Göçmenlere Ve Ev Sahibi Topluluklara Yönelik 10 Milyon Avroluk Hibe Programi Tanitildi

AB Türkiye Delegasyon Baskani MeyerLandrut: 'Türkiye'deki gerek belediyelerin, gerek hükümetin kayitli olan yaklasik 4 milyon ile kayit disi göçmene ev sahipligi yapmak için ortaya koydugu çabalardan dolayi tesekkürlerimi sunmak istiyorum' Uluslararasi Göç Politikalari Gelistirme Merkezi Göç Diyalogu ve Koordinasyon Direktörü Pluim: 'Mevcut göç durumunun karmasikligi ile basa çikmak için basta ulusal düzeyde olmak üzere Uluslararasi Göç Politikalari Gelistirme Merkezi ile birçok uygulayici partnerin ve önemli uluslararasi katilimcilarin destegi gerekiyor'.

Türkiye'de yasayan Suriyeliler ile ev sahibi topluluklarin girisimcilik ve istihdam olusturma faaliyetlerini gelistirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyon Baskanligi ile Uluslararasi Göç Politikalari Gelistirme Merkezi (ICMPD) is birligiyle gerçeklestirilen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon Için Girisimcilik Kapasitelerinin Iyilestirilmesi Projesi (ENHANCER) hibe programi tanitildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca düzenlenen basin toplantisina Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez, AB Türkiye Delegasyon Baskani Nikolaus Meyer-Landrut, ICMPD Göç Diyalogu ve Koordinasyon Direktörü Martijn Pluim ile çok sayida davetli katildi.

Meyer-Landrut, burada yaptigi konusmada, Türkiye'deki Suriyeliler ile ev sahibi topluluklara yönelik projelerde bölgesel kalkinma ajanslariyla is birliginin önemine dikkati çekti.

Türkiye'de girisimciligin gelismesine önem verdiklerini belirten Meyer-Landrut, yatirimcilik ikliminin desteklenmesiyle istihdamin olustuguna isaret etti.

Meyer-Landrut, "Türk hükümetinin bu anlamda siki is birligine gerçekten takdirle deginmek istiyorum. Türkiye'deki gerek belediyelerin gerek hükümetin kayitli olan yaklasik 4 milyon ile kayit disi göçmene ev sahipligi yapmak için ortaya koydugu çabalardan dolayi tesekkürlerimi sunmak istiyorum." diye konustu.

ENHANCER kapsaminda 10 milyon 150 bin avro hibe destegi saglanacagina vurgu yapan Meyer-Landrut, söyle devam etti:

"ENHANCER'in hem geçici koruma altindaki Suriyelilere hem de ev sahibi topluluklar için olusturdugu etki çok önemli. Is gücü piyasasina katilim gösteren bu projeler, yerel ekonomiye çok önemli destek verecek. Tanitimini yaptigimiz bu program kapsaminda hem yeni isletmelere hem de büyümekte olan isletmelere girisimcilik ekosistemini iyilestirme anlaminda önemli firsatlar sunulacak."

Yeni ürünlerin gelistirilmesi, pazar arastirmalarinin yapilmasi ve küresel piyasalara bu ürünlerin eristirilmesinin programin hedefleri arasinda oldugunu söyleyen Meyer-Landrut, geçmiste desteklenen projelerin istihdam yaratma ve is firsatlari olusturma açisindan somut projeler bulundugunu dile getirdi.

- "Amaç, kalkinmaya öncelik vermek ve göçün ekonomiye faydasini maksime etmek"

ICMPD Göç Diyalogu ve Koordinasyon Direktörü Pluim de Türkiye'de basta Suriyeliler olmak üzere siginmacilara ev sahipligi yapmanin politik, sosyal, operasyonel ve finansal çaba gerektirdigini vurguladi.

Suriye'deki krizin baslangicindan bu yana Türkiye'nin ortaya koydugu çabanin takdire deger oldugunu vurgulayan Pluim, sunlari söyledi:

"Mevcut göç durumunun karmasikligi ile basa çikmak için basta ulusal düzeyde olmak üzere ICMPD ile birçok uygulayici partnerin ve önemli uluslararasi katilimcilarin destegi gerekiyor. AB, Birlik üyeleri, Isviçre ve Birlesik Krallik gibi katilimcilarin sagladigi destekle ICMPD, Türkiye'yle uzun yillardir çabalarini sürdürmekte ve göç gibi önemli bir baslik altinda projelere imza atmakta."

Yapilan projeler arasinda göç yönetimi, göç diyaloglari, göç politikalari, sinir yönetimi, geri dönüsler, kaçakçilikla mücadele ve kalkinma gibi basliklar bulundugunu aktaran Pluim, "ICMPD'nin asil odak noktasi, göç özelinde kalkinmaya öncelik vermek ve göçün yerel topluluklara sagladigi ekonomik faydayi maksime etmektir." dedi.

Pluim, ENHANCER kapsaminda Suriyeliler ve ev sahibi topluluklarin ihtiyaçlarina yönelik istihdam ve yatirim faaliyetleri bulunduguna dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"ENHANCER hem istihdam imkanlarinin artirilmasi hem de yasam kalitelerinin artirilmasini iki grup için de hedefliyor. Gerekli politikalari ve girisimcilik ekosisteminin desteklenmesiyle Suriyelileri desteklerken bir taraftan da onlarin dayaniklilik gücünü artiriyor. Böylece Türkiye'nin de genel ekonomik gelisimine katkida bulunup ev sahibi topluluklarin göç gibi önemli bir konuyla basa çikmalarina destek saglamayi amaçliyoruz."

Suriye kriziyle bir ülkenin tek basina basa çikamayacaginin altini çizen Pluim, "Uluslararasi toplumun birlikte çalisarak bu önemli olguyla basa çikmak için kesintisiz çalismasi gerekiyor. Biz ICMPD olarak bu süreci olabildigince desteklemeye çalisiyoruz." diye konustu.

- ENHANCER 10 milyon avrodan fazla destek saglayacak

ENHANCER, 3 farkli baslik altinda 10 milyon 150 bin avro hibe destegi saglayacak.

Bu basliklar “Ortak Kullanim Tesisleri Hibe Programi”, “Girisimcilik Ekosistemindeki Kurumlarin Kapasitelerinin Gelistirilmesi için Hibe Programi” ve “Istihdam Yaratma Odakli KOBI Hibe Programi” olarak belirlendi.

Ortak Kullanim Tesisleri Hibe Programi Ankara, Adana, Bursa, Hatay, Istanbul, Izmir, Kayseri, Konya ve İçel'de toplam 4 milyon 150 bin avroluk bütçeyle uygulanacak.

Seçilecek projeler, 75 bin ile 250 bin avro araliginda hibe elde edecek.

Toplam bütçesi 3 milyon avro olan Girisimcilik Ekosistemindeki Kurumlarin Kapasitelerinin Gelistirilmesi için Hibe Programi da ayni iller ile Gaziantep ve Sanliurfa'daki projelere yönelik olacak. Bu programa dahil edilen projelere 10 bin ila 30 bin avro arasinda hibe verilecek.

KOBI'lere yönelik hibe programi da Istanbul, Izmir, Bursa, Konya, İçel ve Kayseri'de uygulanacak, seçilecek 75 KOBI'ye toplamda 3 milyon avroluk bir hibe saglanacak. Bu hibeyle en az 225 yeni istihdam olusturulmasi öngörülüyor.
Kaynak: AA