Vergi Kaçakçiligiyla Mücadele Kapsaminda Mükelleflerin Bildirimlerine Iliskin Esaslar Düzenlendi

Bankalar, spor kulüpleri ve kripto varlik hizmet saglayicilarinin da aralarinda bulundugu birçok farkli nitelikteki kurulus GIB tarafindan talep edildiginde müsterilerince gerçeklestirilen islemlerin gerçek faydalanici bilgisini bildirmek zorunda olacak Gerçek faydalanici bilgisi verme yükümlülügü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükellefler ile diger kisilerin, en geç 31 Agustos 2021'e kadar gerçek faydalanici bilgisini elektronik ortamda GIB'e bildirmesi gerekecek.

Vergi kaçakçiligiyla mücadeleye iliskin bildirim zorunlulugu getirilen mükelleflerin kapsami ve bildirimlerin usul ve esaslari belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanliginin "Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 529)" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Tebligle "gerçek faydalanici" seklinde tanimlanan tüzel kisi veya tüzel kisiligi olmayan tesekkülleri, nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kisi veya kisilere bildirim zorunlulugu getirildi.

Buna göre, gerçek faydalanici bilgisi bildirimini, bildirim verme süresinin basladigi 1 Agustos 2021 itibariyla faal olan kurumlar vergisi mükellefleri, kollektif sirketlerde sirketi temsile yetkili kimse veya ortak, eshamsiz komandit sirketlerde komandite ortaklardan biri ve adi ortakliklar adina en yüksek ortaklik payina sahip kisi, Türkiye'de yönetim merkezi veya mukim yöneticisi olan yabanci ülkede kurulmus trust ve benzeri tesekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri vermek zorunda olacak.

Ayrica, "Sayili Suç Gelirlerinin Aklanmasinin Önlenmesi Hakkinda Kanun"un uygulanmasinda yükümlü sayilan bankalar, finansman ve faktoring sirketleri, sermaye piyasasi araci kurumlari ve portföy yönetim sirketleri, tarihi eser, antika ve sanat eseri alim satimiyla ugrasanlar veya bunlarin müzayedeciligini yapanlar, spor kulüpleri ve kripto varlik hizmet saglayicilarinin aralarinda bulundugu birçok farkli nitelikteki kurulus da Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) tarafindan talep edildiginde müsterileri tarafindan gerçeklestirilen islemlerin gerçek faydalanici bilgisini bildirme zorunlulugu bulunacak.

Merkezi yurt disinda bulunan yükümlünün sube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bagli birimleri GIB tarafindan talep edildiginde müsterileri tarafindan gerçeklestirilen islemlerin gerçek faydalanici bilgisini Baskanliga bildirecek.

???????Bildirim yapma yükümlülügü getirilen kurumlar vergisi mükelleflerinin, gerçek faydalanici bilgisini geçici vergi beyannameleri ve yillik kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmeleri gerekecek.

Kurumlar vergisi mükellefleri disinda kalan diger mükelleflerle diger kisiler gerçek faydalanici bilgisini her yilin agustos ayi sonuna kadar GIB'e elektronik ortamda bildirmek zorunda olacak. Bildirime konu bilgilerde degisiklik olmasi halinde, degisiklikler bir ay içinde bildirilecek.

- Bilgiler 5 yil saklanacak

Gerçek faydalanici bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafindan, bildirimin verildigi tarihi takip eden takvim yilinin basindan itibaren 5 yil muhafaza edilmesi gerekecek.

Bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yaniltici bildirimde bulunan mükellefler hakkinda Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

Mali Suçlari Arastirma Kurulu Baskanligi tarafindan yapilacak arastirma, inceleme ve uluslararasi bilgi degisimiyle vergi incelemesine yetkili olanlar tarafindan yapilacak arastirma ve incelemeler sonucunda neticesinde, mükellef ve diger kisilerin gerçek faydalanici bilgisine iliskin hatali kayitlarin bulundugunun tespit edilmesi halinde, gerekli cezai islemlerin ve sicil kayitlarinda gerekli degisikliklerin yapilabilmesi amaciyla GIB'e bilgi verilecek.

Gerçek faydalanici bilgisi verme yükümlülügü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükelleflerle diger kisilerin, en geç 31 Agustos 2021'e kadar gerçek faydalanici bilgisini elektronik ortamda GIB'e bildirmesi gerekecek.
Kaynak: AA