Sinop'ta Cankurtaranlardan Gerçegi Aratmayan Tatbikat

SINOP – Sinop’un kuzey sahillerinde yasanan bogulma vakalarinin önüne geçmek için Sinop Belediyesi Itfaiye Müdürlügü’ne bagli cankurtaran ekibince yapilan tatbikat gerçegi aratmadi. Senaryo geregi bogulan vatandas kurtarma botu ile seri bir sekilde denizden çikartildi.

Sinop'ta Cankurtaranlardan Gerçegi Aratmayan Tatbikat
Akliman sahilinde gerçeklestirilen tatbikatta sözde bogulan bir vatandasi kurtarmak için cankurtaran ekibi harekete geçti. Cankurtaran kulesinden dürbünle yapilan izleme ile fark edilen vatandasi kurtarmak isteyen ekip saniyelerle yaristi. Senaryo geregi bogulma tehlikesi geçiren vatandasa kurtarma botu ile müdahale eden ekip, ardindan yanlarinda getirdikleri can simidinin yardimiyla kisiyi denizden çikardi. Denizden çikarilan vatandasa ilk müdahale de kumsalda yapildi. Bogulma tehlikesi geçiren sahis suni teneffüs ile hayata döndürüldü.

Yaz sezonuna hazirliklarinin tüm hiziyla devam ettigini belirten Sinop Itfaiye Müdürü Ayhan Özbek, “Belediye Baskanimiz Baris Ayhan’in talimatlari dogrultusunda ilimizde yaz sezonunda 15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasinda özellikle kuzey sahillerimizde yani Kumkapi ile Akliman plajlarinda görevlendirilmek üzere 8 cankurtaranla göreve basladik. Belediye Baskanimiz Itfaiyemizin Kurtarma Birimi’ne cankurtaranlarimizin kurtarma asamasinda müdahalelerini daha seri yapmak üzere ilk kez bir kurtarma botu ile bir ATV kazandirdi. Önceki yillarda sizlerde yasadiniz burasi rip akintisinin en fazla oldugu bölgemiz. Özellikle açik deniz oldugu için rip akintisina müsait. Buralarda cankurtaranlarimizi her gün düzenli olarak tatbikat yaptiriyoruz. Su an için Sinop’ta bir kalabalik yok. Ama Temmuz ayindan itibaren bekliyoruz” dedi.

Vatandaslarin rip akintisi bulunan kuzey sahillerinde cankurtaran olmayan bölgelerde denize girmemesini ve uyarilari dikkate almasini isteyen Ayhan Özbek, “Sinop’un yerlileri özellikle buralarin tehlikeli oldugunu biliyorlar. Açik deniz oldugu için rip akintisina müsait oldugunu biliyorlar. Benim hem Sinop halkindan hem de Sinop’a gelen misafirlerimizden ricam buradaki cankurtaranlarin uyarilarina uymalari. Özellikle kirmizi bayrak asildiysa, kirmizi bayrak olan cankurtaran kulelerinde denize girmemelerini rica ediyoruz. Cankurtaranlarimiz her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasinda sürekli olarak bu bölgede 5 cankurtaranimiz var. 2’ser kisilik ekipler halinde sürekli devriye yapacaklar. Vatandaslarimizi, Sinop’a tatil için gelen misafirlerimizi uyaracaklar. Deniz müsait oldugu zamanda onlarda her türlü can güvenligi için hizmette bulunacaklar. Fakat önceki yillardaki tecrübelerimizden burada cankurtaranlar denize girmemeleri için müdahale ederken görüyoruz ki cankurtaranin olmadigi tenha yerlerde denize girmeye çalisiyorlar. Geçen yil ve ondan önceki yilda Sarikum, Ince Burun taraflari gibi tenha bölgeleri seçiyorlar. Bunu yapmamalari için rica ediyorum. Çünkü her can bizim için çok önemlidir. Küçük yastaki çocuklarini denize girerken yanlarindan ayirmamalarini, alkollü denize girmemelerini, yüzme bilmiyorlarsa kesinlikle denize girmemelerini, cankurtaranlarin ikaz ve uyarilarina dikkat etmelerini rica ediyoruz. Sinop’ta tatil amaçli yüzme amaçli gelen tüm misafirlerimize simdiden iyi tatiller diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA