Türkiye'nin 13'Ncü Oyuncak Müzesi Eregli'de Açildi

Zonguldak’in Eregli Ilçe Belediyesi tarafindan çalismalari yürütülen ve Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi koleksiyonundan 400 eserin de yer aldigi ’Oyuncak Evi’ hizmete girdi. Kaymakam Çorumluoglu, bu tür müzelerin sayisinin artmasi gerektigini belirterek, “Bu tür eserlere ihtiyacimiz var” dedi.

Türkiye'nin 13'Ncü Oyuncak Müzesi Eregli'de Açildi
Karadeniz Eregli’de, belediye tarafindan hazirlanan Oyuncak Evi’nin açilisi dolayisiyla tören düzenlendi.

Kdz. Eregli Belediyesi Basin Danismani Nergis Bozkurt, Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nin kendilerine esin kaynagi oldugunu belirterek, oyuncak evine yapilan oyuncak bagislari ve atölye çalismalari konusunda bilgi verdi. Bozkurt yaptigi konusmada, “Oyuncak evinde, matematikten dramaya, astronomiden el becerilerine, öykü yazmadan sepet örmeye, çömlek yapmaya kadar pek çok konuda atölye çalismalari yapilacak. Burada hem yetiskinler, hem de çocuklar için tahta oyuncak yapim çalismalarimiz olacak. Atölye bölümünde oyuncak kütüphanesi olacak. Oyuncaklar bütün insanlik için birlestirici” dedi.

Törene katilan Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Ertar da Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nde Türkiye oyuncakçiliginin tüm örneklerini toplamaya çalistiklarini belirterek sunlari söyledi:

“Ankara Üniversitesi’nin 4 bin oyuncaga yakin koleksiyonu var. Bu koleksiyonun bazi bölümlerini Kültür Bakanligi’nin izniyle yeni kurulan müzelere aktariyoruz. Türkiye’de sayilari arttikça, Türk çocuguna yapilan hizmetin niteligi de artiyor. Türkiye’de 12 oyuncak müzesi var, bu 13.’sü olacak. Bir müze niteligi tasiyacak diye umut ediyoruz. Türkiye’de müzecilik çok ilerledi. Özellikle müzelerin bir ögrenme alani olarak kullanimi çok yayginlasti, çocuklar okulda ögrendikleri bilgileri, deneyerek, ögrenerek kalici bilgilere dönüstürüyor. Kdz. Eregli’de kültürel açidan çok zengin bir yapi var.”

Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik ise, oyuncak evinin tamamlanip açilmasinin gururunu yasadiklarini belirtti.

Baskan Posbiyik, “Amacimiz, oyuncaklarin diliyle toplumsal, tarihsel degisimi, gelisimi çocuklara anlatabilmek. Büyüklerle küçükler arasinda köprü olusturmak, farkli kültürleri çocuklara göstermek. Ayrica kuracagimiz atölyelerde çocuklarimizin kisisel becerilerini ön plana çikarmak en büyük arzumuz. Bu amaçla oyuncak üreticileriyle, sanatçilarla bulustuk. Bu bir süreç ve ilk adim. Bu süreçte de üniversitelerimizden, STK’larimizdan ve halkimizdan destek istiyoruz. Bu oyuncak evini yasatarak müzeye dönüstürmek istiyoruz. Her dönemin kendine özgü oyuncaklari var. Eski, unutulmus oyuncaklari yeniden hatirlatalim, bunlari toparlayip sergileyelim istedik. Farkli kültürlerin ve ülkelerin oyuncaklari burada yer alsin, çocuklar bunlara ulasabilsin istedik. Tüm büyükelçiliklere mektup yazdik, ülkenizin önemli oyuncaklarini gönderin dedik, birçogundan cevap aldik. Antik oyuncaklarin kopyalari, unutulmaya yüz tutmus oyuncaklar, zeka oyunlari oyuncak evinde yer aliyor. Oyuncak evinin atölyesinde her yas grubu için farkli çalismalar yapilacak. Çocuklarin kisisel becerilerini gelistirecek egitsel çalismalar yapacagiz. Oyuncak tamirinden oyun havuzlarina, sanat tarihine kadar birçok hazirligimiz var. Oyuncak evi ayni zamanda çocuklarin egitimine ve dünyayi kesfetmelerine yönelik çalismalar yapacak” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de 13. Oyuncak Evi’nin Eregli’de açilmasinin güzel bir olay oldugunu ifade eden Kdz. Eregli Kaymakami Ismail Çorumluoglu, “Eregli ne yaparsa en iyisini yapar” diyerek, “Eregli’de olaylar baslar, kisa bir sürede büyür. Bu manada tabelaya baktim, yaninda bir müze kelimesi yazacak kadar yer var. Insallah burayi oyuncak evi müzesi olarak da adlandirir ve büyütürüz. Bundan da süpheniz olmasin, gözünüz arkada kalmasin. Üç yildir Eregli’de görev yapiyorum, Eregli’ye bu açidan güveniyorum. Eregli ne yaparsa en iyisini yapar. O açidan insallah bu sözümüze de sadik kalacagiz. Reyonlara bakacagim, büyüklügüne göre güzel bir hediye bagislamamiz da bu kadar sözden sonra farz oldu. Yer de son derece önemli bir yer. Disaridan gelen misafirlerimizin ayak altinda olmasi gerekiyor. Sehirde gezerken buraya ugranilmasi pratik anlamda gayet güzel. Insallah bu ayin sonunda Bölge Komutanligimiz ve belediyemizle ortaklasa Deniz Müzesi’nin ihalesini yapacagiz. Yine bu koridorda olacak. Bu müzeler ne kadar çok olursa, turisti burada o kadar çok tutarsiniz. Turisti ne kadar çok tutarsaniz, o ziyareti gelire o kadar rahat çevirirsiniz” dedi.

Konusmalarin ardindan protokol tarafindan kurdele kesiminin ardindan Oyuncak Evi hizmete girdi. Farkli dönemlere ait oyuncaklarin yer aldigi reyonlari gezen protokol daha sonra bahçe tarafinda çocuklarla bulustu, onlarla oyunlar oynadi. Öte yandan çocuklara elma sekeri dagitilirken, mini bir konser de verildi.

Kaynak: İHA