Beyaz Saray Açiklamasi Afganistan'dan Çekilme Sürecimizin Agustos Sonuna Kadar Tamamlanmasini Bekliyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilme sürecinin agustos sonuna kadar tamamlanmasini beklediklerini açikladi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

ABD Baskani Joe Biden'in bu sabah yaptigi konusmada, Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar tamamen çikma planlarinda bir degisiklik olmadigini söylediginin animsatilmasi üzerine Psaki, "Afganistan'dan çikis sürecimizin agustos sonuna kadar tamamlanmasini bekliyoruz." dedi.

Psaki, Afganistan'daki ABD askerlerine tercümanlik ve soförlük yapan Afganlarin Özel Göçmen Vizesi (SIV) basvurulari konusuna da deginerek, "Bizim Afganistan'dan çikis sürecimiz tamamlanana kadar bu kisileri Afganistan disina çikarmis olacagiz." diye konustu.

Afganistan'dan çekilme sürecinin ardindan da bölgedeki diplomatik varliklarinin sürecegini belirten Psaki, asil güvenligin Afganistan tarafindan saglanacaginin altini çizdi.

- Biden yönetimi çekilme için 11 Eylül'ü hedef koymustu

???????ABD yönetimi 29 Subat 2020'de Taliban ile anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilme konusunda mutabik kalmisti.

Baskan Joe Biden yönetimi 1 Mayis'tan baslamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanliginin (CENTCOM) son açiklamasina göre, çekilmenin yüzde 50'den fazlasi tamamlanmis ve 6 askeri üs Afgan güçlerine teslim edilmis durumda ancak komutanlik çekilen asker sayisini henüz resmi olarak açiklamiyor.

Kaynak: AA