelere dagitmisti.

Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), su ana kadar AB ülkelerinde BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmalarinca üretilen asilarin kullanimina izin veriyor. EMA, Sinovac, Curevac, Novavax, Sputnik V ve Sanofi Pasteur'un asilarinin ön degerlendirmesine devam ediyor.

Kaynak: AA