Biçerdövercilerin Aylar Süren Zorlu Gurbet Mesaisi Basladi

Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinde hasat mevsiminin baslamasiyla birlikte biçerdöver operatörleri de zorlu gurbet mesaisine basladi.

Biçerdövercilerin Aylar Süren Zorlu Gurbet Mesaisi Basladi
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte baslayan hasat mevsimi tüm hiziyla devam ederken biçerdöver operatörleri de evlerinden ayrilarak aylar süren gurbet mesaisine koyuldular. Geçimlerini yapabilmek için birçok kentte oldugu gibi Igdir’da da sicak havanin altinda çalismak zorunda kalan biçerdöver operatörleri, burada yaklasik bir ay kadar çalismalarina devam edecekler. Bu sene kuraklik nedeniyle islerine erken basladiklarini belirten biçerdöver operatörleri, islerinin yine kuraklik nedeniyle erken bitecegini söyledi.

Biçerdöver operatörleri Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinde 3 aydan fazla bir süre bu sekilde çalismalarini yürütüyorlar.

"Çalismalarimiza yeni basladik"

Bu sene yasanan kuraklik nedeniyle hasat sezonuna erken basladiklarini dile getiren Biçerdöver operatörü Halit Yetistiren, “Diyarbakir’in Çinar ilçesine bagli Yukari Ortaviran köyünden geldim. Her sene bu mevsimde Igdir’in Tuzluca ilçesine gelip burada çalisiyorum. Bu sene yine geldim. Çalismalarimiza yeni basladik. Normalde her sene bu ayin 15’inde geliyorduk ama bu sene kuraklik dolayisiyla biraz daha erken basladik bu sene. Su anda Tuzluca Belediyesi tarafindan ekilen bugday tarlalarinin hasadini yapiyoruz. Yaklasik 20-25 gün kadar burada kalacagiz. Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinde yaklasik 3-3,5 ay kadar zamanimiz tarlalarda geçiyor. Ben hasat çalismalarima ilk olarak Mardin’in Derik ilçesinde basliyorum. Ondan sonra Mazi Dagi bölgesine geliyorum. Diyarbakir köylerine çikip orada hasat yapiyorum. Bitlis’in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinden sonra Igdir’a geliyoruz. Maalesef bu sene kuraklik dolayisiyla islerimiz biraz erken bitecek gibi gözüküyor.” dedi.

"Yogun çalisma döneminde babamlara yardim ediyorum"

Okullarin yaz tatiline girmesinden dolayi babasina bu zorlu mesaide yardim etmeye çalistigini kaydeden Mehmet Sait Yetistiren, “Ben de bu yogun çalisma döneminde babamlara yardim ediyorum. Çalismalarinizda ne gerekiyorsa onlara yardimci olmaya çalisiyorum. Makinenin bakimlarini yapiyorum. Babamlar yoruldugunda makineyi ben kullaniyorum. Okulumun oldugu dönemlerde okuluma gidiyorum ve derslerime çalisiyorum. Su anda yaz tatilinde oldugumuz için ben de aileme yardim etmeye geldim. Onlarla birlikte çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA