Fransa'da Asi Karsitlari Is Makinelerini Atese Verdi

Fransa genelinde binlerce asi karsiti, saglik kartinin kullanimi ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasina karsi protestolar sirasinda is makinelerini ve çöp konteynerlerini atese verdi.

Fransa'da Asi Karsitlari Is Makinelerini Atese Verdi
Fransa genelinde binlerce asi karsiti, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un saglik karti ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasi yönündeki açiklamalarinin ardindan basta baskent Paris olmak üzere, Perpignan, Marsilya, Montpellier, Annecy ve Rouen sehirlerinde sokaga indi. Protestocular, sik sik "Özgürlük" ve "Macron istifa" sloganlari atarken, gösterilere Sari Yeleklilerinde destek verdigi görüldü.

Fransiz medyasina göre, ülke genelindeki protestolara 16 bin kisinin katildigi ifade edildi. Yaklasik bin kisinin katildigi Lyon’daki gösteriler de polis ile göstericiler arasinda çatisma çikti. Toulouse sehrinde ise 2 kisi gözaltina alindi. Paris’te ise polisin göstericileri dagitmak için göz yasartici gaz kullanirken, is makineleri ve çöp konteynerleri atese verildi.

Annecy kentinde ise yaklasik 200 gösterici, valilik binasinin avlusuna kadar girerek protesto gösterisi düzenledi.

Ismini vermek istemeyen bir protestocu, "Bize hiçbir sey dayatilmasini istemiyoruz, saglik çalisanlarinin asiyi reddetme haklari var. Aylarca hepsi alkislandi ve simdi onlara eger asi vurulmazsaniz isten atilacaksin ve maasin olmayacak. Bu kabul edilemez" dedi.

Geçtigimiz pazartesi aksami ulusa seslenen Macron, asilanmanin saglik çalisanlarina zorunlu hale gelecegini ve saglik kartinin 21 Temmuz ve Agustos ayi itibari ile olmak üzere iki asamada günlük hayatta kullanilmaya baslayacagini duyurmustu.

Saglik Bakani Olivier Veran, 15 Eylül’den itibaren asi vurulmayan saglik çalisanlarin maaslarinin ödenmeyecegini ve islerine son verilebilecegini açikladi.

Kisinin negatif PCR test sonucunu veya asi sertifikasini kanitlayan saglik karti, 12 yasindan büyük her vatandas için 21 Temmuz’dan itibaren eglence ve kültür yerlerine girebilmek için zorunlu olacak. Vatandaslar, Agustos ayindan itibaren, kafeler, restoranlar, hastaneler, huzurevleri, uçaklar, trenler ve otobüslere erismek için ya negatif PCR test sonucunu ya da asi vurulduklarina dair asi kartini göstermek zorunda kalacak.
Kaynak: İHA