Vitamin Deposu 'Mürver' Meyvesi Kastamonu'da Yetistirilecek

Son yillarda özellikle eczacilikta ve alternatif gida tercihlerinde kullanilan Mürver yetistiriciligi hakkinda Daday’da çiftçilere yönelik bilgilendirme yapildi.

Vitamin Deposu 'Mürver' Meyvesi Kastamonu'da Yetistirilecek
Mürver (Sambucus), dünyanin birçok ülkesinde üretilen, bagisikligi güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasinda yer alan, antioksidan açisindan en zengin bitkilerden biri olan, 2020 yilinda tüm dünyayi etkisine alan ve 2 milyondan fazla insanin ölümüne yol açan Covid-19 pandemisinde de en yaygin bagisiklik güçlendirici olarak kullaniliyor. Bu kapsamda son yillarda özellikle eczacilikta ve alternatif gida tercihlerinde kullanilan mürver yetistiriciligi Kastamonu’da artik kültürel anlamda yapilmaya baslanacak.

Tarim ve Orman Kastamonu Il Müdürlügü tarafindan hazirlanan “Mürver Yetistiriciligi ve Mürver Ürünlerinin Degerlendirilmesi Projesi” Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onaylandi. Proje ile merkez ve Daday ilçelerinden baslamak üzere Mürver (Sambucus) Yetistiriciligi ve Mamul Ürüne Dönüstürülmesi hedefleniyor. Tarim ve Orman Bakanliginin Egitim ve Yayin Dairesi Baskanligi tarafindan desteklenen, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü, Kastamonu Il Özel Idaresi, Sarikonak Kadin Kooperatifi ve Dadayli Kadin Girisimciler Derneginin paydas oldugu proje 2 yil süreli olup, Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü Koordinatörlügünde yürütülüyor.

Projenin hayata geçirilmesinin ardindan Tarim ve Orman Kastamonu Il Müdürlügü ekiplerince “Mürver Yetistiriciligi ve Mürver Ürünlerinin Degerlendirilmesi Projesi” kapsaminda Daday Halk Egitim Merkezi’nde Tibbi ve Aromatik Bitkiler Kursu açildi. Çok sayida çiftçinin katilim gösterdigi kursta Mürver Yetistiriciligi anlatildi.

Büyük çogunlugunu kadinlarin olusturdugu kursta konusan Tarim ve Orman Kastamonu Il Müdürlügünde görevli Ziraat Mühendisi Ömür Onur, “Kursun açilmasindaki ana hedef tibbi ve aromatik bitkiler yetistiriciliginin yayginlastirilmasidir. Son yillarda tibbi ve aromatik bitkilerin alternatif tip alaninda yaygin olarak kullanilmasi ile beraber bu bitkilerin yetistiriciligi de büyük önem kazanmistir. Dünya saglik örgütünün (WHO) verdigi bilgilere göre dünyada 20 bin civarinda tibbi bitki mevcuttur. Ancak bazilari lokal olarak kullanildigindan tam anlamiyla listelenememislerdir. Bu yüzden bu sayinin 75 bin kadar oldugu belirtilmektedir” dedi.

Türkiye florasinda 174 familyaya ait bin 251 cins ve 12 binden fazla tür oldugunun tahmin edildigini söyleyen Ömür Onur, “Ülkemiz birçok tibbi ve aromatik bitkinin de gen merkezi konumundadir. Ancak bu kadar endemik ve epidemik bitkiye sahip ülkemizde çok az miktarda tibbi ve aromatik bitkinin kültürel anlamda yetistiriciligi yapilmakta çogu dogadan toplanmaktadir” diye konustu.

Tibbi ve aromatik bitkilerin gida, kozmetik, boya, tekstil, ilaç, tarim gibi bir çok alanda kullanilmaya baslandigini söyleyen Onur, “Bu tür endüstriyel kullanimlar için birçok tibbi ve aromatik bitki türü yetistirilmektedir, ancak çogu hala dogadan yabani olarak toplanmaktadir. Siddetli ve kontrolsüz bir sekilde yapilan toplamalar sonucunda tibbi ve aromatik bitki türlerinin önemli bir bölümünün gelecegi tehlike altina girmistir. Birçok alanda dogal ürünlere olan talebin artmasi ile yenilenebilir endüstriyel ürün kaynaklarinin yani sira bitki bio-çesitliligini koruma ihtiyaci dogmustur. Bu nedenle, dogadan asiri miktarda toplanan ve genis ihracat ürünü bitki türlerinin tarimina geçilmesi bir zorunluluk haline gelmistir” seklinde konustu.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak özellikle son yillarda Kastamonu’da tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligine önem verdiklerini ve desteklediklerini anlatan Ziraat Mühendisi Ömür Onur, “Sahil ilçelerimizden baslayarak pek çok ilçemizde tibbi nane, tibbi kekik ve adaçayi, melisa (ogul otu) gibi bitkilerin üretimi için deneme parselleri olusturduk. Bunun yaninda 2021 yilinda Bakanligimizin onayi ile Merkez ilçemizde Karabugday Yetistiriciligi, yine Merkez ve Daday ilçelerimizde ortak Mürver Yetistiriciligi Projelerini hayata geçirdik. Farkli iklim kosullarina adaptasyonlari ve üretimlerinin kültürel anlamda devamliligini saglamak amaciyla demonstrasyon bahçeleri kurduk. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu araciligi ile ilimizin pek çok köyünde Kusburnu, Çemen, Çörek otu gibi tibbi bitkilerin ekilisine ve genç girisimcilerin desteklenmesine ön ayak olduk” ifadelerini kullandi.

Ziraat Mühendisi Neriman Delge tarafindan da Mürver Yetistirici hakkinda çiftçilere bilgilendirme yapildi. Ayrica kursu Daday Ilçe Milli Egitim Müdürü Ahmet Sirin de ziyaret etti.
Kaynak: İHA