Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi TBMM'de (3)

Bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisiye, 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasi verilebilecek Nesli yok olma tehlikesi altinda olan bir hayvani öldüren kisi 1 yildan 5 yila kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kisi ise 5 yildan 10 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilacak Hayvanlari dövüstüren kisi, 3 aydan 2 yila kadar hapis veya adli para cezasi alacak; bu suçun birden fazla hayvana karsi ayni anda islenmesi durumunda verilecek ceza yari oraninda artirilacak Hayvanlarin kullanildigi kara ve su sirkleri ile yunus parklarinin kurulmasi yasaklaniyor. Mevcut isletmeler ise herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayisini tamamlama ya da artirma, yeni sube açma gibi yollarla kapasite artirimina gidemeyecek, üretim yapamayacak, Bakanligin izni olmadan isletme hakkini devredemeyecek Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini en geç 31 Aralik 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldiracak Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunlarin melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barindiran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunlarin Türkiye'ye girisini, satisini ve reklamini yapana hayvan basina 11 bin lira idari para cezasi verilecek Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini asan belediyeler 31 Aralik 2023, diger belediyeler ise 31 Aralik 2025 tarihine kadar hayvan bakimevlerini kuracak

Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi TBMM'de (3)
Bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisiye, 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasi verilebilecek.

AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyan Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ile yeni suç ve cezalar belirleniyor.

Buna göre, nesli yok olma tehlikesi altinda olan bir hayvani öldüren kisi 1 yildan 5 yila kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kisi ise 5 yildan 10 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilacak.

Bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisi, 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasi alacak.

Hayvanlarla cinsel iliskide bulunan kisi, 6 aydan 3 yila kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezasi ile cezalandirilacak.

Bir ev hayvanina veya evcil hayvana iskence eden veya acimasiz ve zalimce muamelede bulunan kisi, 6 aydan 3 yila kadar hapis cezasi alacak.

- Hayvanlari dövüstüren kisilere 3 aydan 2 yila kadar hapis veya adli para cezasi

Hayvanlari dövüstüren kisi 3 aydan 2 yila kadar hapis veya adli para cezasi alacak; bu suçun birden fazla hayvana karsi ayni anda islenmesi durumunda verilecek ceza yari oraninda artirilacak. Bu suçun veteriner hekim, veteriner saglik teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma dernegi üyeleri, hayvan koruma vakfi üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onlari korumakla görevlendirilen kisiler tarafindan islenmesi durumunda verilecek ceza yari oraninda artirilacak.

Sahibi tarafindan islenen suçlar da dahil olmak üzere bu suçlarin islenmesi halinde sorusturma yapilmasi Tarim ve Orman Bakanliginin il veya ilçe müdürlükleri tarafindan Cumhuriyet bassavciligina yazili basvuruda bulunulmasina baglanacak. Bu basvuru muhakeme sarti niteliginde olacak. Suçüstü halinde ise sorusturma genel hükümlere göre yapilacak.

Belirtilen suçlarin baska bir kisi tarafindan sahipli hayvana karsi islenmesi halinde hayvan sahibinin sikayeti üzerine de sorusturma yapilacak.

El konulan kedi ve köpekler ile Bakanlikça uygun görülen diger hayvanlar koruma altina alinarak bakimevi bulunan en yakin belediye tarafindan hayvan bakimevine götürülecek.

- Rehabilite edilen hayvanlar, veri tabanina kaydedilecek

Teklifle, belediyelere hayvanlarin korunmasi ve bakimi noktasinda yeni sorumluluklar veriliyor.

Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini asan belediyeler, sahipsiz veya güçten düsmüs ya da tehlike arz eden hayvanlarin korunmasi ve bakiminin yapilmasi ile rehabilitasyonunun saglanmasi amaciyla hayvan bakimevleri kuracak.

Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafindan hayvan bakimevine götürülecek. Hayvan bakimevi kurma zorunlulugu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanindaki bu hayvanlari en yakin hayvan bakimevine götürecek.

Rehabilite edilen hayvanlar, Bakanlikça olusturulan veri tabanina kaydedilecek.

Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanlarin, bakimevine getiren belediye tarafindan öncelikle alindiklari ortama birakilmalari esas olacak.

Rehabilite edilmemis sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakimevlerinde veya geçici ünitelerde kisirlastirilarak veri tabanina kaydedilecek. Geçici ünitelerde yapilan kisirlastirmalar sonrasinda, köpekler alindiklari ortama birakilmadan önce sagliklarina kavusmalari için gerekli tedbirler alinacak. Bakanlik da bu kapsamdaki köpeklerin kisirlastirilmasina her türlü yardimda bulunacak.

- Kara ve su sirkleri ile yunus parklarinin kurulmasi yasaklaniyor

Teklifle, hayvanlarin kullanildigi kara ve su sirkleri ile yunus parklarinin kurulmasi yasaklaniyor.

Mevcut isletmeler ise herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayisini tamamlama ya da artirma, yeni sube açma gibi yollarla kapasite artirimina gidemeyecek, üretim yapamayacak, Bakanligin izni olmadan isletme hakkini devredemeyecek. Bu isletmelerin hayvanlarin etolojisine uygun olarak faaliyet göstermesini saglayacak kriterler, teklif yürürlüge girdigi tarihten itibaren 6 ay içinde Bakanlik tarafindan çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

Burada belirtilen yasaklara aykiri davrananlara hayvan basina 25 bin Türk lirasi idari para cezasi verilecek.

- Pitbull Terrier, Japanese Tosa türlerinin satisini yapanlara 11 bin lira ceza

Tehlike arz eden hayvanlarin belirlenmesine iliskin Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilacak düzenleme yürürlüge konuluncaya kadar; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunlarin melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barindiran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunlarin Türkiye'ye girisini, satisini ve reklamini yapana hayvan basina 11 bin lira idari para cezasi verilecek. Ayrica söz konusu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyeler tarafindan hayvan bakimevine götürülecek.

Belirtilen hayvanlari sahiplenmis olanlardan, bu madde hükmü yürürlüge girdigi tarihten itibaren 6 aylik süre içinde hayvanlarini kisirlastiran ve buna dair belgeyle birlikte Tarim ve Orman Bakanligina basvurarak veri tabanina kayit ettirenler hakkinda idari yaptirim uygulanmayacak.

Kisirlastirma islemi için; daha önce gebe kalmis hayvanlarin dogum yapmasi, yavrularin dört aylik olmasi beklenecek. Bu hayvanlarin ölümü halinde Bakanliga bilgi verilecek ve kayittan düsürülecek.

Kisirlastirilan ve kayit altina alinan bu hayvanlar kayit belgesiz, agizliksiz ve tasmasiz olarak dolastirilamayacak, halkin yogun olarak bulundugu yerler ile çocuk oyun alanlari ve parklarina sokulamayacak. Aykiri hareket edenlere, 11 bin lira idari para cezasi verilecek. Yasaklara aykiriligin tekrari halinde, idari para cezasi ile birlikte hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabilecegi bakimevi bulunan en yakin belediye tarafindan hayvan bakimevine götürülecek.

Bu madde kapsaminda hayvan sahibi olanlar, hayvanlarini en yakin bakimevine birakabilecek. Bu hayvanlarin sokaga terki halinde 30 bin lira idari para cezasi verilecek.

Yerel yönetimler tarafindan kurulan hayvan bakimevleri, teslim edilen bu hayvanlari kabul etmek zorunda olacak.

- Hayvan bakimevlerinin en geç kurulma tarihleri

Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini asan belediyeler 31 Aralik 2023, diger belediyeler ise 31 Aralik 2025 tarihine kadar hayvan bakimevlerini kuracak.

Belediyeler, üç yil süreyle hayvan bakimevleri kurmak ve rehabilitasyon islemlerini gerçeklestirmek için kesinlesmis en son bütçe gelirlerinin binde besi oraninda kaynak ayiracak. Bu oran büyüksehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini en geç 31 Aralik 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldirmak zorunda olacak.

(Sürecek)
Kaynak: AA