(Özel) ABD Tarihine Geçen Türk Ögrenci Açiklamasi Adam Yunus Ayan

ABD’de yasayan Adam Yunus Ayan, her yil çok üstün basarili bir ögrenciye verilen “John Philip Sousa National High School Honors Band” ödülünü alan ilk Türk olarak tarihe geçti.

(Özel) ABD Tarihine Geçen Türk Ögrenci Açiklamasi Adam Yunus Ayan
ABD’nin New Jersey eyaletinde yasayan Adam Yunus Ayan, 1955 yilinda Amerika’da kurulan John Philip Sousa Foundation tarafindan yilin "John Philip Sousa National High School Honors Band" ödülüne layik görüldü.

Glen Ridge High School’dan bu yil mezun olan Ayan, bu ödüle layik görülen ilk Türk oldu. Bu ödülün sahibi olmak için not ortalamasinin yani sira liderlik vasiflarini da kanitlamak ve müzige karsi üstün yetenekli olmak gerekiyor. Eger yil içerisinde bu kriterleri saglayan bir ögrenci olmazsa ödül kimseye verilmiyor.

Not ortalamasi 4 üzerinden 4.3 olan Yunus, müzik ve matematik tutkunu bir genç. Takiminda yer aldigi okulun bando takimi, Amerika’nin ikinci en iyi üniformali bandosu seçildi ve katildigi yarismada solist flutist olarak görev aldi. Küçüklügünden beri yan flüt ve piyano çalan, besteler yapan Yunus, Footlose Müzikali’nin orkestrasinda da yer aldi.

“Minnettar hissediyorum”

Bu ödülü alan ilk Türk olan Yunus Ayan, “Kendimi çok minnettar hissediyorum. Tabii ki gururlandim, ama biliyorum ki birçok Türk ögrencisi bu ödül benzeri ve daha iyi ödülleri alacaklardir” ifadelerini kullandi.

“John Philipps Soussa ödülü, müzik aski, tutkusu, sadakat, baglilik ve liderlik özelliklerine sahip onur ögrencilerine veriliyor” diyen Ayan, “Ben ödülü alacagimi bile bilmiyordum. Ama lisede müzige çok güçlü bir baglilik ve ilgim vardi ve müzigi çok seviyorum. Severek yaptigim için de farkinda da degildim. Üniversitenin ilk senesinde alacagim tüm matematik ve fizik derslerini lisede basariyla tamamladigim için not ortalamam 4 üzerinden 4.3 olarak hesaplandi. Bu da bu ödülün bir parçasi. Benim için tüm bunlar hobiydi ve ayni hobiye sahip arkadaslarla ayni okula gitmem de odaklanmama yardimci oldu” dedi.



“Ülkeme yardimci olmayi çok istiyorum”

Gelecek planlarini anlatan Ayan, “Gelecekte matematik ve bilgisayar bilimleri ile ilgili bir alanda ilerlemek istiyorum. Gelecekteki isimin henüz var oldugunu sanmiyorum ama matematik ve bilimi çok seviyorum, müzik gibi. Ve o nedenle de Rensselaer Polytechnic Institute’da bu alanda burs kazandim. RPI’de bu iki alanda lisans sahibi olmak istiyorum. Üçüncü olarak veri bilimini ekleyebilirim. Ama ilk ikisi benim daha çok ilgi alanima giriyor” açiklamasini yapti.

“Türkiye’ye dönmek veya ileride Türkiye ile ilgili planlarin var mi?” sorusu üzerine Ayan, “Tabii ki Türkiye’ye dönmeyi ve Türkçemi gelistirmeyi, ülkeme yardimci olmayi çok istiyorum. Ama önce Amerika’da egitimimi tamamlamam ve her seyi ögrenip Türkiye’de uygulama firsati bulmam lazim. Yani Türkiyem ile ögrendiklerim arasinda bir köprü kurmam lazim. Onun için de önce kendimi gelistirmem ve okulumu bitirmem gerekiyor” dedi.

Yunus’un annesi Melike Ayan ise Yunus’u ve basarisinin sirrini su sözlerle anlatti:

“Yunus çok farkli bir çocuk. Çok alçakgönüllü ve gösteristen, kendini öne çikarmaktan çekinen genç bir adam. Yapisi, yaratilisi öyle. Kendisi hakkinda böyle bir haber yapilacagini duydugunda biraz üzüldü bile diyebilirim. Sonra ben ona bu tür haberlerin ülkemiz için çok önemli oldugunu, diger gençlere ilham kaynagi olabilecegini söyleyince biraz anladi. Kendi halinde, kainat, matematik, müzik gibi konulara tutkusu var. Ve bunlari yaparken de kesinlikle birinci olmak, ödül almak gibi hedeflerle yapmiyor. Sadece sevdigi için yapiyor. Kendisini gelistirmeye inanan ve almasi gereken çok mesafe oldugunu düsünen, çok çok enteresan bir 18 yas. Konusunca 60 yasindaki birinin olgunlugu ve felsefesini görürsünüz. Diger çocugum, yani kizim farkli. Tamamen 16 yasini yasayan, ergen bir çocuk. Yunus’u anlatmam, tarif etmem çok zor.”
Kaynak: İHA