Profesör Temple Grandin ABA Klinigin Çevrim Içi Konferansina Katildi

2010 yilinda Time 100 listesinde ’Kahramanlar’ kategorisinde dünyanin en etkili 100 kisisi arasinda yer alan otizmli profesör, hayvanbilimci, yazar ve otizm aktivisti Temple Grandin, Aba Klinigin düzenledigi çevrim içi konferansa katildi.

Profesör Temple Grandin ABA Klinigin Çevrim Içi Konferansina Katildi
Otizmli profesör, hayvanbilimci, yazar ve otizm aktivisti Temple Grandin, 2010 yilinda Time 100 listesinde ’Kahramanlar’ kategorisinde dünyanin en etkili 100 kisisi arasinda yer aldi. 18 yasinda otizmli çocuklar için sakinlestirici ve onlari güvende hissettiren ’sarilma makinesini’ bulan Prof. Grandin’in yasami ’Temple Grandin’ isimli ödüllü biyografik filmiyle hafizalara kazindi. Kendi yasamindan elde ettigi deneyimleri paylasarak otizmli çocuklarla iletisim kurmakta yol gösteren Garandin, Albert Einstein ve Elon Musk’un da otizmli olduguna dikkat çekerek, otizmin çok genis spektrumlu bir hastalik oldugunu söyledi.

Amerika’daki Colorado Devlet Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan, yazar, otizm aktivisti ve hayvanbilimci Temple Grandin, erken yasta egitimin önemine vurgu yapti.

Temple Grandin, otizmli olarak dogdu ve 3 yasina kadar hiç konusamiyordu. 18 yasinda, otistikler için sakinlestirici ve onlari güvende hissettiren ’sarilma makinesini’ bulan 1947 dogumlu Grandin, Diyarbakir’da otizm egitim kurumu olan ABA Klinigin organizasyonuyla Zoom üzerinden dünyadaki birçok ülkeden katilimcilara konferans vererek deneyimlerini paylasti.

“Dünyanin kaderini degistiren ünlü bilim insanlarinin otizmli oldugu açiktir”

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan ABA Klinik Müdürü ve özel egitim ögretmeni Süleyman Bayram, Temple Grandin ile Türkiye’de ilk seminerleri düzenlemis olmanin gururunu yasadiklarini aktardi. Bayram, “Temple Grandin ile bugüne kadar Türkiye’de herhangi bir söylesi yapilmadi, ABA Klinik olarak 3 tane Türkiye’de 1 tane ise Azerbaycan’da seminerler düzenlendi.

Bilindigi gibi otizmli bireylerin hayatini anlamak çok kolay degil, onlari arastirabilecegimiz herhangi bir yöntem yok. Temple Grandin otizmli olmasi ve bizzat içeriden yasamasi bize otizmli bireylerle ilgili ipuçlari verebiliyor. Yasadiklarini, düsüncelerini, bize anlatabiliyor, bu anlamda çok önemli bizim için. Otizmli çocuklarla yasamayi ve hayatini kolaylastirmayi ailelerin ögrenmesi gerekiyor. Çocuklarini gizlemek yerine onlari bireysel özelliklerinin farkinda olup bu alanda yapilmasi gereken çalismalari yapmasi gerekiyor. Otizm kabul edilmedigi ya da saklandigi durumda çocuklara yeterince verimli olunamiyor. Otizmli çocuklar bizim yaptigimiz bütün etkinlikleri onlarin da yapmasi gerekiyor. Otizm saklanacak bir sey degil farkindaliktir ve hastalik degildir. Dünyanin kaderini degistiren ünlü bilim insanlarinin otizmli oldugu açiktir” dedi.



"Yerimizde de saymamak üzere yolumuza devam ediyoruz"

Hacibaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Baskani ve ABA Klinik kurucusu Yilmaz Elaldi ise, Temple Grandin’in otizme yönelik verdigi cevaplar ve önerilerin çok önemli oldugunu kaydetti.

Elaldi, “Biz okulu açtigimiz zaman bu özel, güzel insanlara faydamiz olsun dedik. Yerimizde de saymamak üzere yolumuza devam ediyoruz. Amerika’da dünyanin tek otizmli profesörü Temple Grandin ile bir söylesi yaptik. 4 bin kisi katildi, bu insanlarimiza faydali olabilmek adina ne gerekiyorsa üzerimize düseni yapmaya haziriz. Bu insanlari topluma kazandirmak için daha güzel seyler yapmaya devam edecegiz. Dünyanin her tarafinda çok iyi hocalar var, onlarla da diyaloga geçip faydalanmaya çalisacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA