Tarihin Ilk Tip Okulunda 2 Bin Yil Sonra Diploma Töreni

Pandemi döneminde yüz yüze egitim veren Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tip Fakültesi’nden mezun olan 85 doktor diplomalarini tarihin ilk tip okulunun kuruldugu Mugla’nin Datça ilçesindeki antik Knidos kentinde aldi.

Tarihin Ilk Tip Okulunda 2 Bin Yil Sonra Diploma Töreni
Tarihin ilk tip okulunun kuruldugu Knidos antik kentinde düzenlenen Tip Fakültesi mezunlari diploma törenine, Mugla Valisi Orhan Tavli, Datça Kaymakami Mesut Çoban, Mugla Il Saglik Müdürü Dr. Iskender Gencer, Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Datça Belediye Baskani Gürsel Uçar, Mugla Egitim ve Arastirma Hastenesi Bashekimi Doç. Dr. Turhan Togan ile mezun ögrencilerin aileleri katildi.

Mugla Valisi Orhan Tavli okul birincisine çesitli hediyeler verirken, okul birincisi okul kütügüne Vali Orhan Tavli, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ve Fakülte Dekani Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydogan esliginde ismini çakti.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi 5’inci dönem mezunlari M.Ö. 700 yilinda dünyanin ilk tip okulunun kuruldugu tarihi mekan Knidos Antik kentinde diplomalarini aldiktan sonra Hipokrat yeminini Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydogan esliginde tarihi tas merdivenler üzerinde yaptilar. Hipokrat’in dogdugu Yunanistan’in Kos (Istanköy) adasinin hemen karsisinda yer alan Knidos antik kentinde 2 bin yil sonra ilk defa düzenlenen sembolik törene aileler büyük ilgi gösterdi.

Tip okulunun ilk kuruldugu kentte diplomalarini aldilar

Mezun olan ögrenciler tarihte tibbin ilk kuruldugu Knidos antik kentinde ilk defa kendileri için mezuniyet töreni düzenlendigini belirterek, “Tibbin ilk kuruldugu bu sehirde diploma almak gurur verici. Tibbin dogdugu bu topraklarda yemini yapmak ayrica gurur verici. Okulum ile gurur duyuyorum böyle bir etkinlik düzenledigi için” dediler.

“2 bin 500 yil önce Knidos’ta Tip Okulu kuruldu”

MSKÜ Tip Fakültesi mezuniyet töreninde konusan Knidos Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Ertekin Doksanalti, Knidos’un antik dönemin en önemli tip merkezlerinden birisi oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Doksanalti, “Knidos, antik dönemin en ünlü ve en erken, en eski tip merkezlerinden birisi olmasidir. Dolayisi ile bugün burada çiçegi burnunda doktorlarimiz ile birlikte oldugumuz için çok duygulandigimiz, çok etkilendigimiz günlerden birisi. Bundan 2 bin 500 yil öncesinde Knidos, tibbini kurmus ve gelistirmis olan, Anadolu topraklarinda dogmus büyümüs, Knidos’ta dogmus büyümüs tip hekimlerimiz, antik dönemin doktorlarinin bir selamini iletiyor gibi hissediyorum kendimi” dedi.



“Knidos’ta tarihteki ilk tip okulu M.Ö. 700 yilinda kuruldu”

Tarihteki ilk tip okulunun M.Ö. 700 yilinda Knidos’ta çalismaya ve faaliyetine basladigini belirten MSKÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydogan ise, “Knidos denilince özellikle magazin sayfalarinda Knidos’lu Afrodit akla geliyor. Tarihteki ilk tip okulunun M.Ö. 700 yilinda burada çalismaya ve faaliyetini basladigini söylemek istiyorum. M.Ö. 700 yilinda Knidos’ta ilk tip okulu egitime baslamistir. Bir baska önemli nokta ise hemen karsimizda Kos (Istanköy) adasi var. Kos adasi Hipokrat’in dogdugu yer. Bulundugumuz topraklar tip egitimi tarihi açisindan bir baslangiç asamasi ve önemli bir yerdir” dedi.



Knidos modern tibbin ilk kuruldugu yer”

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi’nin bir AR-GE Üniversitesi olmasi yönündeki çalismalarda büyük asama kaydettiklerini ve Türkiye’deki devlet üniversiteleri içinde ilk siralarda yer aldiklarini belirten Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Üniversite olarak pandemi sürecinin devam ettigi bir dönemde saglik ordusuna yeni neferler katmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Rektör Çiçek, “Bugün mezuniyet törenimizi gerçeklestirdigimiz Knidos, modern tibbin ilk kuruldugu yer olup, ayni zamanda Hipokrat’in egitim aldigi en eski tip okuludur. Antik dönemde Knidos’un doktorlari Akdeniz havzasindaki birçok yerde saglik hizmeti sundular. Bu itibar ile bulundugumuz noktanin sembolik anlami çok büyük ve önemlidir. Bugün mezun olan ögrencilerimiz de ülkemize ve tüm insanliga saglik hizmeti sunacaklardir. Insanlik ve tip tarihinin en önemli sinavlarindan biri Covid-19 sürecinde verilmistir. Hekimlerimizin bu sinavda üstün basari ve fedakarlik göstermeleri tarihe büyük ve kalin harflerle çakilmistir. Bugün ögrencilerimize diploma verirken, onlari degil, ülkemizi ve insan sagiligini ödüllendiriyoruz aslinda. Ülkemizin saglik ordusuna yeni tibbiyeliler kazandirmis olmak süphesiz vatanimiz için gerçeklestirdigimiz en önemli hizmetlerden biridir. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan öncülügünde ortaya konan 2023 vizyonu ile güçlenen saglik sistemimizin en önemli ayaginin hekimlerimiz oldugunu bir kez daha idrak ettik” dedi.



Knidos’ta dönemin önemli doktorlari yetisti

Knidos, antik dönemde M.Ö. 6’nci yüzyilda baslayan ve daha sonraki yüzyillarda oldukça ünlü olan tip merkezlerinden birisi ve ekolüdür. Knidos’ta dogan ve yetisen doktorlarin, Pers, Iran, Makedonya ve Karya satrabi Hekatomnos’un saraylarinda özel tipçi-saglikçi olarak görev almalarinin, Knidos saglik okulu ve doktorlarinin ne denli ünlü ve vazgeçilmez oldugunu gösteren önemli kayitlar bulunmaktadir.
Kaynak: İHA