Kansizlik Kadar Kan Fazlaligi Da Ciddi Sorunlara Yol Açiyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Aliihsan Gemici: 'Halsizlik, bas dönmesi, çok uyuma egilimi, kulak çinlamasi gibi anemi ile benzer belirtilerle bas gösteren kan fazlaliginin tedavisinde geç kalinmamali. Tipta polisitemi olarak geçen hastalik tedavi edilmezse kan kanseri, kalp ve damar hastaliklari basta olmak üzere ciddi sorunlara yol açiyor'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Aliihsan Gemici, halsizlik, bas dönmesi, çok uyuma egilimi, kulak çinlamasi gibi anemi ile benzer belirtilerle bas gösteren kan fazlaliginin tedavisinde geç kalinmamasi gerektigini belirterek, "Tipta polisitemi olarak geçen hastalik tedavi edilmezse kan kanseri, kalp ve damar hastaliklari basta olmak üzere ciddi sorunlara yol açiyor." ifadesini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Gemici, kan fazlaligi (polisitemi) rahatsizligina iliskin bilgi verdi.

Polisiteminin "kemik iliginde kirmizi kan hücrelerinin asiri üretimi sonucunda kanda kirmizi küre sayisinin artisi" olarak tanimlandigini aktaran Gemici, "Kan eksikligi, yani anemide oldugu gibi polisitemide de erken teshis dogru tedavi hastanin yasam kalitesini düzenliyor ve olasi hastaliklardan koruyor. Bu nedenle rutin kan tahlillerinin yaptirmayi adet haline getirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Kan fazlaliginin belirtilerini siralayan Gemici, bas agrisi, bas dönmesi, kulak çinlamasi, görme bozukluklari, dalak büyümesine bagli karnin sol üst tarafinda agri, erken doyma hissi, kanama, halsizlik, kilo kaybi, tansiyon yüksekligi, kirmizi yüz, fazla uyku istegi, özellikle sicak banyo sonrasi kasinti, parmak uçlarinda agrili, kizarik ve sisliklerin hastalarda görülen sik sikayetler oldugunu bildirdi.

Erkeklerde hematokritin seviyesinin yüzde 60, kadinlarda yüzde 56'nin üzerinde olmasinin gerçek polisitemiyi gösterdigini belirten Gemici, "Plazma hacminde azalmaya yol açan durumlardan azalmis sivi alimi, asiri terleme, asiri kusma veya ishal, agir yaniklar göreceli polisitemiye neden olabilir. Gerçek polisitemi oldugu kanitlanan kisilerde bunun kemik iligi kaynakli mi (primer), yoksa baska nedenlere mi bagli oldugu (sekonder) arastirilmalidir. Uygun tedavinin verilebilmesi için gerçek polisitemi saptanan hastalarda bu ayrimin iyi yapilmasi önemlidir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kaynaginda akciger sorunlari yatabilir"

Dr. Ögr. Üyesi Aliihsan Gemici, kiside sekonder, yani dolayli yoldan polisitemiye yol açan hastaliklarin uygun sekilde tedavi edilmesi gerektigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Dokulara giden oksijen miktarinda azalmaya neden olabilecek süregen akciger hastaliklari ve bazi kalp hastaliklari, böbreklerden kirmizi küre üretimi için uyariyi yapan hormonun (eritropoietin, EPO) salgilanmasina yol açarak sekonder polisitemiye neden olabilir. Bazi böbrek hastaliklarinda ve bazi kanser tiplerinde eritropoietin düzeyinde artis sonucu sekonder polisitemi gelisebilir. Kemik iliginde alyuvarlarin baska bir nedenden bagimsiz olarak asiri yapilmasi ile kendini gösteren hastaliga 'polisitemia vera' adi veriliyor. Erkeklerde kadinlara göre biraz daha sik görülen hastaligin ortalama tani yasi 60'tir. Risk faktörleri arasinda radyasyon, bazi kimyasal maddeler sayilabilir."

- "Damar tikanikliklarina sebep olabilir"

Aliihsan Gemici, tedavinin amacinin kan yogunlugunu azaltarak gelisebilecek istenmeyen durumlari önlemek oldugunu vurguladi.

Gemici, "Hasta bir kan hastaliklari uzmani hematolog tarafindan izlenmelidir. Hastalardan belli araliklarla kan alinarak (flebotomi) kirmizi küre sayisi kontrol altinda tutulur. Alinan bu kan baskasinda kullanilmaz. Kan sulandirici ilaçlar verilir. Polisitemi vera tedavisinde hastanin riskine göre kullanilabilecek baska ilaçlar bulunmaktadir. Ortalama yasam süresi uzun bir hastaliktir. Kan akiskanligindaki azalmaya bagli olarak gelisen damar tikanikliklari en önemli ölüm sebebidir. Hematokritin normal sinirlarda tutulmasiyla bu risk azalir. Uzun dönemde kemik iliginde fibrozis (bag dokusu) gelisebilir. Nadiren hastalik akut kan kanserine dönüsebilir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA