TIAD'dan 'Gümrük Vergisi Tesvik Karari Yeniden Gözden Geçirilsin' Önerisi

Takim Tezgahlari Sanayici ve Is Insanlari Dernegi Baskani Fatih Varlik: 'Sektör üyelerimizin pandemi sonrasina hazirlanabilmesi için üretim amaçli makine ve teçhizatlarda Gümrük Vergisi yatirim tesviki devam etmelidir'.

Takim tezgahlari sektörünün çati kurulusu Takim Tezgahlari Sanayici ve Is Insanlari Dernegi'nin (TIAD), geçtigimiz günlerde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren "Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar"in yeniden gözden geçirilmesi talebini Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na sundugu bildirildi.

TIAD açiklamasina göre, 29 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren "Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar" ile takim tezgahlari basta olmak üzere birçok makine için Gümrük Vergisi yatirim tesviki kapsamindan çikarildi. TIAD, kararin yeniden gözden geçirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na basvuruda bulundu.

- "Bu karar ihracat pazarlarimizi tehlikeye sokacak"

Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen TIAD Baskani Fatih Varlik, "Söz konusu karar takim tezgahlari kullanarak üretim yapan otomotiv, beyaz esya, kalipçilik, medikal ve savunma gibi Türkiye’nin ekonomisini sirtlayan ve yilda 60 milyar dolar civarinda ihracat yapan lokomotif sektörlerin yatirim ve üretim maliyetlerini yüzde 10 ila 20 arasinda artiracaktir. Bu durum uluslararasi pazarda fiyat avantaji ile rekabet ettigimiz ülkelere karsi elimizi zayiflatacak ve ihracat pazarlarimizi tehlikeye sokacaktir. Bununla birlikte pandemi döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan ülkemize kayan siparisleri kaybetmemize de sebep olacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Ithalatin önüne geçen bir karar olamayacagi düsüncesindeyiz"

Makine türlerinin yatirim tesvik düzenlemesi kapsaminda yeniden degerlendirilmesi gerektigini belirten Varlik, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde üretimi yok denilecek düzeyde olan ve ihtiyacin ithalat ile karsilanmak zorunda oldugu yatay isleme merkezi, dik isleme merkezi, tornalama merkezi, takim bileme tezgahlari, taslama tezgahlari gibi makine türlerinin yatirim tesvik düzenlemesinde yeniden degerlendirmeye alinmasi ve tesvik düzenlemesi kapsaminin disina alinmasi gerekiyor. Alinan bu kararin, ithalatin önüne geçen bir karar olamayacagi düsüncesindeyiz. Yatirimcinin ihtiyaci olan ve ülkemizde üretilemedigi için ithalati kaçinilmaz olan makine ve teçhizat, alinan bu kararla yerlilesmeyecek olup, ithalatin yapildigi ülkenin, Gümrük Vergisi olan bir ülkeden, AB ülkelerine ve Serbest Ticaret Anlasmasi olan baska bir ülkeye kaymasi seklinde sonuçlanacaktir. Haksiz rekabet, hatta fiyatlarda artis gibi etkenlerle karsi karsiya kalinabilecegi de göz ardi edilmemelidir."

- "Gerekli önlem alinmazsa Türkiye’ye kayan talep geçici olur"

Fatih Varlik, salgin döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan Türkiye’ye kayan siparislerin karar sonrasi artan maliyetler nedeniyle kaybedilebilecegini ifade ederek, makine-teçhizat sektöründe gerekli önlem alinmadigi takdirde Türkiye’ye kayan bu talep geçici olacagini dile getirdi.

Salginin etkisi azaldiginda gelismis sanayiye sahip ülkelerdeki üreticilerin üretim kapasitesini artiracagini kaydeden Varlik, "Halihazirda Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa ülkelerinde çok ciddi oranda artis gösteren makine yatirimlari bize bunu gösteriyor. Bu konuda rekabetçi olabilmek için Türkiye’de otomotivden havaciliga, beyaz esyadan medikale tüm sektörlerin makine yatirimlarina ve üretim teknolojisini gelistirmeye devam etmesi gerekiyor. Üreticilerimizin destege en çok ihtiyaci olan dönemdeyiz. Dolayisiyla sektör üyelerimizin pandemi sonrasina hazirlanabilmesi için üretim amaçli makine ve teçhizatlarda Gümrük Vergisi yatirim tesviki devam etmelidir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA