Vali Memis'ten 'Atatürk'ün Erzurum'a Gelisinin 102. Yil Dönümü' Mesaji

Erzurum Valisi Okay Memis, Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelisinin 102. yil dönümü dolayisiyla mesaj yayimladi.

Vali Memis, mesajinda, Erzurum'un dünü ve bugünü ile büyük bir sehir oldugunu belirtti.

Kentin asirlar boyu süren hayat safhalarindaki nice sahnelerde yer aldigini hatirlatan Memis, sunlari kaydetti:

"Iste bu sanli sahnelerden biri de Ulu Önder Mustafa Kemal Pasa'nin 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a tesrifleridir. Bu baglamda Erzurum sehri, Türk Tarihi açisindan daima önemli bir yer almis, en hareketli günlerini Milli Mücadele’nin teskilatlanmasi asamasinda yasamistir. Çünkü Mondros Mütarekesi'nden sonra, Türk vataninin çesitli bahanelerle isgallere maruz kaldigi sirada ulusal birligin ilk asamasi burada gerçeklestirilmistir. Müslüman Türk halkinin feryadi bütün dünyaya buradan yükselmistir. Erzurum’un bu kutlu yoldaki en essiz rolü de kuskusuz, Türk halkinin varligina son vermek isteyen dahili ve harici düsmanlara karsi mücadele bayragini açan, Mustafa Kemal Pasa'ya hayatinin en zor günlerinde kucak açmasi olmustur."

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’da kaldigi yaklasik iki aylik sürede gerçeklestirdigi faaliyetlerin, aziz vatanin isgallerden kurtarilmasi yolunda hayati derecede önemli bir rol oynadigini aktaran Memis, Atatürk'ün Erzurum delegesi Cevat Dursunoglu’nun delegelikten çekilmesiyle katildigi kongrede delegeler tarafindan baskan seçildigini animsatti.

Vali Memis, mesajinda sunlara yer verdi:

"Bu anlamda Erzurum Kongresi’nin de baskani olarak, Milli Mücadele adina vatanin kurtulusuna adeta ön hazirlik sayabilecegimiz kongrede, ciddi kararlar alinmasini sagladi. Bu kararlardan birisi olan, 'Milli sinirlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz' maddesi, ayni zamanda Misaki Milli'nin, yeni Türk devletinin manifestosudur. Bunun yaninda, 'Kuvayi Milliye'yi etkin ve millet iradesini egemen kilmak esastir' karari, bütün tarihçilere göre cumhuriyete giden yol diye yorumlanmaktadir."

Memis, "Bu duygu ve düsüncelerimle, Ulu Önder Atatürk ve degerli silah arkadaslari basta olmak üzere, milli mücadelemizden bugüne kadar din, vatan, millet ve mukaddesat ugruna canlarini feda eden, tüm sehitlerimizi rahmet ve sükranla aniyor, fedakarligini her alanda esirgemeyen aziz Erzurum halkinin bu mutlu ve tarihi gününü kutluyor, sevgi ve saygilarimi sunuyorum" ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA