Hong Kong'un Çin'e Birakilmasinin Yil Dönümünde Geleneksel Protestolara Yasak

Ingiltere’nin 1 Temmuz 1997’de Hong Kong’un yönetimini Çin’e devretmesinin 24. yil dönümünde düzenlenmesi planlanan protestolara izin verilmedi. Victoria Park’i kapatan polis, bölgeye girenlerin yargilanabilecekleri konusunda uyarilarin yer aldigi flamalar asti.

Hong Kong'un Çin'e Birakilmasinin Yil Dönümünde Geleneksel Protestolara Yasak
Hong Kong’un Çin’e baglanmasinin 24. yil dönümünde gerçeklestirilmesi planlanan ve her yil geleneksel olarak düzenlenen "Demokrasi Yürüyüsü" bu yil yasaklandi. Hong Kong yönetimi, protesto gösterilerini engellemek amaciyla cadde ve sokaklara yüzlerce polis konuslandirdi. Birçok noktada polis minibüsleri, TOMA ve zirhli araçlar yer alirken, polislerin devriye attigi görüldü.

Polis demokrasi yanlisi gösterilere sahne olan Victoria Park’i kapatirken, insanlarin kapali alana girmeleri ya da orada kalmalari halinde yargilanabilecekleri konusunda uyarilarin yer aldigi flamalar asti.

Hong Kong Bas Sekreteri John Lee, yetkililerin "ulusal güvenligi korumak için istikrarli bir durus sergilemeye devam edeceklerini" dile getirdi. Çin yönetimi tarafindan demokrasi yanlisi mitingleri bastirmak için dayatilan ulusal güvenlik yasasini savunan Lee, bu yasanin daha fazla kullanilacagini vurguladi.

Tartismali ulusal güvenlik yasasi

Çin yönetimi, geçtigimiz yil 30 Haziran’da "ulusal güvenlik yasasini" yürürlüge koymustu. Tartismali güvenlik yasasi, herhangi bir ayrilikçi eylemi, terörizmi ve yabanci güçlerle gizli anlasma eylemlerini suç sayiyor ve merkezi hükümeti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemlerin yasaklanmasini kapsiyor. Pekin yönetimi, yasanin suçlularin Çin’e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan siddetli sokak protestolarindan sonra istikrari yeniden tesis etmek ve sürdürmek için gerekli oldugunu savunurken, elestirmenler ise yasanin suistimale açik oldugunu ve muhalefeti etkili bir sekilde susturdugunu savunuyor. Yasa ile ayrilikçilar ve demokrasi yanlilari, söz konusu suçlari islemeleri halinde 3 yildan müebbede kadar hapis cezasi ile cezalandirilabiliyor.
Kaynak: İHA