Israil, 'Pegasus' Casusu Yazilimini Sorusturmak Üzere Üst Düzey Ekip Kurdu

Israil merkezli NSO Group tarafindan gelistirilen Pegasus casus yazilimi ile telefonlari ele geçirilen 50 binde fazla kisinin arasinda birçok dünya liderinin ve üst düzey yetkilinin de yer aldigi iddialarinin ardindan Israil, casus yazilimi sorusturmak üzere üst düzey ekip kuruldugunu bildirdi.

Israil, 'Pegasus' Casusu Yazilimini Sorusturmak Üzere Üst Düzey Ekip Kurdu
Geçtigimiz günlerde, Israil merkezli siber silah firmasi NSO Group tarafindan gelistirilen "Pegasus" casus yazilimi kullanilarak dünya genelinde 50 binden fazla kisinin telefonunun hedef alindiginin ortaya çikmasi, dünya gündemine oturmustu. Israil kaynaklari, NSO Group tarafindan satilan casus yazilimlarin küresel ölçekte kötüye kullanildigina dair artan iddialari degerlendirmek için bakanliklar arasi üst düzey bir ekip kuruldugunu bildirdi. Kaynaklar, Pegasus casus yaziliminin ihracatini denetleyen Savunma Bakanligindan daha genis uzmanlik alanlarina sahip olan Israil Ulusal Güvenlik Konseyi tarafindan yönetildigini aktararak, sorusturmaya Milli Güvenlik Kurulu’nun dahil olmadigini ve degerlendirmenin üst düzey savunma, istihbarat ve diplomatik yetkililer tarafindan yapildigini açikladi.

Casus yazilim hakkinda yorum yapan bir NSO sözcüsü, "Israil hükümeti tarafindan alinan herhangi bir karari memnuniyetle karsiliyoruz ve sirketin faaliyetlerinin kusursuz olduguna ikna olduk" dedi.



Meksika’da eski hükümete Pegasus suçlamasi

Meksika’nin finansal istihbarat birimi baskani Santiago Nieto yaptigi açiklamada, mevcut hükümetin Pegasus’u satin almak için sirketlerle sözlesme imzalamadigini ifade ederek, önceki Meksika yönetiminin bunu "kontrol, korkutma ve manipülasyon taktikleri" olarak yaptigini öne sürdü.

Fas’in “Pegasus” casus yazilimi ile Macron’un telefonuna sizdigi iddiasi

Fransiz basini, Pegasus casus yazilimi kullanilarak Fas hükümetinin Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a ait akilli telefonun gözetledigini iddia etti. Fas’in 2019’da Cumhurbaskani Macron’u, Fransa’nin eski Basbakani Edouard Philippe’i ve hükümetin diger 14 üst düzey üyesini dinlemeyi hedefledigini iddia edilen haberde, Macron’un hedef alinan telefonunu en az 2017’de Cumhurbaskani seçildiginden bu yana kullandigi kaydedildi.

Iddialarin ardindan Elysee Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, "Eger bu bulgular dogruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm isik bu açiklamalara tutulacak" ifadeleri kullanildi. Fas hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açiklamada bulunmadi.

Pegasus ile 50 binden fazla kisinin telefonuna sizildigi iddiasi

Paris merkezli kar amaci gütmeyen gazetecilik grubu Forbidden Stories’in liderligindeki 17 medya kurulusu tarafindan geçtigimiz pazar günü yayinlanan küresel bir arastirmada, NSO Group tarafindan gelistirilen Pegasus casus yazilimi kullanilarak, telefonlari ele geçirilen 50 binde fazla kisinin arasinda birçok dünya liderinin ve üst düzey yetkilinin de yer aldigi belirtilmisti.

Söz konusu liderler arasinda Irak Cumhurbaskani Berhem Salih, Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, Pakistan, Misir ve Fas basbakanlari ve Lübnan, Uganda ve Belçika gibi ülkelerden 7 eski hükümet Lideri ile Fas Krali 6. Muhammed yer aldigi ifade edildi.

Yazilim ile ayrica, Birlesmis Milletler (BM) yetkilileri ve Dünya Saglik Örgütü’nden (DSÖ) en az bir çalisan ile toplamda 34 ülkeden 600’den fazla yetkili ve politikacinin hedef alindigi belirtiliyor. Bu 34 ülke arasinda ise, ABD, Ingiltere, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Burundi, Butan, Çin, Kongo, Misir, Macaristan, Hindistan, Iran, Kazakistan, Kuveyt, Mali, Meksika, Nepal, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Togo, Türkiye ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) de bulundugu kaydedildi.

NSO, medya ortaklarinin haberlerini "yanlis varsayimlar ve dogrulanmamis teorilerle dolu" oldugunu belirterek söylemleri reddetmisti. NSO, Pegasus’un yalnizca devlet istihbarati ve kolluk kuvvetleri tarafindan terör ve suçla mücadele için kullanilmasinin amaçlandigini açiklamisti.
Kaynak: İHA