Süne Mücadelesi Çalismalarinda 20 Yilin En Düsük Degeri Gözlemlendi

Eskisehir’de, Tarim ve Orman Bakanliginin 2021 Yili Bitki Hastalik ve Zararlilari ile Mücadele çalismalari kapsaminda yürütülen süne zararlisi sürvey çalismalari tamamlandi.

Süne Mücadelesi Çalismalarinda 20 Yilin En Düsük Degeri Gözlemlendi
Teknik ekiple yapilan kontroller sonucunda bulunan degerlerin son 20 yilin en düsük degerleri olmasi sebebiyle bu yil süne emgi oranlarinin bugday satis fiyatini olumsuz yönde etkilemeyecegi öngörülüyor Eskisehir’de her yil binlerce dekar arazide sürvey çalismalari yaptilan süne, bugday ekilis alanlarinin en önemli zararlisi oldugu belirtiliyor. Süne, nimf ve erginleri çesitli fenolojik dönemde olan bugdaygillere zarar vererek mücadele yapilmadigi zaman yüzde 100’e varan oranda nicelik ve nitelik yönünden zararlara sebep oluyor. Kontrol Ekibi tarafindan bu üretim sezonu sahada karsilasilabilecek durumun önceden tahmin edilebilmesi için nisan ayinda ilk olarak kislak sayimlari yapildi. Yapilan sayimlarda sünede önceki yila göre yüzde 75 azalma oldugu hububat alanlarinda yogun süne popülâsyonuna rastlanmayacagi tahmin edildi. Ilerleyen günlerde havalarin sicak gitmesi ile birlikte sünelerin kislaklarda hizla bosaldigi gözlemlendi.

7 Mayis 2021 tarihinde 11 ilçe ve 256 mahallede 1 milyon 870 bin 781 dekar alanda baslayan kislamis ergin sürveyi (kiymetlendirme) çalismalari, toplam 20 ekip ve 74 teknik personel ile hafta sonu ve Ramazan bayraminda da devam ettirilerek 17 Mayis 2021 tarihinde bitirildi. Çalismalar neticesinde metrekare olarak 1 milyon 441 bin 189 dekar alanda 0,1 ve 429 bin 592 dekar alanda ise 0,2 adet süne tespit edildi. Iç Anadolu Bölgesi için kritik esik deger olan 0,8’ in üzerinde bir alana rastlanmamasi nedeniyle ildeki çalismalar, sonraki asamalar olan yumurta paraziti ve nimf sürveyine geçilmeden tamamlandigi aktarildi. Bu asamalardan sonra çiftçilerden temin edilecek olan bugday numunelerinin ilk analizleri yapilarak rastgele seçilen yüzde 10’luk kisim Ankara Zirai Mücadele Merkez Arastirma Enstitüsü’ ne laboratuvar analizlerinin yapilmasi için gönderilecegi aktarildi. Sonbaharda ekim ayinin basinda da tekrar kislak sayimi yapilarak gelecek sezonun süne yogunlugu hakkinda da tahmin yapilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA