Bingöllü Gençler Murat Nehri'nin Sularinda Gelecekleri Için Kürek Çekiyor

Genç ilçesinde kaymakamlik öncülügünde kurulan kano ve rafting takimlari ile su sporlarina yönlendirilen 150 çocuk ve gençten 14'ü Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu'nu kazandi, 25'i lisansli sporcu oldu Spor egitim uzmani ve rafting antrenörü Mahmut Arif Kaya:'Gençleri baska yönlere gitmelerine izin vermeden bu spora çektik. Güzel sekilde ilimizi temsil ettiler. Destek saglanirsa gençlerimiz daha güzel yerlere gelebilir' Sporculardan Baver Kaya:'Sehir sehir gezip Türkiye yarismalarina katiliyoruz. Gün geçtikçe gelisiyoruz'

Bingöllü Gençler Murat Nehri'nin Sularinda Gelecekleri Için Kürek Çekiyor
RIDVAN KORKULUTAS - Bingöl'ün Genç ilçesinde su sporlarina yönlendirilen 150 çocuk ve genç, Murat Nehri'nin sularinda gelecekleri için kürek çekiyorlar.

Su sporlarinda büyük potansiyeli bulunan Murat Nehri'nin Genç ilçesinden geçen bölümü, son yillarda baslatilan çalismayla kano ve rafting tutkunlarina da ev sahipligi yapiyor.

Kaymakamlik öncülügünde gençlerin ve çocuklarin kötü aliskanliklardan uzak durmasi ve bu alanda egitim almasi için kurulan kano ve rafting takimlari büyük ilgi gördü.

Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi araciligiyla hazirlanan "Spora Geç Kalma, Genç Kal" projesi kapsaminda kurulan rafting ve kano takimlarina dahil edilen gençler, Gençlik ve Spor Ilçe Müdürlügünde spor egitim uzmani ve rafting antrenörü Mahmut Arif Kaya'dan aldiklari egitimlerin ardindan Murat Nehri'nde kürek çekmeye basliyor.

Murat Nehri'nde 6 yildir kano ve rafting yaparken egitimle de kendilerini gelistiren 150 çocuk ve gençten 14'ü Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu'nu kazandi, 25'i lisansli sporcu oldu.

Tunceli, Van, Sirnak ve Hakkari'de yapilan Türkiye sampiyonalarina katilan rafting takimi Rize'deki dünya sampiyonalari elemelerinde 56 takim içerisinde 8. olmayi basardi.

Avrupa Spor Haftasi Etkinlikleri kapsaminda geçen yil Tunceli'de yapilan rafting yarismalarinda kenti temsil eden Bingöl Rafting Takimi, Türkiye ikinciligi elde etti.

Bingöllü çocuklar ve gençler, ulusal ve uluslararasi sampiyonalarda kiyasiya yarismak için Murat Nehri'nde kürek çekmeye devam ediyor.

Murat Nehri'nin mavi yesil sularinda sporcularin yaklasik 7 kilometrelik parkurda yasadigi kano keyfi, güzel görüntüler olusturuyor.

- Pist ve kano evi talebi

Spor egitim uzmani ve rafting antrenörü Mahmut Arif Kaya, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilçede su sporlarina 2 rafting botuyla basladiklarini söyledi.

Daha sonra 8 kisilik takim kurduklarini anlatan Kaya, bununla ilgili tanitim yaptikça gençlerin bu spora yöneldigini belirtti.

Kaya, haftanin belli günlerinde periyodik sekilde 50 sporcuya egitimler verdiklerini dile getirerek, "Kanoya binme teknigi, düserken bir nesneye tutunma, akan bir suda kurtulma ve ayni zamanda nehir rehberligi konularinda gençlere yardimci oluyorum. Gençleri baska yönlere gitmelerine izin vermeden bu spora çektik. Güzel sekilde ilimizi temsil ettiler. Destek saglanirsa gençlerimiz daha güzel yerlere gelebilir." dedi.

Genç'ten bir milli takim sporcusu çikarma hedeflerinin bulundugunu, gençlere güvendigini ifade eden Kaya, nehir üzerinde pistler olusturulmasi gerektigine dikkati çekti.

Bazi kum ocaklarinin nehirden kum çektigini, bunun akintiyi bozdugunu aktaran Kaya, "Kum ocaklarinin buradan kum almalarini birakmasini ve nehrin düzgün bir sekilde akmasinin saglanmasini istiyoruz. Talep çok ancak kano sayimiz yeterli degil. Raftingde de 2 botla antrenman yapiyor, yarismaya gidiyoruz. Sporcularin en azindan kiyafetlerini degistirebilecekleri bir kano evi yapilmasini istiyoruz. Bu sekilde gençlerimize daha sosyal bir ortam saglanabilir." diye konustu.

- Baver Kaya: "Gün geçtikçe gelisiyoruz"

Sporculardan Baver Kaya su sporlari sayesinde üniversite egitime basladigini belirterek, "Harika seyler ögrendim. Sigara ve alkol gibi seylerden uzaklastik. Sehir sehir gezip Türkiye yarismalarina katiliyoruz. Gün geçtikçe gelisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Serhat Koca da 4 yildir kano ve rafting yaptigini anlatarak, ayni zamanda antrenör yardimciligi görevini de yürüttügünü aktardi.

Bu sporu yapanlarin çok eglendigini dile getiren Koca, "Murat Nehri daha önce bogulma olaylari nedeniyle çok can aldi. Bir yandan da insanlarin bu korkularini yenmeye çalisiyoruz. Herkesi suya davet ediyoruz. Çok talep var." diye konustu.

???????
Kaynak: AA