Böbrek Yetmezligi Teshisi Konulan Mischa'ya Kök Hücre Tedavisi Uygulandi

Edirne’nin Kesan Kesan’da böbrek yetmezligi olan Mischa’ya kök hücre nakli yapildi. Birçok hastaligin tedavisinde etkili oldugu bilinen yöntem olarak kök hücre transfer edilen Mischa, yeniden sagligina kavusmayi bekliyor.

Böbrek Yetmezligi Teshisi Konulan Mischa'ya Kök Hücre Tedavisi Uygulandi
Misha isimli 10 yasindaki Golden cinsi köpek, rahatsizligi sebebiyle bir süre önce veterinere götürüldü. Yapilan tahliller sonucu böbrek yetmezligi teshisi konulan Mischa’ya, sagligina yeniden kavusmasi için yeni yöntemler arandi. Tedavi olan; ancak ayni saglik probleminin ikinci kez tekrarlanmasi sebebiyle bu kez farkli bir yönteme gidildi.

Kök hücre tedavisine basvurduklarini söyleyen, Veteriner Hekim Mustafa Akinci, hastalik süreci ile ilgili olarak, "Mischa’nin böbrek rahatsizligi vardi, ilk etapta yapilan tedavilere cevap verdi, ancak yasi sebebiyle rahatsizligi tekrarladi. Kronik böbrek yetmezligi olustu. Biz onun sagligina kavusmasi için kök hücre naklini uygun gördük" dedi.

Kök hücre tedavisini "En basit tabiri ile kök hücre, hasarli dokulari dogal yollardan çözmeye çalisan yeni bir tedavi seklidir" sözleriyle anlatan Akinci, daha önce uygulanan ve basari saglanan hastalardan örnekle kök hücre tedavisine gidildigini belirterek, tedavide geçilecek süreci "Serumla birlikte damar içine 5-10 dakika boyunca tedaviyi uyguluyoruz. Tedaviden sonra 3 ila 15 gün arasinda etkisini göstermeye basliyor, kontroller ve tahlillerde tedavi eger istedigimiz düzeyde degilse 2. dozu uygulamaya geçiyoruz" ifadeleriyle anlatti.

Kök hücre tedavisinin yenileme etkisinin oldugunu belirten firma satis müdürü Erol Yildiz ise, bagisiklik sistemini güçlendirmede etkili olan yöntemin yayginlasmaya basladigini belirterek, tedavi hakkinda, "0-2 yas grubunda kisirlastirmak üzere kliniklere gelen kedi ve köpeklerden alinan yag dokusundan stokluyoruz. Bu hücreler laboratuvarlarimizda eksi 80 derece saklaniyor. Tedavi sürecinde veteriner hekimin koymus oldugu teshis noktasinda, daha önce yapilmis çalismalar düzeyinde çocuklarimiz için bir protokol olusturup, bu protokol dogrultusunda +4 derecede isisi sabitlenmis kutularimizla getirdikten sonra da hücrenin naklini gerçeklestiriyoruz" diye konustuk.

Birçok hastalikta bu yöntemi kullandiklarini aktaran Yildiz, "Kedi ve köpeklerde böbrek yetmezligi, akciger yetmezligi gibi lokal ve viral noktalardaki rahatsizlar için veteriner hekimlerimizin koymus oldugu teshislere tedavi destekleyici olarak yardimci oluyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA