Zonguldak'ta Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Kutlandi

Zonguldak'ta, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami dolayisiyla tören düzenlendi.

Etkinlik kapsaminda Atatürk Aniti'na çelenk sunulmasinin ardindan saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Törenin ardindan Zonguldak Liman Baskani Erol Ekmekci ve beraberindeki kurum çalisanlari, Vali Mustafa Tutulmaz'i ziyaret etti.

Vali Tutulmaz, burada yaptigi konusmada, Kabotaj Bayrami'nin son dönemlerdeki Mavi Vatan kavramiyla daha anlamli oldugunu dikkati çekerek, "Denizlere hakim olan devletler geleceklerine de hakim olur. Biz her alanda oldugu gibi denizde de çikarlarimizi koruyan bir ülke olmak zorundayiz. Bunu da su anda yapiyoruz. Insallah ülkemiz daha güçlü olacak. Daha güçlü oldukça da bu bayramlarin anlami daha iyi anlasilacak." dedi.

Daha sonra Vali Tutulmaz ve beraberindekiler, Türkiye Taskömürü Kurumuna ait römorkör ile denize açildi.

Erol Ekmekci, römorkörde yaptigi konusmada, bu topraklarda verilen bagimsizlik mücadelesinde elde edilen zaferlerin, sadece Anadolu cografyasiyla sinirli kalmadigini, denizlerde de yerini buldugunu ifade etti.

"Denizcilik sektörü dünya ekonomisine yön vermektedir." diyen Ekmekci, sunlari kaydetti:

"Uluslararasi Denizcilik Örgütünün yayinladigi rapora göre, dünya tasimaciliginin yüzde 83 deniz yolu ile yapilmaktadir. Bu yüzden bu deniz tasimaciliginda önemli bir yerde olmak için ülkemiz gerekli kararlari alarak ve uygun yatirimlari yaparak kara listede yer alan denizciligimizi önce gri listeye yükseltmis, daha sonrada beyaz bayrak listesinde yer almistir. Geçen hafta yayinlanan Uluslararasi Denizcilik raporlarinda ülkemiz dünya ülkeleri arasinda 2019 yilinda 25. siradayken 2020 yili degerlendirilmesinde 9 basamak yukari çikip 1. sirada yerini almistir. Bu raporu inceledigimizde ülkemiz tarihinde ilk defa Italya, Belçika, Fransa, Portekiz, Rusya, Hirvatistan, Amerika, Ispanya, Çin gibi ülkelerin önünde yer almaktadir."

Daha sonra protokol üyeleri, sehitler anisina denize çelenk birakti, denizde Türk bayragi açildi.

Öte yandan, Eregli ilçesindeki törende, Devrim Bulvari'ndaki Atatürk Aniti'na çelenk sunuldu, saygi durusunda bulunulup Istiklal Marsi okundu.

Eregli Liman Baskani Ali Görkem'in konusmasinin ardindan, ilçe protokolü denize çelenk birakti.

Kaynak: AA