(ÖZEL) Harabeye Dönen Incegiz Magarasi Havadan Drone Ile Görüntülendi

Çatalca’da bulunan Incegiz Magaralari, bakimsizliktan ziyaret edilemeyecek hale geldi. Etraftaki çöplerin yaydigi koku ve magaralarin duvarlarina sprey boya ile yazilan yazilar ziyaretçilerin tepkisine yol açarken, magaranin son hali ise drone ile görüntülendi.

(ÖZEL) Harabeye Dönen Incegiz Magarasi Havadan Drone Ile Görüntülendi
Tarihi M.Ö. 5 bin 500’lü yillara dayanan Incegiz Magaralari dogal yollarla sekil alan kaya kovuklarindan olusuyor. Daha sonraki yillarda insanlarin farkli amaçlarla kullanmak için magaralari oyduklari gözlemlenebiliyor. Kemal Sunal’in ünlü ‘Salako’ filmi ile de taninan ve tarihi Incegiz Magaralari bakimsizliktan ziyaret edilemeyecek hale geldi. Her gün yüzlerce ziyaretçi agirlayan Incegiz Magaralari çöp yiginlarinin ve duvar boyalarinin harabeye dönüstürmesi ziyaretlerin tepkisine yol açti.

“15-20 sene sonra buraya çöpten girilmez”

Silivri’den Çatalca’ya magaralari ziyarete geldigini söyleyen Coskun Gün, “Silivri’den burayi ziyarete geldim. Bakin her tarafa yazilar yazmislar, adam geldigi yerin ismini yazmis. Bakin her taraf pislik içinde belediye bir tane çöp kutusu koymamis, buraya gelenler de yemisler içmisler çöplerini buraya birakmis gitmisler. Kimse çöpümü alayim yanim da götüreyim çöpe atayim dememis. Hiç saygi yok ne tarihe ne de dogaya. Yazik yani 15-20 sene sonra burayi ziyaret etmeyi birakin buraya çöpten girilmez. Çok yazik” seklinde konustu.



“Çatalca’nin mirasi göz ardi edilmis”

Magaralarin tinercilere mesken oldugunu söyleyen Dogukan Toprak ise, ”Çatalca’ya gezmeye geldik. Geldigimizde piknik yapariz, gezeriz diye düsünmüstük. Ama geldigimizde magaralarin üzerine sürekli yazi yazildigini gördük. Yerler hep çöp içinde, alkol ve tiner siseleri bulduk. Sürekli tahribata ugramis, Çatalca’nin mirasi göz ardi edilmis. Belediye buraya çöp konteyneri bile koymamis. Çatalca’nin mirasina göz kulak olunmasi gerekiyor” dedi.



“Büyüklerimiz bize iyi örnek olmuyor”

Ailesi ile Incegiz Magaralari’ni gezmeye gelen 6 yasindaki küçük Efe büyüklere sitem ederek, “Büyüklerimiz bize hiç iyi örnek olmuyor. Iyi örnek olsa buralardaki yazilar, böyle tarihi yerler hiç kirli olmazdi. Eger böyle yaparlarsa her yer böyle çöplük olmaya devam edecek” diye konustu.

Kaynak: İHA